نگرانی فعالان حقوق زن از افزایش خشونتهای خانوادگی
شیوع ویروس کرونا و سهلانگاری نهادهای قضایی در رابطه به رسیدگی به پروندههای خشونتها علیه زنان سبب شده تا خشونتهای خانگی در برابر زنان افزایش یابد، نبود حمایتهای قانونی از قربانیان خشونت نیز سبب شده تا گراف این خشونتها بالا رود.
وجود قوانین نابرابر و پیروی از عرفهای مرد سالار و تبعیض سازمان یافته در جامعهی افغانستانی، خشونت علیه زنان را به امری عادی تبدیل کرده است که این خود نگرانی فعالان حقوق زن را برانگیخته است.
هدا رها فعال حقوق زن در هرات، ضعف دستگاه قضایی افغانستان و وجود فساد اداری در این بخش را عاملی میداند که به مردان فرصت میدهد تا در صورتی که زیر فشارهای اجتماعی و یا روانی قرار گیرند، در خانه تخلیهی احساسات کنند.
به گفتهی خانم رها، نخستین توصیه برای زنان قربانی خشونت، این است که رفتارهای خشونتآمیز را تحمل کرده و به زندگی ادامه دهند.
« زنان افغانستانی، به لحاظ قانونی، نه به لحاظ سنتی و نه به لحاظ فرهنگی هیچ پشتوانهیی برای حمایت از خود ندارد تا در کاهش خشونتها کمک کند و این نگران کننده است.»
به باور فعالان حقوق زن، فساد گسترده در دستگاه قضایی از جمله مجازاتهای ناچیز در برابر خشونتهای حاد و یا هم رشوهستانی این نهادها سبب شده است تا وضعیت زنان همچنان بحرانی بماند.
کبرا رضایی، از دیگر فعالان حقوق زن در کشور میگوید، دست یافتن به کمیت آماری به دلیل دسترسی نداشتن به کل نقاط افغانستان و یا عدم دسترسی زنان به نهادهای حامی سخت است اما آنچه مشخص است، این که خشونتهای خانگی به دلیل شیوع ویروس کرونا و خانهنشینی زنان و مردان بیش از پیش شده است.
خانم رضایی میافزاید، عدم تطبیق قانون نیز سبب شده است تا قانون جدی گرفته نشود و این قانونگریزی به مردان فرصت داده است تا خشونتها را علیه زنان اعمال کنند.
مسوولان در دادستانی کل افغانستان میگویند، ثبت خشونتها علیه زنان افزایش یافته است.
جمشید رسولی، سخنگوی دادستانی کل افغانستان میگوید، در سال گذشته به بیش از سه هزار قضیهی خشونت در برابر زنان رسیدگی کرده بود و در سال مالی جاری تا اوایل ماه حمل، تنها در کابل به 136 قضیهی خشونت رسیدگی شده است. به گفتهی آقای رسولی در دیگر ولایات هم آمار خشونتها ثبت شده است اما تا کنون توحید نشده است.
آقای رسولی میافزاید، تلاش ادارهی دادستانی کل این است که دسترسی زنان به عدالت بیشتر شود و به همین منظور شمارهی 180 در دسترس زنان قرار دارد.
زنان اما مجبور اند که فشار مضاعف خشونتهای فزیکی و روانی با هم تحمل کنند.
براساس آمار سازمان جهانی بهداشت، از هر سه زن، یک زن در معرض خشونتهای جسمی و یا جنسی است و شایعترین موارد نقض حقوق بشر در جهان مربوط به زنان است.
گزارشگر: سیمین صدف