زنان، خواهان حفظ نظام جمهوریت

زنان طی یک گردهمایی، خواهان حفظ نظام جمهوریت شدند، به گفته‌ی آنان، نظام جمهوریت تضمین‌کننده‌ی حقوق و امتیازات زنان، دستاوردهایی از جمله، قانون‌های حمایتی از زنان و آزادی در کار و کسب دانش است. این همایش با نام «کمپاین ملی صدای زنان برای دفاع از نظام جمهوری اسلامی افغانستان» از سوی ریاست امور زنان ولایت هرات برگزار شد.

در این برنامه، زنان خواهان حفظ نظام جمهوری اسلامی افغانستان در کنار حفظ و تداوم دست آوردهای زنان شده اند.

سمیه طاهری، سرپرست ریاست امور زنان ولایت هرات گفت، وقت آن است که در افغانستان جنگ ختم شود و باید در مذاکرات صلح، نظام جمهوری دستاوردهای زنان حفظ شود.

در ادامه‌ی برنامه، دو پنل با محورهای سکتور امنیتی، عدلی- قضایی و سکتور اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با حضور مسؤولان اجرا شد.

احمد رفیع نادری، مسؤول انجمن وکلای مدافع هرات می‌گوید، 28 تا 32 درصد اعضای انجمن وکلای مدافع افغانستان را زنان تشکیل می‌دهند که هرات پس از کابل، بیشترین اعضا را دارد.

9 درصد از زنان نیز در بخش‌های عدلی-قضایی فعالیت دارند که البته در این اواخر افزایش یافته است.

به گفته‌ی وی، در این چند سال پسین، افغانستان در قسمت ایجاد قوانین حمایتی از زنان پیشرفت‌های خوبی داشته است.

وی در این میان به ایجاد قانون منع خشونت در برابر زنان، ایجاد اداره‌های اختصاصی خشونت علیه زن، واحدهای اختصاصی حل منازعات خانوادگی، محکمه‌ی اختصاصی رسیدگی به قضایای خشونت و رسیدگی به قضایای خشونت علیه زن به شکل ویژه اشاره کرد.

او اما از نقش کم زنان در تشکیل و ساختار صلح ابراز نگرانی کرد.

مهوش جمشید کریمی، رییس دادستانی اختصاصی منع خشونت در برابر زنان می‌گوید، حضور زنان در بخش‌های عدلی-قضایی سبب تامین عدالت اجتماعی می‌شود.

به گفته‌ی وی، هم‌اکنون 35 درصد از کارکنان دادستانی هرات زنان اند.

مسؤولان در کمیسیون مستقل حقوق بشر اما خواهان آتش‌بس در آغاز مذاکرات صلح اند.

عطیه الهی، مسؤول بخش زنان کمیسیون مستقل حقوق بشر خواهان آتش‌بس فوری هم‌زمان با آغاز مذاکرات صلح است، به گفته‌ی وی، با این کار، باور مردم نسبت به مذاکرات صلح بیشتر می‌شود.

شماری دیگر از اشتراک‌کنندگان نیز از نقش مهم زنان در تامین امنیت یاد کردند.

از سویی هم، فاطمه خاوری، آمر حل منازعات خانوادگی فرماندهی پولیس هرات می‌گوید، نیاز اجتماع ‎ به پولیس زن انکار ناپذیر است و زنان کارمند در سکتور امنیت دستاوردهای قابل لمسی داشته اند.

مسؤولان در اداره‌ی ارشاد، حج و اوقاف می‌گویند، حقوق انسانی زنان باید حفظ شود.

عبدالخالق حقانی، رئیس اداره‌ی ارشاد، حج و اوقاف در هرات می‌افزاید دین اسلام بر مبنای عدالت بوده و پیرامون حقوق زنان از نگاه اسلام، بحثی نیست.

مسؤولان در شورای ولایتی هرات نیز بر حفظ دستاودهای چند دهه‌ی زنان تاکید کردند.

سکینه حسینی، عضو شورای ولایتی هرات می‌گوید تحت هر شرایطی، باید دستاوردهای زنان حفظ شود.

لیلما نعمانی، استاد دانشگاه نیز می‌گوید زنان افغانستان دیگر محدودیت را نمی‌پذیرند.

به گفته‌ی وی، زنان قربانی‌ها و فداکاری‌های شان را رها نمی‌کنند.

او افزود، طرز فکر طالبانی تغییری نکرده و طالبان امروز، طالبان دیروز اند. به گفته‌ی وی، اعتماد بیجا، انسان‌ را آسیب‌پذیر می‌کند.

در اخیر ملکه پیغام، معاون علمی شفاخانه‌ی حوزه‌وی هرات می‌گوید، در گذشته از هر صدهزار ولادت زنده، 1600 مادر فوت می‌کرد، این یعنی در هر نیم ساعت یک مادر از بین می‌رفت در حالی‌که در این چند سال پسین، زنان دستاوردهای زیادی در عرصه‌ی صحت داشته اند.

به گفته‌ی وی، پس از ایجاد دولت، این آمار به 660 مورد کاهش یافته است.

او افزود، هم‌اکنون در ولایت هرات، دسترسی زنان به خدمات صحی، بین 80 تا 85 فیصد است و باید بیشتر تلاش شود تا دسترسی زنان به خدمات صحی افزایش یابد.

گزارش‌گر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا