زرقا یفتلی از تلاشها و موفقیتهایش میگوید
چندی پیش زرقا یفتلی از افغانستان برنده جایزه «ان – پیس» برنامه توسعهای سازمان ملل متحد شده است. خانم یفتلی به دلیل فعالیت در زمینه رشد زنان، صلح و امنیت از طریق تحقیق برنده این جایزه شده است. برای معرفی بیشتر و بحث پیرامون فعالیتهای خانم یفتلی، خبرگزاری بانوان افغانستان با او گفتوگویی ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
معرفی
پاسخ: زرقا «یفتلی» هستم. در یک خانواده متدین، روشنفکر و علاقمند علم و دانش اهالی ولایت بدخشان، در دوم ماه می سال 1984 میلادی در ولایت کابل تولد شدم. نظر به علاقمندی و عشق فروان خانوادهام به علم و معرفت، توانستم دوران آموزش و پرورش را در لیسه عالی مریم، شهر کابل با درجه اعلی به اتمام برسانم و سپس تا سطح لیسانس در رشتهی حقوق دیپلوماسی و روابط بینالملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه کابل تحصیلات خویش را موفقانه تکمیل کنم.
پرسش: در حال حاضر، مصروف انجام کدام فعالیتها هستید؟
پاسخ: افزون بر اینکه عضو بورد شبکه منطقهای زنان هستم، عضو سکرتریت گروه کاری مشترک جامعه مدنی، عضو کمیتهی تسوید قوانین وزارت امور زنان، عضو بورد دنر افغانستان، عضو شبکه زنان افغان و عضو شبکه محافظت اطفال نیز هستم، کمیتههای دادخواهی زیر را در سطوح مختلف رهبری و مدیریت کردهام و میکنم، که مهمترین آن، کمیتههای زیر است:
- کمیتهی دادخواهی زنان ( با محوریت افزایش زنان در روند صلح، رهبری های نهاد های امنیتی و امور سیاسی)
- کمیتهی دادخواهی افزایش هماهنگی در راستای مبازره با آزار و اذیت جنسی زنان
- کمیتهی دادخواهی تصویب قانون خانواده
- کمیتهی دادخواهی افزایش مشارکت زنان در روند صلح
پرسش: نقش شما در شبکهی منطقهای زنان چه است؟
پاسخ: در این شبکه، نقش کلیدی در انجام گزارش های تحقیقی، تهیه استراتژی و پالیسیها، رهنمودها و دستنامههای آموزشی نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و اطفال دارم، که بعضی از عناوین پژوهشها عبارتند از: دسترسی زنان به عدالت، دسترسی زنان به حق میراث و ملکیت، خشونت فزیکی علیه زنان، حصول حق رای (مشارت سیاسی زنان در افغانستان)، نگاه به نامگذاری کودکان در افغانستان، بررسی تاثیرات ضرب المثلها علیه زنان در افغانستان، مصوونیت زنان و دختران در پرتوی قانون منع خشونت علیه زنان، بررسی مشارکت زنان در روند صلح، ریشهیابی عوامل آزار و اذیت جنسی در برابر زنان و دختران و راه های مبارزه با آن در افغانستان، آزار و اذیت جنسی بر زنان در محلات عمومی، محیط کار و نهادهای آموزشی افغانستان، بررسی دسترسی دختران به تعلیم وتربیه، چالشها و فرصتها.
پرسش: برای دفاع از حقوق زنان و اطفال چه فعالیتهایی داشتهاید؟
پاسخ: با حضور در رسانههای حکومتی و خصوصی داخل کشور، نوشتن مقالات، تقریض آثار، دادخواهی، تطبیق برنامههای آموزشی و آگاهی، همکاری با دفاتر جامعه مدنی و ارگانهای بینالمللی که در راستای تحقق عدالت اجتماعی، صلح، امنیت و احقاق حقوق زنان و کودکان فعالیت دارند؛ همچنان در نمایندگی از جامعه مدنی کشور در گفتمانها، کنفرانسها و نشستهای مختلف ملی و بین المللی نقش پر باری داشتهام و دارم؛ طوریکه بارها توسط مراجع معتبر ملی و بین المللی از کارنامه های مدنی با اعطای لوح تقدیر و سپاسگزاری، مورد تقدیر گرفتهام.
پرسش: اثرگزارترین فعالیتهایتان در دورههای مختلف کاریتان چه بوده است؟
پاسخ: حمایت و همکاری با 20 گروه دادخواهی زنان در سطح روستا برای افزایش مشارکت زنان در امور تصمیم گیری محلی و دسترسی بیشتر زنان و دختران به خدمات آموزشی و بهداشتی، ظرفیت سازی فعالان مدنی و مدافعان حقوق زن برای حمایت از ارزشهای مدنی و حقوق بشری و رسیدگی به نیازمندیهای اساسی زنان در سطوح مختلف، انجام دادخواهی برای افزایش مشارکت زنان در روند صلح، مشارکت سیاسی، کدرهای امنیتی با مقامات بلند پایه حکومت و وزارت های ذیدخل با رهبری کمتیه دادخواهی زنان، کسب تعهد نمایندگان 17 کشور در حمایت از حقوق زنان در روند صلح افغانستان، در نشست سالانه شبکه منطقوی زنان که در کشور مالیزیا برگزار شده بود و ایجاد همآهنگی و انسجام برای محو آزار و اذیت جنسی بر زنان و زمینه سازی جهت تطبیق قانون منع آزار واذیت زنان و کودکان در سطح ملی، از جمله باارزشترین فعالیتهایی است که تا به حال انجام داده ام.
پرسش: این همه فعالیت، چه دستآوردهایی را به همراه داشته اند؟
پاسخ: تهیه برنامه عمل ملی برای تطبیق قانون منع آزار و اذیت زنان و کودکان، پیشنویس این برنامه بر اساس یافتههای گزارش های پژوهشی نهاد راجع به آزار و اذیت جنسی و جمعآوری نظریههای فعالان مدنی، اعضای کیمسیون ولایتی منع خشونت، اعضای کمیته منع آزار و اذیت ازطریق مجالس مشورتی در سطح زون کشور تهیه گردید و سپس با مشوره کمیسیون عالی منع خشونت بر زنان و نظریات دادخواهی افزایش هماهنگی در راستای مبازره با آزار و اذیت جنسی زنان نهایی شده است.
تقدیر از طرف کمیسیون امور زنان، جامعه مدنی و حقوق بشر، مشرانوجرگه، بخاطر فعالیت کارا و موثر در جریان سال 2019 میلادی در عرصه مشارکت زنان در امور سیاسی، صلح، کدهای امنیتی و کاهش خشونت بر زنان و مبارزه با پدیده آزار و اذیت جنسی و …. کمیسیون از من طی محفل رسمی گرامیداشت و تقدیر کردند.
گسترش نقش فعال و نمایندگی موثر زنان در روند صلح کشور مانند: بخاطر فعالیتهای بنیادی برای کمیته دادخواهی زنان به رهبری من، مراجع ذیدخل ملی در پروسه صلح، بیش از 7 نفر در جرگه مشورتی صلح و سهمیه قابل ملاحظه برای انتخاب، معرفی زنان واجد شرای جهت شرکت در گفتمان های بیرون از کشور را دادند،
برنده جایزه بین المللی صلح در پروسه (N-Peace Award) در برنامه توسعه سازمان ملل متحد مستحق جایزه بین المللی صلح شناخت شدم، مبتنی بر اهداف این پروسه من بهعنوان فرد کلیدی در راستای تحقق اهداف برنامه توسعه سازمان ملل متحد در حوزه زنان، صلح، امنیت و تدوین قوانین در جریان سال 2019 میلادی است انتخاب شد.
کسب عنوان 100 رهبر زن برتر در میان زنان، در پروسه گزینش رهبر برتر از طریق شبکه زنان رهبر ساز (Women Peace Maker ) در میان شرکت کنندگان زنان متعدد از 52 کشور جهان.
مصاحبه کننده: ضیاگل عظیمی