افزایش بیماری سرطان پستان در هرات؛ ابتلای بیش هزار زن تنها در یک سال
مسوولان شفاخانهی نسایی ولادی هرات میگویند با گذشت هر سال به تعداد مبتلایان سرطان پستان در هرات افزوده میشود. آنان میگویند، تنها در یک سال پسین، بیش از یک هزار زن به سرطان پستان مبتلا شدند که این رقم روند رو به رشد این بیماری را در ولایت هرات نشان میدهد.
پزشکان در بخش محافظت از سرطان پستان در شفاخانه نسایی ولادی هرات، با ابراز نگرانی از شمار مبتلایان به این بیماری میگویند، از سال 2013 تاکنون رقم مبتلایان به این بیماری از 50 مورد به بیش از هزار مورد رسیده است.
فرزانه رسولی مسوول بخش مامو گرافی شفاخانه نسایی ولادی هرات میگوید، روزانه حدود 50 زن به منظور تشخیص بیماری پستان به این مرکز مراجعه میکنند.
پزشکان پس از ملاحظهی رو به رشد رقم مبتلایان به این بیماری عوامل آن را وراثتی و ژنتیکی، مصاب بودن اقوام درجه یک به سرطان، عوامل هورمونی، ازدواج دیرهنگام و بارداری در سنین بالاتر از ۳۵ سال، ازدواج زودهنگام، عوامل غذایی و استفاده از الکل را زمینه ساز سرطان پستان میدانند.
پزشکان تنها راه پیشگیری از این بیماری را اطلاع رسانی برای زنان از این بیماری و خودآزمایی زنان میدانند.
این در حالیست که به تازه گی عادله کبیری استاد دانشگاه، پژوهشی را روی میزان مبتلایان به بیماری سرطان پستان و سطح آگاهی زنان از این نوع بیماری انجام داده است که برایند این پژوهش نشان میدهد در صدی کمی از زنان در مورد این بیماری آگاهی دارند و نا آگاهی زنان سبب افزایش این بیماری در هرات شده است.
نگرانی از افزایش رقم مبتلایان به بیماری سرطان پستان در حالی مطرح میشود که به تازه گی نخستین مرکز درمان و تشخیص بیماریهای سرطانی در هرات آغاز به کار کرده است.
مسوولان این مرکز میگویند، روزانه حدود 50 بیمار به منظور درمان و تشخیص بیماریهای سرطانی به این مرکز مراجعه میکنند که از این میان 15 تا 20 تن زنان هستند.
در این مرکز به علاوهی تشخیص بیمارهای سرطانی، بخشی برای مراقبت و درمان زنان مصاب به سرطان پستان نیز در نظر گرفته شده است.
فاروق احمد صدیقی، مسوول مرکز تشخیص بیماریهای سرطانی در شفاخانهی حوزوی هرات میگوید، در این مرکز به علاوهی تشخیص بیمارهای سرطانی، بخشی برای مراقبت و درمان زنان مصاب به سرطان پستان نیز در نظر گرفته شده است.
بیماران مصاب به سرطان از ایجاد چنین مراکز استقبال میکنند و میگویند پس از این مجبور نیستند برای درمان هزینههای هنگفتی را به کشورهای خارجی بپردازند.
مریم مبتلا به بیماری سرطان پستان است میگوید، از این پس او دیگر مجبور نیست که برای درمان به خارج از کشور برود و هزینهی زیادی را بابت درمانش بپردازد.
پزشکان با اشاره بر اینکه به گونۀ معمول خانمهای بالای ۵۰ سال در خطر ابتلا به سرطان پستان هستند، تصریح میکنند که در قدم اول این خود بانوان هستند که باید از تغییرات احتمالی ظاهر، رنگ و ترشحات پستان خودشان را آگاه کنند و در صورت مشاهدۀ حالت غیرمعمول به پزشک معالج مراجعه کنند.
سرطان پستان بیماری خطرناکی است که درچند سال پسین در بین بانوان شایع شده است که براساس آمارهای وزارت صحت عامهی افغانستان پس از مرگ و میر مادران سرطان پستان سالانه بیشترین قربانی را از زنان میگیرد.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی