نوخیتو به جای موخیتو ؛ زنان مسلمان در دنیای تجارت

منبع: وبسایت بی بی سی فارسی

معمولا می‌‌گویند که تجارت مختص مردان است و شاید فکر کنید در میان مسلمانان که حجب و حیای زنان جایگاه ویژه‌ای دارد، این قضیه خیلی‌ جدیتر هم گرفته می‌شود.

اما به تازگی زنان کارآفرین مسلمانی پیدا شده‌اند که این تصویر کلیشه‌ای را نقض کرده‌اند: با راه‌اندازی شرکت‌هایی که از تولید و فروش کالاهای مختص مصرف‌کنندگان مسلمان که بازاری رو به رشد است درآمدزایی می‌کند.

برای مثال خانم صباح ناظر شرکتی را به نام “لحظه‌های اسلامی” در سال ۲۰۰۴ راه‌اندازی کرده که کارش طراحی‌ و تولید کارت‌تبریک به سلیقه روز جامعه است.

او سال ۲۰۱۱ وقتی‌ فهمید که محصولاتی که مورد پسند مسلمانان مدرن باشد در بازار یافت نمی‌شود، ناگهان فکری به ذهنش رسید. تصمیم گرفت همه محصولاتش را با در نظر گرفتن علائق مسلمانان دوباره از نو طراحی‌ کند.

حالا این شرکت در مجموعه تولیداتش بیش از ۳۰۰ محصول با طراحی اسلامی دارد، از کارت‌های تبریک گرفته تا دفتر یادداشت. و این محصولات در بیش از ۲۰ کشور به فروش می‌‌رسند.

او می‌گوید: “تصمیم گرفتم با پیاده کردن برنامه‌ای به برند تجاری آرمانی جوانان مسلمان تبدیل شویم و بتوانیم سبک زندگی‌ دلخواه آنها را بر اساس ایمانشان برآورده کنیم.”

بازار رو به رشد

طبق گزارش تامپسون رویترز، هزینه‌ای که مصرف‌کنندگان مسلمان سراسر جهان در سال ۲۰۱۴ صرف محصولات غذایی و کالاهای مد اسلامی و خدماتی از این دست کرده‌اند، در حدود ۱.۸ تریلیون دلار تخمین زده می‌شود و بر اساس پیش‌بینی‌ها تا سال ۲۰۲۰ به ۲.۶ تریلیون دلار خواهد رسید.

جمعیت مسلمانان بریتانیا در حدود ۳ میلیون نفر است که سالانه چیزی در حدود ۲۶ میلیارد دلار به حجم اقتصاد این کشور اضافه می‌کنند.

برندهای تجاری بزرگ مانند مانگو و دی‌کی‌ان‌وای اخیرا سعی‌ کرده‌اند با تولید و معرفی‌ لباس‌های پوشیده‌تر خود را با این قشر از مصرف‌کنندگان وفق دهند، اما شرکت‌های تازه‌تاسیس بسیاری هم در دل جامعه مسلمانان ایجاد شده که در بسیاری از موارد توسط زنان راه‌اندازی شده.

طاهر میرزا یکی از بنیانگذاران “نمایشگاه ۲۰۱۶ سبک زندگی‌ اسلامی” است.

آقای میرزا می‌‌گوید از ۱۳۰ شرکت‌کننده اخیر این نمایشگاه، ۶۰ درصد زنان کارآفرینی بودند که از اسباب‌بازی‌های اسلامی و سجاده‌های لوکس گرفته تا محصولات مد و لوازم تزئینی و آرایشی خود را به نمایش گذاشتند.

او می‌گوید “این تصویر که زنان مسلمان صرفا کار خانه می‌کنند و غذا می‌پزند خیلی‌ وقت است که ربطی به واقعیت ندارد. طبق بررسی‌های ما، نیمی از شرکت‌های تازه‌تاسیس در میان مسلمانان توسط زنان راه‌اندازی می‌شود و این رقم در سال‌های آینده افزایش پیدا خواهد کرد.”

برآورده کردن یک نیاز

شرکت “ماکتیل” یکی‌ از شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه است که تولید نوشیدنی‌های غیرالکلی برای مسلمانان را از امسال در شهر واتفورد آغاز کرده.

شرکت ماکتیل نوشیدنی‌های غیرالکلی تولید می‌کندشرکت ماکتیل نوشیدنی‌های غیرالکلی تولید می‌کند

شهین حسین، موسس این شرکت، به بی‌بی‌سی گفت: “من در بریتانیا بزرگ شده‌ام و می‌دانم که فرهنگ اسلامی بعضی وقت‌ها با فرهنگ بریتانیایی جور در نمی‌آید، مخصوصا در دوره دانشگاه که بسیاری از دوستانم نوشیدنی الکلی مصرف می‌‌کردند.”

“با گذر زمان متوجه شدم که محصولی که نیاز مسلمانان به نوشیدنی‌های غیرالکلی را برآورده کند وجود ندارد.”

این شرکت تنها سه‌ ماه است راه‌اندازی شده و ادعا می‌‌کند که در همین مدت کوتاه ۱۹٫۰۰۰ بطری “نوخیتو” فروخته – نمونه غیرالکلی نوشیدنی محبوب “موخیتو”. همچنین قرار است دو طعم جدید به بازار عرضه کند که یکی‌ از آنها با طعم توت‌فرنگی و الهام‌گرفته از نوشیدنی الکلی “دکوری” است.

البته راه برای زنان مسلمانی که پا به دنیای تجارت می‌گذارند همیشه هموار نیست.

طاهر ناظر می‌‌گوید “در میان طبقه کارگر سنتی، زنان مسلمان اغلب از حمایت مالی لازم برای راه‌اندازی یک کار برخوردار نیستند و از روش‌های جذب سرمایه جمعی سنتی هم استفاده نمی‌کنند”.

و به گفته شهین اگر بچه داشته باشید کار خیلی سخت‌تر می‌شود.

“مشکل است. دو فرزند دارم که یکی دو سالش است و دیگری چهار سال. و واضح است که باید دائم به آنها رسیدگی کنم.”

“اما با این انرژی فراوانی که صرف کارم می‌‌کنم، انگار این تجارت حکم بچه سوم را برایم پیدا کرده. معمولا مجبورم ایمیل‌ها و سفارش‌ها را اواخر شب، بعد از این که بچه‌ها می‌‌خوابند، چک کنم و برای همین همیشه کمبود خواب دارم.”

با این حال، افزایش سریع تقاضا در میان مصرف‌کنندگان مسلمان به این معنی است که جای پای این زنان کارآفرین فعلا محکم است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا