دید منفی نسبت به زنان فروشنده در هرات
گزارشی از: مرضیه حسینی
زنان فروشنده در هرات از دید بد مردان نسبت به فروشندهگی زنان، به تنگ آمده و این موضوع را مشکل اساسی برای فروشندهگان زن در هرات عنوان میکنند.
فروشندههای زن همواره شکایت داشته که با افزایش شمار زنان فروشنده، تفاوتی در دیدگاه مردان نسبت به آنها به وجود نیامده و این دید بد مردان به یک عرف ناپسند بدل شده است.
فرزانه محمدی، تنها نان آور خانوادهاش در یکی ازفروشگاههای هرات مشغول به کار است. او به این باور است که این دید منفی تنها مربوط به مردان بیرون نبوده بلکه فروشندههای فروشگاههای مردانه نیز همین نظر را در مورد شان دارند.
وی گفت”: مردانی که برای خرید میآیند با حرفها و تحقیرهای شان ما را مورد آزار و اذیت قرار میدهند. بسیاری از این مردان میگویند زنان را چه به فروشندگی.”
دخترانی که از سالهای پیش به این طرف مشغول کار فروشندهگی هستند میگویند در هرات به فروشندههای زن پسوند بد (زن و یا دختر بد) زده میشود.
فاطمه(نام مستعار) که برای مصارف آموزش خواهرش فروشندهگی میکند چنین میگوید: ” مردان در هرات بر این باور اند که خانم و یا دختری که کار فروشندهگی را به پیش میبرد، حتما از خانواده درستی نبوده و مشکل اخلاقی دارد.”
در همین حال شماری ازمردان فروشنده این گفتهها را تایید کرده و میگویند با توجه به جامعه و نبود فرهنگ درست بسیاری از مردان دید منفی نسبت به زنان فروشنده دارند.
احمد شعیب علی پور، یکی از فروشندهها در هرات میگوید: ” حضور زنان در بسیاری از موارد نسبت به مردان فروشنده در مراکز فروش پر رنگتر است اما متاسفانه جامعه هرات طوری است که مردان کار فروشندهگی را برای زنان مناسب نمیدانند. ”
کارشناسان در هرات فرهنگ مرد سالاری، پایین بودن سطح فرهنگ، پایبند بودن به سنتهای ناپسند وزن ستیزی را از جمله دلایل اصلی این مشکل بیان میکنند
عاطفه منصوری فعال حقوق زن در هرات بر این باور است که حاکم بودن فرهنگ مردسالاری درجامعه هنوز هم مانع پیشرفت زنان در عرصههای مختلف شده است.
به باور خانم منصوری مردان در هرات تنها شغل آموزگاری و خانهداری را برای زنان میپسندند.
فعالیت زنان درجامعه، اراده قوی و مبارزه دوامدار آنها برای حل این معضل،از راهکارهای است که به باور خانم منصوری میتواند این مشکل را از جامعه برچیند.
در کنار دید بد مردان، دستمزد کم نیز از جمله مشکلات زنان فروشنده در هرات به شمار میرود.