خشونت سایبری؛ دردسر تازۀ دختران در هرات

گزارشگر: بهارافشارزاده

شماری از دختران هرات از سوء استفاه‌ی نام‌شان توسط پسران در شبکه‌های اجتماعی شاکی بوده و این شبکه‌ها را محیطی ناامن برای دختران می‌دانند. آنان به این باور اند که کاربرانی با هویت تقلبی و جعلی در شبکه اجتماعی فیسبوک‌  معضلی است که آن‌ها همیشه با آن روبرو اند.

سوءاستفاده از نام دختران درشبکه‌های اجتماعی، چالش‌های زیادی هم‌چون مشکلات خانوادگی را برای شان به بار آورده است.

رویا یکی از دخترانی است که سو استفاده از نامش در فیسبوک سبب شد تا خانواده‌اش مانع تحصیلش شوند.

وی گفت:” آنچه امروز مرا از تحصیل بازداشته و دروازه‌های دانشگاه را به رویم بسته است سوء استفاده قرار گرفتن نام و هویتم وبه بازی گرفتن آن توسط پسری در شبکه‌ی اجتماعی فیسبوک بود که از آن طریق با پسران در ارتباط شده بود و همه فکر می‌کردند که خودم هستم . این سوتفاهم سبب گردید خانواده‌ام دیگر  اجازه رفتن به دانشگاه را به من ندهند.”

مرضیه  نیز از درخواست‌های که از فیسبوک‌های تقلبی دخترانه برایش می‌آید شاکی است وی به این بارواست که تشخیص هویت افراد در فیسبوک دشوار است.

او اضافه کرد:” با‌ر‌ها برای من اتفاق افتاده است که به نام دختر برایم به فیسبوک درخواست دوستی آمده است و به بهانه‌ی گرفتن آدرس فلان خیاط با من گفتگو (چت) نمود و  بعد از مدتی ، از من شماره خواست تا با من صحبت نماید و درخواست فرستادن عکسم را داشت، بعد متوجه شدم پسر است.”

چرا پسران با استفاده از نام و شخصیت دختران وارد فضای مجازی شده و آن‌ها را مورد آزار و اذیت قرار می­دهند؟

منصور در پاسخ به این سوال چنین گفت:” برای بعضی از پسرها این کار جنبه‌ی شوخی و سرگرمی دارد و ازاین فیسبوک‌ها برای اذیت کردن و سرکار گذاشتن دوستان و هم‌صنفی‌های خود استفاده می‌کنند.”

محمود نیز با تایید حرف‌های منصور انگیزه‌ی خود را از ساختن فیسبوک‌های تقلبی، پیدا کردن دوست دختر و سرکار گذاشتن دختران بیان می‌دارد.

بکتاش اما دلیل این کارش را کسب درآمد دانسته و گفت از طریق فیسبوک می‌توان به راحتی پول هم بدست‌آورد.

وی گفت:” دو فیسبوک دارم به نام‌های مژگان و کریمه، از یکی برای دوست شدن با دختران و از دیگری جهت باج گرفتن از دختران استفاده می‌کنم.”

به باور جامعه شناسان فناوری در جامعه‌ی افغانستان قبل از وارد شدن فرهنگ آن متولد گردیده است  و این سبب آسیب‌های روحی و اجتماعی به اقشار مختلف، به ویژه زنان گردیده است.

علی احمد کاوه جامعه‌شناس، دلیل تغیر هویت پسران به نام دختر در شبکه‌های اجتماعی را مهیا بودن زمینه‌ی این گونه فعالیت‌ها در شبکه‌های مذکور می‌داند.

وی می‌گوید: “گاهی علاوه بر عدم فرهنگ استفاده درست از این شبکه‌ها، دلایل شخصی و یا گاهی هم دلایل جنسیتی وجود دارد که پسرها برای ارضا غرایز خویش از نام دخترها برای دوست شدن با شماری از دختران استفاده می‌کنند. زیرا تفاوت جنسیتی یک مسئله‌ی  بزرگ است که در جامعه‌ی ما بین دخترها و پسرها وجود دارد.”

به باور آقای کاوه بالا رفتن فرهنگ عمومی جامعه و کاهش فاصله جدایی جنسیتی بین زنان و مردان زمینه را بوجود می‌آورد که دیگر ضرورت نباشد افراد به گونه‌ی پنهان در فضای مجازی و با استفاده از نام‌های غیر واقعی بخواهند ایجاد ارتباط کنند.

فضای باز، انترنت رایگان، بیکاری، عدم فرهنگ درست استفاده کردن از شبکه‌های اجتماعی از دلایلی است که سبب سوء استفاده از نام دختران در شبکه‌های اجتماعی می‌گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا