گرامیداشت از روز جهانی بهداشت قاعدگی
امروز (۲۸ ماه مه)، روز جهانی بهداشت قاعدگی یا پریود است. با آنکه این روز برای افزایش آگاهی درباره بهداشت دوران قاعدگی، کمک بهبهبود شرایط و از بین بردن تابوی قاعدگی، نامگذاری شدهاست، اما این همان چیزی است که خیلی از زنان در افغانستان به نشانهای از شرم و حیا پنهانش میکنند.
یک سازمان غیردولتی فعال در زمینه بهداشت زنان در آلمان به نام واش یونایتد (WASH United) از سال ۲۰۱۴ روز بیست و هشتم ماه مه را بهعنوان روز جهانی بهداشت قاعدگی نامیده است و سازمانها و رسانههای زیادی از جمله صندوق کودکان سازمان ملل متحد و یونیسف در آگاهی رسانی درباره بهداشت قاعدگی با این سازمان همکاری میکنند.
بنابر دلایل مختلف، در افغانستان کمتر شاهد آگاهیدهی در مورد بهداشت قاعدگی هستیم.
همهی دختران، هنگامیکه برای نخستین بار رد خون پریود را روی لباس زیر شان میبینند، وحشت میکنند. زیرا برایشان از کودکی دیکته شده که نباید این مسئله را کسی بداند. هنوز هم زنان شش روز را در ماه دردهای زیادی را بیصدا تحمل میکنند. در مقابل دردهای جانکاه زیر شکم و اطراف کمر سکوت میکنند. هنوز هم خریدن نوار بهداشتی در میان زنان تابو است. در حالیکه ناآگاهی و دسترسی نداشتن به امکانات بهداشتی در دوران قاعدگی میتواند سلامت زنان و دختران را به خطر بیاندازد. تمام این اتفاقها ناشی از ناآگاهی زنان در مورد قاعدگی است.
در حالیکه وزارت معارف افغانستان در یک – دوسال گذشته خبر از نشر رهنمای بهداشت قاعدگی در مکاتب را داد، اما تاکنون عملا رهنمای بهداشت قاعدگی به دسترس دانشآموزان قرار نگرفته است. این به آن معناست که حکومت به چنین مسائلی کمتر اهمیت میدهد و بیتفاوت است.
امروزه بر اثر ناآگاهی، خیلی از زنان ابتداییترین آگاهی را در مورد قاعدگی ندارند مثلا، کمتر کسی میداند که هر سیکل قاعدگی که – از اولین روز قاعدگی تا اولین روز خونریزی دوره بعد محاسبه میشود- بهطور متوسط ۲۸ روز طول میکشد. سیکل قاعدگی طبیعی بین ۲۶ تا ۳۵ روز متغیر است. متوسط مدت زمان خونریزی قاعدگی معمولا بین سه تا پنج روز است.
پرسشی که اینجا مطرح بحث است، راه برونرفت از این وضعیت چیست؟
در قدم نخست مبارزه با ذهنیتهای است که قاعدگی را تابو میشمارند. فعالان حقوق زن آگاهی را درباره بهداشت قاعدگی افزایش دهند و با هنجارهای غلطی که در جامعه درباره دوران قاعدگی جا افتاده است، مقابله کنند.
در قدم بعدی، دولت باید آگاهیدهی در مورد بهداشت قاعدگی را جز نظام آموزشی بسازد. وسایل بهداشتی دوران قاعدگی (نوار بهداشتی) برای زنان در دوران پریود (عادت ماهانه) اصلیترین نیاز آنها است. اما تهیه نوار بهداشتی برای بسیاری از زنان و دختران در سراسر کشور دشوار و گاهی غیرممکن است. به همین دلیل دولت مکلف است که شروع به فعالیت در این زمینه کند.
در پایان، هوای زنان را داشته باشید حداقل در ماه شش روزش را.
ضیاگل عظیمی