نگرانیها از برداشته شدن قیودات روزگردی در هرات
هرات کانون کرونا در افغانستان است. پس از ثبت نخستین رویداد، اکنون پس از دوماه از آغاز شیوع این ویروس در هرات، شمار مبتلایان در این ولایت، به 522 مورد رسیده است. هرات پس از کابل بیشترین آمار مبتلایان به ویروس کرونا را در افغانستان دارد. شیوع این بیماری، سیر صعودی دارد با وجود این، از زمان آغاز شیوع این بیماری طرح قرنطینه صد درصد در هرات عملی نشد. با اینکه همواره اداره صحت عامه از واگیر شدن این بیماری هشدار داده است اما در هفتههای پسین، قیودات گشتوگذار در سطح شهر از سوی دولت برداشته شده است. برداشتن قیودات آن هم در وضعیتی که هرات در عمق بحران کرونا قرار دارد آیا خبر از فاجعه احتمالی میدهد؟ در ادامه پاسخ این پرسش، خواهم پرداخت.
سید وحید قتالی والی هرات، در آخرین صحبتهایش گفت که دیگر نمیخواهد مردم را به زور سلاح در خانه نگهدارد.
«زیادتر از 60 روز برای مردم در مورد کرونا آگاهیدهی شده است اکنون زمان آن است که مردم در کنار دولت برای مبارزه با کرونا ایستاد شوند.» این صحبتهای والی هرات در حالی مطرح میشود که ادارهی صحت عامه هرات، هشدار از واگیر شدن ویروس کرونا را در سه ماه پیشرو میدهد.
محمد رفیق رفیق شیرزی، سخنگوی اداره صحت میگوید: «اگر وضعیت، به همین شکل ادامه یابد تا سه ماه دیگر 50 درصد از مردم به ویروس کرونا مبتلا میشوند.»
سخنگوی اداره صحت گفت که اداره صحت، هیچگاه خواهان شکستن قرنطینه نبوده و نیست!
اداره صحت و ادارهی محلی دو ادارهی کلیدی در امر مبارزه با ویروس کرونا هستند؛ از صحبتهای والی هرات و سخنگوی ادارهی صحت چنین پیداست که در مسئلهی قرنطینه دیدگاههای متفاوتی دارند.
ادارهی محلی هرات قیودات گشتوگذار را برداشت، به شرط اینکه مردم فاصله اجتماعی و توصیههای بهداشتی را رعایت کنند، اما در چند روزی که از برداشتن قیودات روزگردی میگذرد، آیا مردم فاصله اجتماعی و توصیههای بهداشتی را رعایت کردهاند؟ پاسخ این پرسش برای همه واضح و مبرهن است. افرادی که هنگام گشتوگذار از ماسک و دستکش استفاده میکنند انگشتشمار اند و به ندرت میتوان افرادی را یافت که فاصله اجتماعی را رعایت کنند. والی هرات، گفت که تنها اصناف ضروری میتوانند فعالیت داشته باشند اما هجوم مردم به شهر و بازار نشان میدهند که اصناف ضروری و غیر ضروری فعالیتشان جریان دارد.
این وضعیت نمایانگر عدم مدیریت درست بحران کرونا در هرات است. زیرا مردمی که تاکنون به کرونا باوری ندارند چطور میتوان انتظار مبارزه با این ویروس را از آنان داشت. اکثر مردم به وجود این ویروس باوری ندارند برپایی نماز جمعه با حضور هزاران نمازگذار بیانگر این مسئله است این به آن معناست که تنها آگاهیدهی به رعایت توصیههای بهداشتی کارساز نبوده است و هنوز هم جامعه به آگاهیدهی نیاز دارد.
در پایان، انتشار ویروس کرونا در هرات، دچار بحران مدیریت شده است. نیاز است تا برای برونرفت از این وضعیت ادارهی محلی هرات، بهجای برداشتن قیودات چارهی دیگری بسنجد. در قدم نخست، چالش کمبود امکانات و تجهیزات پزشکی را برطرف سازد تا آمار واقعی از مبتلایان به دست آید. در قدم بعدی، نیاز است تا دولت در صورت مشاهده گشتوگذار بی مورد افراد در سطح شهر از قوه قهریه استفاده کند. لازم است تا برتمام مکانهایی که تجمعهای غیر ضروری صورت میگیرد، نظارت داشته باشد و به هر شکل ممکن فضا را برای شیوع این بیماری در هرات تنگ بسازد.
ضیاگل عظیمی