کرونا و ترک عیدی بردن به عروسان
عیدی و افطاری بردن برای دخترانی که نامزد هستند، عرفی قدیمی است. در سالهای گذشته کمتر دخترانی را در هرات میتوانستیم ببینیم که از این رسم بگذرند، شیوع کرونا و تعطیل شدن بسیاری از مشاغل اما توانست بر این عرف اثری بگذارد که در این چند سال صحبتهای فرهنگیان و علمای دین نتوانست.
شماری از پسران نامزد دار در هرات میگویند که امسال به دلیل قرنطین شدن شهر و تعطیلی برخی از مشاغل، از بردن عیدی و افطاری منصرف شده اند.
محمد یکی از شهروندان هرات که مدت دوسال است نامزد شده میگوید، در دوسال گذشته، با تحمل هرگونه شرایط بد اقتصادی رسم عیدی بردن را به جای میآورد، اما امسال به دلیل این که نزدیک به سه ماه است بیکار شده، از به جای آوردن این عرف صرف نظر کرده است.
محمد، کارگر روزمزد است و میگوید با وضع قیود روزگردی در شهر، تا کنون بیکار است و مردم از ترس ابتلا به ویروس کرونا کارهای ساختوساز خانهها را متوقف کرده اند.
وحیده نامزد محمد نیز میگوید، امسال به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی همسر اش، قبول کرده است که چیزی به نام عیدی و افطاری نگیرد.
به گفتهی وحیده، همسر اش سه ماه است که بیکار است و این بیکاری روی وضعیت اقتصادی او تاثیر منفی گذاشته است.
هر چند وحیده میگوید، خانواده اش انتظار داشتند تا داماد شان عیدی بیاورد اما او با خانوادهاش صحبت کرده و آنها را قانع کرده است تا بیشتر از این روی داماد شان فشار نیاورند.
در همین حال، شماری دیگر از دختران نیز میگویند امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا، از همسران خود خواسته اند تا برای شان عیدی و افطاری نیاورند.
شبانه از دیگر دخترانی است که به تازگی نامزد شده، او میگوید: «با این که اولین عیدی است که نامزد شدم و انتظار داشتم برایم عیدی بیاورند، اما حالا از خیر این کار گذشتم.»
به گفتهی شبانه، عیدی بردن در زمان کنونی هم به دلیل این که وضعیت اقتصادی مردم نامناسب است و هم به دلیل این که اسباب شیوع ویروس کرونا را از طریق خرید و انتقال لوازم مهیا میکند درست نیست.
با این حال شماری از گلسازان میگویند، امسال نسبت به سال گذشته مراسم عیدی و افطاری بردن، بسیار کمتر شده است.
احمدالله یکی از گلفروشان هرات که کار تزیین لوازم عیدی و افطاری عروسان را میکند میگوید، خرید و فروش اجناس برای عیدی نسبت به سال گذشته تقریبا 80 درصد کاهش یافته است.
گزارشگر: سیمین صدف