دوچند شدن چالشهای خبرنگاران زن در هنگام قرنطینه
دسترسی محدود به اطلاعات، نبود وسایط نقلیه و نبود امکانات بهداشتی، مواردی است که کار را در هنگام قرنطینه، برای خبرنگاران زن در هرات دشوار کرده است. میگویند، خبرنگاران نیز چون پزشکان، در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا قرار دارند و خطر ابتلای به این ویروس آنان را تهدید میکند.
بیش از ۴۰ از شیوع کروناویروس در افغانستان میگذرد، در یکی دو هفته پسین شماری از ولایات از جمله هرات در قرنطینه هستند، با اینکه همه کارکنان در رخصتی بسر میبرند اما اکثر خبرنگاران به گونهی معمول به کار شان ادامه میدهند.
برخی از خبرنگاران زن میگویند، کار کردن آن هم زمانیکه خطر ابتلا به این ویروس همه را تهدید میکند، دشواری های فراوانی دارد.
عاطفه علیزاده، میگوید: “ما خانمها وسیلهی نقلیه نداریم با سهچرخ یا موتر لینی تردد میکنیم، این وسایل بهخاطر قیود گذشتو گذار، با موانعی چون پلیس مواجه اند و رفت و آمد را برای ما دشوار ساخته. روزی هم شده که پلیس گفته من تو را اجازه میدهم رد شوی چون کارت خبرنگاری داری اما سهچرخ اجازه نیست به من گفتهشده که پیاده بروم؛ مسیری که اگر پیاده بروم شاید چیزی حدود ۲ ساعت را در بر میگیرد.”
محدودیت در دسترسی به اطلاعات، چالش دیگریست که این روزها شمار زیادی از خبرنگاران زن با آن روبرو اند.
سیمین صدف به مشکل دسترسی کم به اطلاعات روبرو است.
او میافزاید: “منابع مربوط به صحت که اصلا پاسخگویی نمیکنند، و منابع دیگر نیز به همین بهانه تماس را پاسخ نمیدهند.”
از سویی هم برخی از خبرنگاران، نبود امکانات بهداشتی را از جمله عمدهترین چالشهایشان عنوان میکنند.
مرضیه ابراهیمی میگوید، با وجود هراسی که از ابتلا به این ویروس وجود دارد، در شرایطی کار میکند که هیچ امکانات بهداشتی در اختیار ندارد.
وی میافزاید: “امید میرود تا این دغدغه و نگرانی ما هرچه سریعتر حل شده و امکانات بهداشتی، بهدسترس مان قرار گیرد.”
در همین حال برخی از خبرنگاران میگویند، با اینکه دستمزد ماهانهشان اندک است اما کار در قرنطینه سبب شده که مقدار زیادی از دستمزدشان صرف انترنت و تماس شود.
فریبا اکبری میگوید، از خانه کار میکند، اما مصارف تهیه گزارشها را از هزینهی شخصیاش میپردازد.
کم کردن ساعتهای کاری و کم کردن حجم کار، از خواستههای اکثر زنان خبرنگار در هرات است.
این در حالیست که نهادهای حامی خبرنگاران در هرات، از گسترش شیوع کرونا در هرات و اینکه خبرنگاران در معرض خطر جدی ابتلای این ویروس قرار دارند ابراز نگرانی میکنند.
عاطفه غفوری، مسئول بخش زنان کمیته ی امنیت و مصئونیت خبرنگاران در هرات میگوید، متاسفانه شرایط نسبتا بحرانی موجود به دلیل شیوع کرونا در هرات سبب شده تا خبرنگاران زن بیشتر از پیش در معرض خطر باشند.
خانم غفوری در ادامه میافزاید، از زمان شیوع این ویروس در هرات، خوشبختانه بیشتر رسانهها در هرات تلاش کرده اند تا ساعات کاری کارکنانشان را کمتر کنند.
به علاوه این، با گفتوگوهایی که با شماری از مسئولان رسانهها داشتهاند، آنها وعده داده اند تا بانوان کارمند خود را به جز موارد خیلی ضروری، کمتر به بیرون بفرستند.
” ما با کمک همکاران بین المللی خود در خارج از افغانستان، قوانین و راهکارهای پیشگیرانه و مصئون برای فعالیت خبرنگاری در روزهای قرنطینه تهیه و در دسترس بانوان خبرنگار قرار دادیم.”
براساس آمار ها، حدود شصت زن در رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری در هرات فعالیت دارند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی