در قرنطینه ذهن‌تان را مدیریت کنید!

بحران گسترش ویروس کرونا در افغانستان، سبب قرنطینه شماری از ولایات افغانستان شده، ترس از ابتلا به ویروس کرونا، سبب روان‌پریشی شمار زیادی شده است. اما چگونه می‌توان در این شرایط، ذهن را مدیریت کرد تا از تبعات روانی قرنطینه در امان باشیم؛ خبرگزاری بانوان افغانستان در این رابطه، با ثمینه یادگاری، مشاور خانوادگی و روانشناس گفت‌وگویی را ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید.
معرفی
ثمینه یادگاری هستم، دانش‌آموخته‌ی دانشکده‌ی روان‌شناسی و در حال حاضر در حال فراگیری دانش تخصصی‌تر در همین رشته می‌باشم. در کنار تحصیل، از سه سال به این‌سو، بعنوان روان‌شناس در یکی از بیمارستان‌های ترک اعتیاد در ولایت کابل انجام وظیفه می‌کنم.
پرسش: چرا روان‌شناسی را برگزیدید؟
با آن‌که علاقه‌مند به تحصیل در رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی‌ بودم، اما پدرم نسبت به علاقه‌ای که به این رشته داشتند، آن‌را طوری برای من معرفی کنند، که من نتوانستم از انتخاب آن اجتناب کنم.
پرسش:در مورد فعالیت‌های در حوزه ی رواشناسی بگویید؟
پرسش: انجام تحقیقات گروهی و انفرادی، در مورد موضوعات مختلف روان‌شناسی، از زمان آغاز تحصیل در دانشگاه تا به امروز ادامه دارد. تلاش من این است، که با انجام این پژوهش‌ها، موضوعات گنگ ولی با ارزش را برای مردم خود به شکل درست آن انتقال بدهم. من نتایج این فعالیت‌های خود را، از طریق رسانه‌های معتبر افغانستان با مخاطبان خود به اشتراک می‌گذارم.
پرسش: براساس گزارش‌ها، شمارمبتلایان به بیمارهای روانی در میان زنان به مراتب بیشتر از مردان است، چرا میزان آسیب‌پذیری زنان بیشتر است؟
پاسخ: زنان و مردان، با درنظرداشت شرایط آسیب‌پذیری خود را دارند. اگر منظور تان مسائل عاطفی است، زنان بدون شک آسیب‌پذیری بیشتری داشتند. زیرا زنان در جامعه افغانستان بیشتر احساسات خود را مبنای قضاوت در مورد مسائل مختلف قرار می‌دهند و این سبب شده است که از لحاظ روانی به آنان آسیب بیشتری وارد شود.
پرسش: تاکنون در این حوزه، فعالیتی هم را برای بانوان داشتید؟
پاسخ: بعد از ختم دوران دانشگاه و با آغاز یک دوره‌ی مشاوره خانوادگی، خواستم تا مشکلات خانم‌هایی را که بیشتر از دیگران آسیب‌پذیر بودند، مورد بررسی قرار دادم و با حفظ ارتباط با خود خانم‌ها و فامیل‌های شان، نتایج مثبتی را نیز بدست آوردم.
پرسش: اثرگذاری اوضاع اجتماعی فعلی، بیشتر بر روی روان مردان است یا زنان؟
پاسخ: از نظر من، آسیب‌پذیری مردان و زنان در شرایط مختلف، متفاوت است. طوری‌که در بعضی موارد مردها به مراتب بیشتر از خانم‌ها آسیب‌پذیرتر اند و همچنان برعکس آن نیز امکان دارد اتفاق بی‌افتند. در شرایط کنونی افغانستان، مردان بدلیل فشار سرپرست‌بودن شان، آسیب بیشتری نسبت به زنان خورده اند. زیرا بدلیل داشتن یک جامعه‌ی سنتی و کم‌تر اجازه داشتن بانوان برای کار کردن، مردها مسئولیت نفقه‌ی فامیل را عهده‌دار هستند. زن‌ها در نهایت هر مسئله، به مردی تکیه می‌کنند که او مسئولیت تهیه‌ی نیازهای خانم خود را بعهده دارد، اما مردها، در صورتی که در یک شرایط دشواری قرار بگیرند، باید به هر صورت ممکن روی خود فشار بی‌آورند تا بتوانند مسئولیت‌های خود را انجام دهند.
پرسش: برای زدودن عواملی که موجب پریشانی روان می‌شوند، چه باید بکنیم؟
پاسخ: انسان‌ها در مقابل بعضی پدیده‌ها حاکمیت ندارد و نمی‌تواند آن‌ها را تحت کنترول خود قرار بدهد، جز اینکه در مقابل آن‌ها گشادگی (پذیرفتی اتفاقاتی که در کنترول ما نیست) و توافق داشته باشد. بطور مثال، انسان توانایی کنترول زلزله، سیل و موارد مشابه به این‌ها را ندارد و تنها که می‌تواند، مصئون نگه‌داشتن خودش از هر طریق ممکن است. اگر در این موضوعات توافق و پذیرشی وجود داشته باشد و انسان باورمند باشد که اتفاق افتادن این مسائل طبیعی‌ست و پریشان بودن، چاره ساز نیست، نسبت به افرادی که این باور را ندارند و بیشتر خودشان را از لحاظ روحی صدمه می‌زنند، آسیب‌پذیرتر خواهند بود. در نتیجه، آن‌چه ما را می‌تواند از پریشان روان نجات بدهد، پذیرش ماهیت واقعی رخ‌دادهاست.
پرسش: اکنون، به دلیل شیوع ویروس کرونا، بیشتر مردم در قرنطین هستند. در این هنگام، چه فعالیت‌هایی باید صورت بگیرند تا تأثیر منفی بر روی روان نداشته باشند؟
پاسخ: اولین کاری را که باید در این روزهای قرنطینه انجام بدهیم، بدست آوردن معلومات مؤثق از مراجع دقیق در مورد این ویروس است. باید بدانیم که چگونه و چطور باید از خود مواظبت کنیم. بدلیل پایین بودن سطح سواد در افغانستان، زمینه‌ی شایعه‌سازی و نشر اخبار کاذب، به آسانی مساعد است و این می‌تواند خیلی از موضوعات را بصورت اشتباه به دیگران انتقال بدهد و مردم نتوانند آرامش‌خاطری را که باید داشته باشند، از آن بهره‌مند شوند. در قدم دوم، پیشنهاد من، مدیریت ذهن در مقابل این ویروس است. باید بدانیم که هر تزی، آنتی‌تز خود را نیز دارد. بطور مثال، اگر برای ما گفته می‌شود که این ویروس کشنده است، باید برای خود یاوری کنیم که اگر این مریضی کشنده است، من می‌توانم با حفظ بهداشت و تعقیب پیشنهادات متخصصین خودم را از دچار شدن به این ویروس نجات دهم. پس اگر این مدیریت ذهنی را داشته باشیم، خیلی به راحتی می‌توانیم از این ویروس نجات پیدا کنیم. پیشنهاد سوم من، انجام فعالیت‌هایی هستند که می‌توانند برای ما انرژی مثبتی را انتقال دهند. موضوع چهارم، تقویت روابط صمیمی و افزایش حس هم‌کاری در بین خانواده است که این از نظر من، از مهم‌ترین کارهایی‌ست که باید در این روزها انجام شود. نکته‌ی پنجم، آگاه‌سازی یکدیگر از شایعات است. این کار باعث خواهد شد تا نگرانی‌هایی که مسبب آن همان شایعات هستند، را کاهش بدهیم. و پیشنهاد آخری من این است که کارهای روزمره‌ی مان را طوری انجام بدهیم که انگار در یک رخصتی زمستانی قرار داریم و قرار است پایان این رخصتی، یک نتیجه‌ی خوب و خوشحال‌کننده‌ای را بدست بی‌آوریم. کاهش حضور در صفحات اجتماعی و کم‌گوش کردن به اخبار مربوط به این ویروس، از جمله فعالیت‌های عمده‌ی این پیشنهاد است که می‌تواند در قرار گرفتن به یک آرامش خاطر، به ما کمک زیادی بکند.
ترتیب: ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا