کار شاقه و مزد کم زنان قالین باف در هرات
گزارشگر: فریبا اکبری
شماری از زنان قالینباف هرات از پایین بودن قیمت قالینهای دستی شکایت داشته میگویند در مقابل پولی که ازفروش یک قالی بدست میآورند در مقابل زحمات شان بسیار ناچیز است.
به باور این زنان آنها زمان زیادی را برای بافتن یک قالی سپری میکنند اما دستمزد شان قابل قبول نیست و نمیتواند نیازمندیهای شان را برآورده سازد.
راضیه یکی از زنان قالینباف که از پایین بودن قیمت قالین شکایت دارد گفت روی یک قالی حدود پنج نفر کار میکنند اما دستمزدی که میگیرند بسیار کم است.
وی گفت:”ما روزانه 13ساعت کار میکنیم ویک قالین شش متره را به چهار ماه تمام میکنیم ونهایت به بیست هزار افغانی میفروشیم واین مقدار احتیاجات زندگی مارا بر آورده نمیسازد.حداقل این قالینی که این همه زحمت دارد باید چهل تا پنجاه هزار به فروش برسد.”
سمیه یکی دیگر از زنان قالین باف که از کار خسته کنندۀ قالینبافی شکایت دارد میگوید:” وقتی پشت کارگاه قالین بافی هستم بسیار خسته میشوم آنقدر که بعد از تمام شدن کار انگشتانم درد میگیردکه توانایی انجام کار دیگری را ندارم.”
این درحالیست که مسوولان اتحادیه قالینبافان، مالیات زیاد، کمبود مواد باکیفیت و عدم تولید مواد خام در داخل کشور را از دلایل افت قیمت قالین دستی در ولایت هرات میدانند.
محمد رسول فایق رییس اتحادیه قالینبافان حوزه غرب گفت، یکی از مهم ترین دلایل افت قیمت قالین در ولایت هرات عدم تولید مواد خام در داخل کشور است.
وی:” ما سالانه به مقدار ده ملیون کیلو تار ضرورت داریم که از این میان دو ملیون کیلوی آن در داخل کشور تولید میشود، اما باقیمانده مواد خام به صورت غیر قانونی از خارج وارد میشود که از کیفیت خوبی برخوردار نیست”.
در همین حال شماری از فروشندگان قالینهای دستی در ولایت هرات میگویند عدم تقاضای مردم به این نوع از قالینها سبب افت قیمتها شده است.
سید سلیمان ازجمله کسانی است که در بازار هرات خرید وفروش قالینهای دستی را انجام میدهد،به باور وی بالا بودن قیمت مواد خام و کمبود تقاضا سبب پایین آمدن قیمت قالین ودستمز کم برای زنان قالین باف شده است.
این درحالیست که آگاهان اقتصادی بدین باور اند،که برگزاری نمایشگاههای بین المللی،بازاریابی برای قالینهای دستی وتولید مواد خام با کیفیت میتواند سبب بلند رفتن قیمت قالین ودستمزد زنان قالینباف شود.
بشیر احمد بشارت استاد دانشگاه، وجود قالینهای ماشینی با قیمت پایین را از عوامل عمده افت قیمت قالینهای دستی وپایین بودن دستمزد زنان قالینباف میداند.
وی گفت :”که دولت میتواند با فراهم آوری سهولتها برای تولید قالین، این صنعت دستی را برای جهان معرفی کرده وعواید زیادی نیز برای فروشندهها وبافندههای قالین به وجود آورد.”
از کاهش قیمت قالین در حالی سخن به میان میآید که شمار زیادی از زنان در کشور از همین طریق کسب درآمد میکنند.