راهاندازی هشتگ «نه به تکرار تاریخ سیاه» از سوی فعالان حقوق زن در هرات
نه به تکرار تاریخ سیاه، هشتگی است که همراه با خاطرات تلخ زنان از دوران تاریک طالبان به همراه عکسهای که نمایانگر وضع محدودیت طالبان بر زنان است از دیشب به صورت گسترده در شبکههای اجتماعی همرسانی میشود.
این زنان برای یادآوری ظلم دوران طالبان و محدودیتهای آن زمان در برابر زنان، خاطرات سیاه آن زمان را در شبکههای اجتماعی همرسانی میکنند.
زنان هدف از راه اندازی این حرکت را جلوگیری از معامله شدن حقوق زنان در روند صلح بیان میکنند.
عزیزه خیراندیش رئیس نهاد برابری اجتماعی زنان میگوید، این حرکت، نه به تکرار تاریخ سیاه است.
خانم خیراندیش میافراید: «در آستانهی مذاکرات صلح با طالبان قرار داریم و طالبان باید بدانند که ما زنان دههی 90 نیستیم و صلح غیرعادلانه را نمیپذیریم.»
هدا رها فعال مدنی میگوید، حافظه تاریخی زنان قوی است، آن رنجها و دردها هنوز بر شانههای زن این سرزمین سنگینی میکند.
او میافزاید: «هنوز رد تازیانهی طالب بر شانههای ماست و صدای شلیک بر مغز زنان در استدیوم کابل در گوشهای ما طنینانداز است.»
به گفتهی خانم رها، این حرکت تلنگری برای کسانی است که فکر میکنند جنایات آن دوران از حافظهی مردم پاک شده است.
وی افزود، زنان افغانستان از جنگ خسته شده اند و خواستار صلح اند اما صلح غیرعادلانه را نمیپذیرند.
قانون اساسی خط سرخ این زنان است آنان میخواهند تا در روند تامین صلح، تغییراتی که طالبان میخواهند در قانون اساسی به نفع خود بیاورند، اعمال نشود.
مومنه حسینی از دیگر فعالان مدنی میگوید، هدف از راه اندازی این حرکت، تاثیرگذاشتن روی مذاکرات صلح است.
او میگوید، نباید دستاوردهای دو دههی زنان که با خون دل و زحمت بسیار به دست آمده نادیده گرفته شود.
در گذشته نیز زنان هرات، طی گردهماییها و حرکتهای نمادین، نگرانی خود را از پایمال شدن حقوق زنان در روند صلح ابراز کرده بودند.
راضیه قیوم میگوید، هدف من رسیدن به یک صلح عادلانه و دور از تبعیض است تا زنان باری دیگر قربانی سیاستهای سیاه نشوند و تاریخ طالبان دوباره تکرار نشود.
خانم قیوم میگوید: «ادعایی در مورد تغییر دیدگاه طالبان نسبت به زنان شده است که گویا طالبان آن طالبان سابق نیستند؛ باید برای اثبات این ادعا طالبان در مذاکرات صلح اطمینان بدهند و نسبت به حقوق زنان متعهد شوند.»
او معتقد است، باید برای اثبات این مدعا، موضوع زنان در اولویت آجندای مذاکرات میان افغانان با طالبان باشد و اگر این ادعا درست است، طالبان در مذاکرات صلح برای اثبات حسن نیت خود، در تیم شان تعدادی از زنان را جای دهند تا زنان مطمئن شوند که طالبان از نظر فکری، آن طالبان سابق نیستند.
گزارشگر: سیمین صدف