به بهانهی روز جهانی بهداشت قاعدگی
روز جهانی بهداشت قاعدگی این روز در ۲۸ ماه می توسط انجمن NGO WASH مستقر در برلین آلمان به نام روز جهانی بهداشت قاعدگی نام گذاری شده است. چون ماه مه پنجمین ماه سال است و بسیاری از بانوان هم به طور متوسط پنج روز در هر ماه دچار خونریزی میشوند و چرخه قاعدگی بانوان معمولاً ۲۸ روز است، ۲۸ ماه مه بهعنوان نمادی برای تجلیل از روز بهداشت قاعدگی انتخاب شده است.
هرسال در ۲۸ ماه می، برای افزایش آگاهی در زمینهٔ اهمیت مدیریت بهداشت قاعدگی و از بین رفتنتابوها علیه زنان و دختران نوجوان، روز بهداشت دوران قاعدگی (MHD) در سراسر جهان جشن گرفته میشود. MHD حمایت بیش از ۲۷۰ شرکت جهانی را دریافت کرده است.
قاعدگی از مهمترین مراحل رشد و به بلوغ رسیدن در دختران است اما در فرهنگ بعضی از کشورهایآسیایی به دلیل باورهای متفاوت و شاید الهام گرفته شده از مذهب در مورد قاعدگی و چرخه آن صحبت نمی شود.
بسیاری از دختران قبل از این که با تجربه ی قاعدگی روبه رو شوند، نسبت به آن بی اطلاع هستند. شبی در خواب، هنگام بازی های کودکانه، در مدرسه، پارک و یا هر مکان و زمانی این تجربه ی زنانه به سراغشان می آید. ترس از اشتباه و خطا، ترس از تنبیه، تعجب و یا ترس از این ناشناخته، از عکس العمل هایی هستند که در مقابل این بی اطلاعی بروز می کنند.
مشکلات فرهنگی و سنتی بودن جامعه باعث شده که درباره اهمیت دسترسی به بهداشت قاعدگی صحبتی نشود. واقعیت این است که زنان بار اصلی تولید مثل و تداوم زندگی نسل بشر را به دوش دارند. ضرورت تامین بهداشت زنان نکته ای است که جامعه باید بپذیرد و برای تامین دسترسی زنان به بهداشت زنانگی نیز سرمایه گذاری کند. زیرا در غیر این صورت زنان نه تنها دچار دشواری های شخصی در رودررویی با قاعدگی می شوند، بلکه سلامت آنها مورد تهدید قرار می گیرد. عفونت دستگاه تناسلی یکی از پیامدهای نبود دسترسی به بهداشت قاعدگی است.
مشکلات تامین بهداشت قاعدگی گاه حتی دختران را از مدرسه باز می دارد. بنا به آمار یونیسف، از هر ده دختر افریقایی یک نفر در دوران قاعدگی به مدرسه نمی رود. این امر به یکی از عوامل بازدارنده دختران از تحصیل تبدیل شده است. گاه دسترسی به آب و یا مکان مناسب برای عوض کردن نوار بهداشتی وجود ندارد. آماری در مورد دختران ایرانی در اینباره وجود ندارد.
دسترسی نداشتن به بهداشت قاعدگی می تواند پیامدهای زیانبار برای وضعیت اقتصادی زنان داشته باشد. مثلا در بنگلادش، ۷۳ درصد زنانی که مصاحبه شده اند گفته اند که بطور متوسط ۶ روز در ماه را به خاطر قاعدگی و یا عفونت های ناشی از نبود بهداشت قاعدگی به سرکار نمی روند. یعنی حقوق ۶ روز در ماه را از دست می دهند.
این افزون بر پیامدهای اقتصادی زیانبار ناشی از ترک تحصیل دختران است .
روز جهانی بهداشت قاعدگی فرصت خوبی است تا در زمینه بهداشت قاعدگی کارهای موثر صورت گیرد به امید روزی که دولت وظیفه تامین این حق بنیادین را برای همه دختران و زنان افغانستانی در دوردست ترین مناطق به عهده بگیرد و آمار روشن در این زمینه در دسترس همه قرار گیرد.
سودابه احراری