نقش وزارت اموز زنان در تشکیل شورای عالی زنان چیست؟

در واپسین تصمیم، رییس جمهوری کشور در فرمانی “شورای عالی زنان” را ایجاد کرد. هدف از ایجاد این شورا حمایت وسیع از زنان، ایجاد بسیج و هماهنگی بیش‌تر میان زنان و نیز تسهیل دسترسی زنان به رهبری دولت جهت ارایه مطالبات زنان خوانده شده است. ریاست شورای عالی زنان را رئیس‌جمهوری و مسئولیت دبیرخانه این شورا را وزارت امور زنان به دوش دارد. برای بحث پیرامون چگونگی کارکرد و ایجاد شورای عالی زنان، گفت‌وگویی را با سپوژمی وردک، معین پالیسی و مسلکی وزارت امور زنان ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: چرا شورای عالی زنان ایجاد شد؟

پاسخ: هدف از شورای عالی زنان این است که زمینه‌ی ایحاد هم‌آهنگی در بین تمامی اداره‌ها، نهادها و مؤسسه‌های ملی و بین‌المللی که در قسمت توان‌مندسازی زنان در عرصه‌های مختلف فعالیت می‌کنند را فراهم سازد. انتظار می‌رود که شورای عالی زنان در قسمت تسریع‌بخشیدن به تطبیق فعالیت‌های زنان کارهای ارزنده‌ای را انجام بدهد.

پرسش: اعضای این شورا کی‌ها هستند؟

پاسخ: در رأس آن رئیس جمهور وجود دارد و اکثریت وزاری کابینه، نهادهای مدنی و معاونین اجتماعی والی‌ صاحب‌های ولایات به‌عنوان عضو در این شورا حضور دارند، توقع می‌رود که این شورا بتواند این هم‌آهنگی را بیش‌تر تقویت کند.

پرسش: گزینش اعضای این شورا چگونه است؟

پاسخ: چگونگی انتخاب این اعضا از سوی وزارت امور زنان تعیین شده است. زیرا این وزارت، با مشکلات و توانایی‌های زنان آشنایی بیش‌تری دارد و می‌داند که در کدام عرصه‌ها است. روی این منظور، با درنظرداشت این مسئله، پالیسی انتخاب اعضای این شورا از سوی وزارت امور زنان ساخته شده است و اجرا می‌شود. وزارت معارف در قسمت رشد دانش در بین زنان مسئول خواهد بود، وزارت صحت در عرصه‌ی ارائه خدمات صحی برای زنان مسئولیت خواهد داشت، ارگان‌های محل در زمینه‌ی سهم‌دادن به‌زنان در مشارکت‌های محلی و ملی فعالیت خواهد کرد و به همین طریق همه‌ی ادارات عضو، مسئول استند تا در تمامی عرصه‌ها برای رشد توان‌مندی‌های زنان کار کنند.

پرسش: نقش وزارت امور زنان در تشکیل این شورا چیست؟

پاسخ: وزارت امور زنان در دارالانشاء حضور دارد. یعنی محتوای تمام بحث‌هایی که در شورا به آن‌ها پرداخته خواهد شد. اولویت‌بندی مشکلات بانوان و در کل ترتیب اجندای این شورا، از مسئولیت‌های وزارت امور زنان خواهد بود. در قسمت تطبیق و مسائل لوژیستیکی نیز اداره‌ی امور افغانستان مسئول است.

پرسش: فکر نمی‌کنید این شورا موازی با وزارت امور زنان عمل خواهد کرد و به نحوی وزارت امور زنان را یک نهاد ضعیف جلوه خواهد داد؟

پاسخ: نکته‌ی مثبت این شورا این است که از آدرس مردم پیشنهاد شده است، نه حکومت. به‌هیچ عنوان کارهای وزارت امور زنان را ضعیف جلوه نخواهد داد. زیرا مسئولیت تمامی کارهای مربوط به این شورا، به دوش خود وزارت است. ایجاد نهادها و شوراهای مختلف نه تنها که فعالیت‌های وزارت‌خانه‌ها را زیر سوال نمی‌برند بلکه در قسمت ارائه بهتر خدمات نیز به آن‌ها کمک خواهند کرد. وظیفه‌ی شوراها، وظیفة ارائه‌ی مشوره‌ها و پیشنهادات سرنوشت‌ساز برای وزارت‌خانه‌ها را دارند و به‌هیچ عنوان صلاحیت اجرائوی ندارند. اما زمانی‌که در رأس چنین شوراهایی خود شخص رئیس جمهور قرار می‌گیرد، این بدین معناست که پیشنهادات مربوط به‌زنان بهتر و زودتر تطبیق می‌شوند. زیرا رئیس جمهور به‌صورت مستقیم هدایت می‌دهد تا پیشنهادات از سوی وزارت امور زنان انجام شوند.‌

پیشنهاد ایجاد این شورا از سوی مردم بوده است و ما مستقیم بخاطر ارائه پاسخ مثبت به پیشنهادات مردم، وارد عمل شدیم. این که این شورا در کنار وزارت امور زنان برای حل مشکلات و توان‌مندسازی بانوان، چقدر مؤثر خواهد بود، مطمئنا مردم جوانب آن را سنجیده اند و برای حکومت پیشنهاد ایجاد آن را داده اند.

پرسش: با آن‌که در کنار وزارت امور زنان نهادهای زیادی در بخش زنان کار می‌کنند، اما هنوز هم زنان به فشارهای مختلف خانوادگی و اجتماعی روبرو هستند فکر می‌کنید ایجاد این شورا کارساز خواهد بود؟

پاسخ: یکی از مشکلات همین بود که نهادهای غیردولتی بی‌شماری در عرصه‌ی زنان فعالیت می‌کردند اما هم‌آهنگی آن‌چنانی در بین آن‌ها و نهادهای حکومتی به‌صورت آن‌چنانی آن وجود نداشت. اما ایجاد این شورا باعث خواهد شد تا به این مشکل نیز رسیدگی شود و با حضور ارگان‌ها محل در این شورا، ما از نهادهایی که در عرصه‌ی زنان در ولایات مختلف فعالیت می‌کنند، آگاهی پیدا کنیم و بتوانیم هم‌آهنگی‌های ضروری را در بین حکومت و این نهادها ایچاد کنیم و کمک‌های مربوط به زنان را از سرگردانی و نامنظمی دور کنیم.

پرسش: انتظار وزارت امورز زنان به عنوان معتبرین نهادی که در دفاع از حقوق زنان فعالیت دارد از این شورا چیست؟

پاسخ: انتظار می‌رود که نهادهای مدنی و معاونین والی‌ها نمایندگی خوبی از زنان ولایات شان بکنند و تمامی مشکلات و توانایی‌هایی زنان را در جلساتی که به‌صورت نوبت‌وار برای آن‌ها در نظر گرفته شده است، مطرح کنند. یعنی این‌که نماینده‌های زنان در این شورا وزارت امور زنان، نهادهای مدنی و معاونین والی‌ها استند و آن‌ها باید نیازهای زنان را اولویت‌بندی بکنند تا شورا با درنظرداشت آن‌ها بحث کند.

ترتیب‌کننده: ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا