زنان راننده در هرات: ادارۀ امر به معروف ما را تهدید به مرگ کرده است

گروهی از زنانی که آموزش راننده‌‌گی می‌بینند، مدعی اند که افراد اداره‌ی امر به معرف و نهی از منکر آنان را تهدید به مرگ کرده‌اند. این زنان می‌گویند، افراد این اداره، برای زنان راننده گفته‌اند که اگر بار دیگر به منطقه‌ی گازرگاه دیده شوند، همراه با موترهای‌شان آتش زده خواهند شد.

بنابه خواست مصاحبه‌شوندگان نام‌های استفاده شده در این گزارش مستعار است.

مسوول یکی از مراکز آموزش رانندگی زنان در هرات می‌گوید، دیروز همراه با  چند تن از زنان برای آموزش رانندگی به منظقه‌ی گازرگاه رفته بودند، به محض رسیدن، افراد اداره‌ی امر به معروف و نهی از منکر مانع ورود آنان به این منطقه شدند.

آمنه مسوول یکی از مراکز آموزش راننده‌گی در هرات می‌گوید، هر چند در گذشته نیز تهدید شده است، اما دیروز افراد اداره‌ی امر به معروف و نهی از منکر آنان را تهدید به مرگ کرده‌اند.

مسوول مرکز رانندگی می‌گوید، آن افراد برای زنان گفته اند: «بار دیگر اگه به این منطقه دیده شدید خودتان را همراه با موتر آتش می‌زنیم.»

خانم آمنه می‌گوید، منظقه‌ی گازرگاه تنها مکان برای تمرین رانندگی زنان است؛ ممانعت از ورود به این منطقه می‌تواند روند آموزش رانندگی را برای زنان دشوار سازد.

این محدودیت‌ها و چالش‌های زنان راننده در حالی مطرح می‌شود که در یک- دوسال پسین، شمار زنان علاقه‌مند به رانندگی در هرات افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته است.

شماری ازنان علاقه‌مند به رانندگی به این باورند که چنین برخورد‌های با آنان ممکن سبب شود که به‌خاطر حفظ امنیت‌شان از این علاقه‌ی شان دست بکشند.

منیره، مصروف فراگیری آموزش رانندگی است او می‌گوید، سال‌ها تلاش کرده است که خانواده‌اش را راضی بسازد تا جواز رانندگی بگیرد. می‌گوید، او نیز هنگام رفتن به منطقه‌ی گازرگاه از سوی افراد اداره‌ی امر به معروف و نهی از منکر تهدید به مرگ شده است.

او اضافه می‌کند، پس از این تهدید، تصمیم دارد که دیگر رانندگی نکند چون نمی‌خواهد که رانندگی، زندگی خودش و یا خانواده‌اش را تهدید کند.

از سویی شماری از زنان، رانندگی را یک نیاز اساسی دانسته می‌گویند، برخورد و فعالیت اداره‌ی امر به معروف و نهی از منکر غیر قانونی است و رفتن به منطقه گازرگاه حق همه است.

مریم می‌گوید، رانندگی زنان یک امر ضروری است و نباید افرادی تحت نام دین، فرایند یادگیری این سهولت را برای زنان مختل سازند.

در همین حال، فعالان حقوق زن رشد افراطیت را برای زندگی زنان خطرناک دانسته می‌گویند دوام این وضعیت، اوضاع را برای فعالیت و زندگی زنان شکننده کرده است.

عزیزه خیراندیش، فعال حقوق زن می‌گوید، افراط‌‌گرایی چالش عمده‌ای جامعه‌ی هرات است که قربانیان اصلی آن زنان هستند.

این فعال حقوق زن در ادامه می‌افزاید، دولت مکلف است تا جلو حرکت‌های خودسرانه را بگیرد و نگذارد افرادی تحت نام دین و سنت سبب محدودیت زنان در اجتماع شوند.

این در حالی است که  اداره‌ی به معروف و نهی از منکر، هرگونه تهدید زنان راننده را از سوی این اداره رد می‌کند.

حاجی محمد شفیق انصاری سخن‌گوی اداره‌ی امر به معروف و نهی از منکر می‌گوید، آنان هرگز مانع رانندگی زنان نمی‌شوند؛ اما شرط ورود به منطقه‌ی گازرگاه داشتن حجاب اسلامی و محرم شرعی است.

آقای انصاری در ادامه می‌افزاید، آنان به حقوقی که اسلام برای زن داده است احترام دارند و اقدام آنان برای جلوگیری از ورود به منطقه‌ی گازرگاه در صورت نداشتن حجاب و محرم شرعی به دلیل حفافظت از مزاحمت به زنان است.

در همین حال اداره‌ی محلی هرات، هر گونه ممانعت و جلوگیری از فعالیت زنان را خلاف قانون می‌داند.

جیلانی فرهاد، سخنگوی ولایت هرات می‌گوید، به هیچ‌کس اجازه‌ی تطبیق قانون داده نمی‌شود به جز از نهادهای مجری قانون.

سخن‌گوی والی هرات در ادامه می‌افزاید، اداره‌ی محلی هرات حامی جدی حقوق زنان است و در راستای حمایت و حفاظت زنان فعالیت می‌کند.

این شکایت‌ها و نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش مولوی مجیب‌الرحمان انصاری خطیب مسجد جامع گازرگاه، به منظور آنچه که مبارزه با فساد اخلاقی از سوی او خوانده شد است، اداره‌ای تحت نام امر به معروف و نهی از منکر در منطقه‌ی گازرگاه هرات ایجاد کرد است.

گزارشگر: ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا