«نیمی از زنان در کرخ، مورد خشونت قرار میگیرند»
شهرستان کرخ، در 20 کیلومتری شمال هرات موقعیت دارد. زندگی زنان در این شهرستان نیز مانند سایر شهرستانها، با خشونتهای خانوادگی، ازدواجهای اجباری و ازدواجهای زیرسن همراه است. خبرگزاری برای بحث بیشتر، پیرامون وضعیت زندگی و چالشهای زنان در شهرستان کرخ، با زاهده رفعت، رئیس شورای زنان این شهرستان،گفتوگویی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
پرسش: نخست د رمورد تحصیلات تان بگویید؟
پاسخ: دانشآموختهی دانشکدهی زبان و ادبیات انگلیسی و در حال حاضر بهعنوان رئیس شورای زنان شهرستان کرخ و آمر لیسه نسوان مرکز کرخ فعالیت دارم.
پرسش: از چه زمانیست که شما بهعنوان رئیس شورای زنان شهرستان کرخ انتخاب شدید؟
پاسخ: از سال 1391، بهعنوان رئیس شورای زنان کرخ، برای رساندن زنان به حقوقشان و از بین بردن مشکلات سرراهشان برای رسیدن به آیندهای روشن، فعالیت میکنم.
پرسش: شورای زنان شهرستان کرخ، چه وظایف و صلاحیتهایی در مقابل بانوان دارد؟
پاسخ: جذب کمکهای مالی و معنوی، رسیدگی به مشکلات بانوان، دفاع از حقوق زنان، نظارت از فعالیتهای مؤسسات همکار و گذارشدهی به ریاست امور زنان و مقام شهرستان/ولسوالی از جمله عمدهترین وظایف و صلاحیتهای این شورا است.
پرسش: به طور مشخص، از آدرس رئیس شورای زنان برای زنان شهرستان کرخ چه کردهاید؟
پاسخ: بیشترین تمرکز من از روزهای اول، فراهم ساختن نیازهای اولیهی بانوان بوده است. اخذ شناسنامه و پاسپورت برای شماری از بانوان از ابتدائیترین فعالیتهایی بود که برای بانوان انجام داده ام. در کنار این، تلاش کردم تا اعتماد مؤسسات مختلف داخلی و بینالمللی را برای کمک مالی و معنوی برای بانوان شهرستان کرخ حاصل کنم. برگزاری دورههای آموزشی مانند؛ آموزشهای حرفوی، سوادآموزی، خیاطی و … در بیش از 40 روستا از جمله بزرگترین دستآوردهای ماست. همچنان، معرفی برخی از دانشآموختگان صنف دوازدهم به دانشگاههای خصوصی با تخفیف 50 درصدی و بالآخره رسیدگی به مشکلات زنان از جمله فعالیتهایی بوده اند که در طول این دوره انجام داده ام.
پرسش: عمدهترین مشکلات بانوان در شهرستان کرخ چه است؟
پاسخ: بانوان شهرستان کرخ نیز مانند سایر بانوان افغانستان از مشکلات بیشماری رنج میبرند که بطور عمده میتوان به فقر اقتصادی، بیکاری، کمسوادی، کمتوجهی از سوی دولت، فراهم نبودن زمینهی فراگیری تحصیلات عالی، خشونتهای خانوادگی و نبود شفاخانهی نسائی ولادی، اشاره کرد..
پرسش: چقدر زنان در شهرستان کرخ، به نهادهای عدلی – قضائی دسترسی دارند؟
پاسخ: دسترسی بانوان در این شهرستان به نهادهای عدلی – قضائی بدلایل نبود کارمند خانم در این نهادها و آگاهی نداشتن بانوان از حقوقشان، بسیار کم و اندک است.
پرسش: میزان خشونت علیه زنان در این شهرستان چقدر است؟
پاسخ: از دید من، هنوز هم بیشتر از 50 درصد از بانوان شهرستان کرخ، با پدیدهی خشونت دست و پنجه نرم میکنند.
پرسش: ریشهی اصلی این مشکلات در شهرستان شما چه است؟
پاسخ: آنچه که اساس و بنیهی این مشکلات را تقویه کرده است، فقر، کمسوادی، جامعهی سنتی و مردسالار و عدم آگاهی مردان و زنان از حقوق یکدیگر است که اگر دولت و مردم به کاهش این مسائل بپردازند، بدون شک میزان مشکلات و خشونتها به مراتب پایین خواهد آمد.
پرسش: بیشتر چه نوع خشونتهای گریبانگیر زنان در این شهرستان است؟
پاسخ: بانوان در این شهرستان مانند بانوان سایر شهرستانها با خشونتهای خانوادگی، ازدواجهای اجباری، ازدواجهای زیرسن و ازدواجهای بدلی سر و کار دارند.
پرسش: وضعیت تحصیلی و همچنان میزان دسترسی بانوان به تحصیلات عالی در شهرستان کرخ چقدر است؟
پاسخ: ما در این زمینهی وضعیت خوبی نداریم. در حدود 80 در صد از والدین، بیسواد استند. 70 درصد از دختران، تنها میتوانند تا صنف 12 درس بخوانند و اجازهی ادامهی تحصیل به مدارج بالاتر را ندارند. بیشتر از 90 درصد از استادان، فارغ صنف 14 (داخل خدمت) هستند.
پرسش: میزان تأثیرگذاری فعالیتهای دولت بر روی زنان شهرستان کرخ را چگونه ارزیابی میکنید؟
پاسخ: از دید من، دولت هیچگونه فعالیت چشمگیری را برای بانوان در این شهرستان انجام نداده است.
پرسش: شما بعنوان رئیس شورای زنان در شهرستان کرخ، چه برنامههایی را برای بیرونرفت زنان از این همه چالشها روی دست دارید؟
پاسخ: آگاهیدهی، دادخواهی، رساندن صدا و درد بانوان به مقامهای مسئول، جلب کمکهای بیشتر مؤسساتی که رای بانوان فعالیت میکنند، ریشهیابی مشکلات بانوان و ارائه راهحلهای مناسب برای حل مشکلات، از جملههای من و این شوراست تا بتوانیم این میزان مشکلات را به اندازهی صلاحیت خود کاهش دهیم.
پرسش: در پایان خواست شما از دولت افغانستان چه است؟
پاسخ: فراهم کردن زمینهی آموزش برای دختران و بانوان شهرستان کرخ، استخدام دانشآموختهگان شایسته در بستهای مختلف از جمله نهادهای عدلی – قضائی، ارائه خدمات صحی و ایجاد یک شفاخانهی نسائی ولادی در این شهرستان و استخدام داکتران مجرب از جملهی بزرگترین خواستهها ما از دولت است.
ترتیب: ضیاگل عظیمی