«پدرم همۀ آرزوهایم را به باد داد.»
حضور دختران در مکتبهای شهرستان اوبه ولایت هرات، بیست درصد کمتر از پسران است. مسئولان معارف این شهرستان میگویند، ازدواجهای اجباری و زودهنگام، فقر و تبعیض جنسیتی در خانوادهها سبب شده است که شمار زیادی از دختران از آموزش محروم بمانند.
عبدالملک حیدری، مدیر معارف شهرستان اوبه میگوید: بیشتر خانوادهها، پیش از اینکه دختران شان مکتب را به پایان برسانند، آنان را مجبور به ترک میکنند.
آقای حیدری میافزاید، به علاوهی ازدواجهای اجباری و زودهنگام، فقر، سطح پایین سواد در میان خانوادهها نیز یکی از عوامل محروم ساختن دختران از آموزش است.
وی درادامه میافزاید برای حل این چالش، با اینکه از طریق شوراهای قومی، شورای مکتب، علمای دین و جلسه با خانوادهها پیرامون اهمیت تحصیل دختران صحبت شده است، با آن هم حضور دختران نسبت به پسران در مکتبها، کمتر است.
رقم بلند بالای از دختران در این شهرستان از آموزش محروم اند.
زلیخا دانشآموز صنف 9 بود که پدرش وی را مجبور به ترک مکتب کرد.
«از اول هم پدرم با مکتب رفتن من مخالف بود؛ میگفت، جای دختر در خانه است. پدرم همهی آرزوهایم را به باد داد.»
موانع سد راه آموزش دختران در شهرستان اوبه یکی دوتا نیست، فقر یکی از دلایل دیگری است که شمار زیادی از دختران را از آموزش محروم ساخته است.
نجیبه، دانشآموز صنف هفتم بود که خانوادهاش او را مجبور به ترک مکتب کردند.
«خانوادهام پول کتابچه و قلم را نداشتند، پدرم کشته شد و مادرم به دلیل اینکه نمیتوانست مصارف را بپردازد، مرا از مکتب بیرون کرد.»
در همین حال شماری از آموزگاران شهرستان اوبه، محروم ماندن دختران از آموزش را نگرانکنند میخوانند.
سهیلا اکبری یکی از آموزگاران شهرستان اوبه میگوید: قبلا بهخاطر تشویق خانوادهها، از طرف مؤسسههای مختلف برای دختران مواد درسی و مواد غذائی داده میشد و خانوادهها بهخاطرفرستادن دختران شان به مکتب، تشویق میشدند؛ اما در سه سال اخیر، این کمکها قطع شده و شمار زیادی از دختران از سوی خانوادهها مجبور به ترک مکتب شده اند.
وی میافزاید، اکثر دخترانیکه مجبور به ترک مکتب میشوند علاقهی زیادی به مکتب و ادامه تحصیل دارند.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که اداره معارف هرات از تلاشهایش برای کاهش آمار کودکان محروم از آموزش سخن میگوید.
مسئولان اداره معارف میگویند، ۳۴ مؤسسه با این اداره جهت آموزش و پرورش در ولایت هرات همکار است و آنان همواره برنامههای کوتاه مدت و بلند مدتی را جهت کاهش آمار بیسوادی اجرایی میکنند.
ذکریا رحیمی، رئیس اداره معارف هرات میگوید، این اداره تلاش دارد تا در سالهای آینده، تغییراتی چشمگیری در کاهش رقم افراد محروم از مکتب به وجود آید.
گزارشگر: وحیده الکوزی