سایهی کرونا بر اقتصاد هرات؛ زنان بازرگان نگران متوقف شدن چرخههای تولید
انتشار و همهگیری ویروس کوید 19 و افزایش روزانهی آمار مبتلایان، اقتصاد هرات را با مشکل مواجه کرده است، به گونهیی که ترس آن میرود تا چرخههای تولید متوقف شود.
شماری از زنان بازرگان با ابراز این مطلب میگویند، همزمان با انتشار ویروس کرونا و اعلام حالت اضطرار، تجارتشان رونق نسبی خود را از دست داده است. این زنان نگران ادامهی این وضعیت اند.
صفیه محیطی، مسوول رستورانت بانوان هریوا میگوید، از آغاز اعلام حالت اضطراری در شهر، رستورانت آنها بسته شده است و این وضعیت به تجارت شان صدمه میزند.
خانم محیطی میافزاید، در این چند روز با این که کرایهی مکان رستورانت را هم میپردازد اما نمیتواند کار کند.
این در حالیست که به دلیل منع تجمعات در شهر از برگزاری نمایشگاههای دایمی و موقتی صنایع دستی زنان جلوگیری شده است.
شماری از زنان تجارتپیشه نیز از ادامهی روند موجود ابراز نگرانی میکنند.
رومینا عثمانی مسوول مرکز تجارتی کودکستان بیبی سمیه میگوید، وضعیت صحی نگران کننده است و در کنار آن وضعیت کار زنان بازرگان نیز نگرانی دارد.
او میافزاید، از زمان اعلام حالت اضطرار در هرات، کارهای گروهی زنان بازرگان تعطیل شده است.
به گفتهی خانم عثمانی، باید طرحی برای معافیت زنان بازرگان از پرداخت مالیات، آب و برق وجود داشته باشد تا بیشتر از این زنان متضرر نشوند.
«نود درصد کارهای زنان به صورت گروهی است و ما اولین کاری که کردیم، کارهای گروهی را لغو کردیم.»
به گفتهی رومینا عثمانی، پس از انتشار این ویروس، یکشنبه بازار و چهارشنبهبازار نیز لغو شده است.
در همین حال، مریم جامی، رییس اتاق تجارت و صنایع زنان در حوزهی غرب میگوید، شیوع ویروس کرونا، ضربههای اقتصادی زیادی را برای زنان بازرگان به بار آورده است.
به باور خانم جامی، تجارت صنایع دستی زنان به حالت تعلیق درآمده و امکان وارد و صادر جنس به دیگر کشورها وجود ندارد و این، زنان را با مشکل اقتصادی روبرو میکند.
خانم جامی میافزاید، سه نمایشگاه که قرار بود به مناسبت هشتم مارچ برگزار شود لغو شد که قرار بود در هریکی از این نمایشگاهها، زنان بازرگان از سطح هرات و حوزهی غرب اشتراک کنند.
رییس اتاق تجارت و صنعت زنان در حوزهی غرب میافزاید، مشکل دیگر اینجاست که در این وضعیت معافیت از مالیات، پول آب و برق و کرایهی دکانها وجود ندارد و این مشکل زنان بارزگان را چندبرابر میکند.
این در حالیست که همزمان با اعلام وضعیت اضطرار در کشورهایی که ویروس کرونا به حالت جدی در حال گسترش است، شهرها در قرنطین به سر میبرد و در برخی نقاط این کشورها مردم غذای صحی مجانی دریافت میکنند. در افغانستان اما ضمن این که چنین خدماتی وجود ندارد، قیمت مواد خوراکه نیز بلند رفته است.
این در حالیست که کریستالینا جورجیوا، رییس صندوق جهانی پول دربارهی تبعات منفی گسترش ویروس کرونا موسوم به کوید-۱۹ بر رشد اقتصاد جهانی هشدار داده است.
گزارشگر: سیمین صدف