یک فرد در چه مواردی می‌تواند روزه نگیرد؟

از دیدگاه بسیاری از مردم عام، افراد باید در هر حالت جسمی روزه بگیرند. برای روشن شدن برخی از موارد استثنا که روزه را از گردن فرد مسلمان ساقط می‌کند، با عبدالمجید صمیم، استاد دانشکده‌ی شرعیات دانشگاه هرات، گفت‌گویی داریم که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: با توجه به گسترش ویروس کرونا و مقابله با این ویروس، می‌طلبد تا افراد مقاومت وجود خود را با استفاده از غذاها و میوه‌های مفید و مقوی بالا ببرند، اگر فردی از ترس ابتلا به این بیماری ماه رمضان را روزه نگیرد و سپس قضایی بیاورد، حکم آن چیست؟

پاسخ: حکم اسلام برای روزه در قبال افراد به دوگونه است، یکی افراد سالم که مریضی عاید حال شان نیست و دیگر افرادی که مریض اند.

برای کسانی‌که سالم هستند و تا کنون به این مریضی مبتلا نشده اند، روزه‌ی آن‌ها هیچ‌تاثیری در ابتلای آن‌ها به مریضی کرونا ندارد، سازمان بهداشت جهانی نیز تاکید کرده و تحقیقات علمی که در این رابطه صورت گرفت است، نشان می‌دهد که روزه گرفتن نقشی در پایین آمدن مقاومت وجود و ابتلا به بیماری ندارد. اما برای کسانی که مبتلا به بیماری کرونا شده اند، لازم است تا روزه را بخورند و پس از بهبودی، روزه‌ی قضایی بگیرند.

پرسش: برخی از افراد به دلیل انجام کارهای ثقیل مثل کارگری و یا مجبور می‌شوند روزه نگیرند، چون در صورت کار نکردن، نمی‌توانند نفقه‌ی خانواده‌ی خود را تامین کنند، در چنین شرایطی، اسلام چه حکم می‌کند؟

پاسخ: انسان‌ها باید کارهای خود را طوری برنامه‌ریزی کنند که بتوانند هم‌زمان، به امور دینی و دنیوی برسند. این افراد باید سعی کنند که در در طول سال، مقداری پول پس‌انداز کنند تا بتوانند در ماه رمضان کار نکنند و یا کار کمتری انجام دهند و به عبادت بپردازند. اما اگر کار بسیار ثقیل بود و نیاز مبرم به این کار داشت می‌تواند روزه‌ی این ماه را بخورد و در ماه‌های دیگر قضایی بگیرد.

پرسش: برخی از روزه‌داران، برای رفع تشنگی و عطش بدن، با استفاده از آب، دهان شان را مرطوب می‌کنند، آیا این کار درست است؟

پاسخ: این کار دو حالت دارد. حالت اول این که آب به حلق برود که در این صورت روزه باطل می‌شود و شخص باید از این کار اجتناب کند. اما اگر در صورتی باشد که تنها دهان خود را مرطوب می‌کند، این کار کراهت دارد.

پرسش: حکم روزه برای زنان باردار و شیرده چیست؟

پاسخ: زنان باردار و شیرده در حالت خاص جسمی به سر می‌برند، در صورتی‌که روزه برای زن شیرده و هم‌چنان زن باردار و جنین‌اش مشکلی نداشته باشد و پزشک متخصص نیز با انجام معاینات صحت این موضوع را تایید کند، زن می‌تواند روزه بگیرد. اما در صورتی‌که کودک و یا مادر دچار نارسایی می‌شود و حیات مادر و کودک را با خطر مواجه می‌کند، لازم است تا روزه نگیرند و در طول سال قضایی بیاورند.

پرسش: افرادی که سال‌خورده هستند و یا مریضی‌های ناعلاجی دارند و نمی‌توانند روزه‌ بگیرند و درعین حال از وضعیت اقتصادی مناسبی هم برخوردار نیستند تا بتوانند کفاره‌ی روزه بدهند، چه باید بکنند؟

پاسخ: برای افرادی که به دلیل بیماری ویا کهولت سن نمی‌توانند روزه بگیرند و در طول سال نیز قادر به روزه گرفتن نیستند، لازم است تا دو کیلو گندم و یا معادل قیمت آن را در بدل هر روز که روزه می‌خورند، بپردازند، در صورتی که فرد توانایی اقتصادی برای پرداخت کفاره نیز نداشت، از عهده‌ی او ساقط می‌شود. اما در صورتی‌که در آینده توانایی مالی پیدا کردند باید کفاره‌ی روزه‌ی خود را بپردازند.

ترتیب: سیمین صدف

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا