قرنطینه، عامل افزایش خشونت بر زنان در هرات
همزیستی اجباری در نتیجهی قرنطینه برای پیشگیری از شیوع بیشتر کرونا ویروس، عامل تشدید خشونتهای خانهگی علیه زنان گفته میشود. تعطیلی اجباری مکتبها، دانشگاهها، ادارهها و بسیاری از مشاغل آزاد، سبب خانهنشین شدن مردان شده و این، تنشهای لفظی را در میان خانوادهها افزایش داده است.
43 روز از شیوع ویروس کرونا در افغانستان میگذرد، همزمان با شیوع گستردهی کرونا ویروس، شهر هرات به حال قرنطین درآمد.
منع تردد، خانهنشینی و استرس ناشی از سرایت کرونا ویروس نظم زندگی و عادات بسیاری از خانوادهها را بر هم زده است و هرات که از جمله شهرهایی است که خشونتهای خانوادگی در زمان قبل از قرنطین نیز آمار بلند و بالایی داشت اکنون تشدید شده است.
مسولان در ادارهی امور زنان هر چند در ایام قرنطین در رخصتی به سر میبرند اما میگویند، شکایتهای ناشی از وجود خشونتهای خانوادگی وجود دارد که فرماندهی پولیس ثبت شده است.
سهیلا صبری، مدیر روابط عامهی ادارهی امور زنان میگوید، به دلیل رخصت بودن این اداره، شکایتی به این اداره نرسیده است اما مواردی از خشونتهای لفظی در حوزههای امنیتی راجع شده و از سوی کمیتههای حل منازعات حل شده که خشونت حاد نبوده است.
با این حال، مسوولان در فرماندهی پولیس هرات از ثبت چهار مورد خشونت خانوادگی در یک ماه گذشته خبر میدهند.
عبدالاحد ولیزاده، آمر مطبوعات فرماندهی پولیس هرات میگوید، در یک ماه گذشته چهار مورد خشونت در فرماندهی پولیس هرات ثبت شده است که شامل خشونتهای خفیف و حاد میشود.
آقای ولیزاده میافزاید، قضایا به دادستانی راجع شده و تا آنزمان مشخص نیست که متضرر و عامل کی بوده است.
آقای ولیزاده میافزاید، بررسیهای پولیس نشان میدهد که عامل تنشها مردان و زنان به گونهی مشترک بوده اند.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن نیز از وجود خشونتهای خانهگی که بیشتر متضرران آن زنان اند، ابراز نگرانی میکنند.
حلیمه سلیمی، مسوول شبکهی زنان افغان در هرات میگوید، در بسیاری از کشورها، قرنطینه، افزایش طلاقها و افزایش خشونتهای خانوادگی را در پی داشته است.
به گفتهی وی، در کشوری چون افغانستان که خشونت در بافت بسیاری از خانوادهها عجین شده است، قرنطین و خطر تنشهای خانوادگی حاصل از آن، کمتر از استرس شیوع کرونا به نظر نمیرسد.
بسیاری از خانوادههایی هستند که نان شب و روز آنان بسته به کار روزانهی شان است و این یکی از عوامل تشدید خشونتهای خانوادگی به حساب میآید.
مسوولان در بخش صحتروانی نیز میگویند، آمار مراجعان به این بخش نسبت به گذشته افزایش یافته است.
وحید نورزاد مسوول بخش صحت روانی شفاخانهی حوزهوی هرات میگوید، با اینکه در ایام قرنطین بخش صحتروانی شفاخانه تعطیل است اما از میزان تماسهایی که برای متخصصان این بخش میآید مشخص است که آمار نسبت به قبل از قرنطین بیشتر شده است.
این در حالیست که در طی 43 روز از شیوع کرونا ویروس در افغانستان، 257 تن در هرات و 423 در کل افغانستان به این بیماری مبتلا شده اند و آمار مبتلایان به این ویروس، سیر صعودی دارد.
گزارشگر: سیمین صدف
بدون شک با وجود سابقه داشتن خشونت علیه زنان در گذشته ک گزارش های حقوق بشر حاکی از آن است، این روند ظاهرا به علت پیش آمدن وضعیت کرونایی و در تعامل بودن مداوم اعضای خانواده نسبت بهم دیگر و از طرفی مشکلات ممکن اقتصادی و نداشتن امکانات تسهیلاتی و سرگرمی های مفید، عواملی اند ک همسو با گزارش های یادشده در متن گزارش تان هست.