ثبت بیش از هفت هزار قضیه خشونت بر زنان در جریان سال 1398

مطابق به آماری که در اختیار خبرگزاری بانوان افغانستان قرار گرفته است، از آغاز سال روان تاکنون  بیش از هفت هزار قضیه‌ی خشونت بر زنان در وزارات امور زنان افغانستان به ثبت رسیده است.

قتل، محکمه صحرایی،  تجاوز، ازدواج‌های اجباری، ازدواج‌های زیرسن، فروختن زنان، لت‌و کوب، اقدام به خودکشی، فرار از منزل  و ممانعت از تحصیل، پدیده‌های خشونت‌باری است که زنان در افغانستان با آن دست‌و پنجه نرم می‌کنند.

رویا دادرس، سخنگوی وزارت امور زنان افغانستان می‌گوید، کابل، هرات، بلخ، سرپل، تخار، بغلان بامیان و جوزجان از جمله ولایایتی است که بیشترین رقم خسونت‌ها در آن به ثبت رسیده است.

ناامنی، اعیتاد، بیکاری، عدم اجرایی شدن قوانین،عنعنات، رسم و رواج‌های ناپسند، سطح پایین سواد، زورگویی‌ها، حاکم بودن فضای مردسالار، حضور کم‌رنگ زنان در مراجع عدلی و قضایی و دسترسی محدود زنان به عدالت از جمله عوامل خشونت بر زنان، عنوان می‌شود.

به گفته‌ی خانم دادرس از آغاز سال روان رقم قضایای حاد افزایش یافته است که از این میان 50 قضیه‌ی حاد شامل6 قضیه‌ی تجاوز جنسی، 29 مورد قتل، محکمه صحرایی، چهار حلق‌آویز ، یک قضیه‌ی فروش،  دو حبس در قید طالبان، 3 قضیه‌ی خودکشی، دو مجروحیت، یک قضیه‌ی بدل و یک قضه‌ی ازدواج اجباری است.

سخنگوی وزارت امور زنان در ادامه می‌گوید، دادخواهی‌ها برای به کیفر رساندن عاملان خشونت‌ها جریان دارد.

با آنکه همواره انتقاد‌ها از افزایش آمار خشونت برزنان وجود دارد، اما وزارت امور زنان می‌گوید، دلیل افزایش آمار خشونت تطبیق برنامه‌های آگاهی‌دهی از سوی این وزارت بوده است.

خانم دادرس می‌گوید، با گذشت هر روز زنان آگاه‌تر می‌شوند و افزایش آگاهی زنان سبب شده که خشونت را تحمل نکنند و در مراجع عدلی و قضایی ثبت کنند.

این در حالیست که شماری از فعالان حقوق زن، افزایش آمار خشونت‌ها را دلیل کم‌کاری و ضعف وزارت امور زنان در تطبیق قوانین عنوان می‌کنند.

عارفه پیکار، فعال حقوق زن می‌گوید، وزارت امور زنان باید برای تغییر وضعیت زنان وکاهش خشونت‌ها بر تطبیق قوانین تمرکز داشته باشد.

در همین حال برخی دیگر از فعالان حقوق زن با ابراز نگرانی از وضعیت زنان در افغانستان می‌گویند، کاهش آمار خشونت‌ها نیاز به اجرا شدن برنامه‌های کارآمد و بنیادی دارد.

عزیزه خیراندیش، فعال حقوق زن به این باور است که فشار‌های اجتماعی بر زنان به مراتب بیشتر از مردان است، زنان در کنار این‌که حقوق شان رعایت نمی‌شود از هر جهت تحت فشار قرار دارند.

از دیدگاه این فعال حقوق زن، نهاد‌های حامی زنان مکلف اند تا برای کاهش خشونت و بهبود وضعیت زنان کارهای بنیادی را انجام دهند، در قدم نخست نیاز است که دیدگاه زن‌ستیزی از بین برود.

خانم خیراندیش هم‌چنان می‌افزاید، لازم است تا برای کاهش خشونت بر زنان و جلوگیری از پیامد‌های آن، روی عوامل خشونت کار شود.

گزارشگر: ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا