نگرانیها از حمله بر زنان خبرنگار در هرات
حمله بر زنان خبرنگار، نداشتن امنیت و وجود افراطیان دینی در گوشه وکنار هرات، نگرانی جدی مسوولان بخش زنان کمیتهی امنیت و مصوونیت خبرنگاران را در هرات برانگیخته است. در تازهترین مورد افراد موتورسایکلسوار بر یکی از مجریان زن یکی از رسانههای محلی هرات حمله کردند و او را با ضرب چاقو زخمی ساختند.
مسوول بخش زنان کمیتهی امنیت و مصوونیت خبرنگاران در ولایت هرات میگوید، با گذشت هر روز، فضا برای فعالیتهای زنان خبرنگار تنگتر میشود که این وضعیت به شدت نگرانکننده است.
عاطفه غفوری، مسوول بخش زنان کمیتهی مصوونیت خبرنگاران در ولایت هرات میگوید، برخوردهای افراطی با زنان خبرنگار و وجود دیدگاههای سنتی نسبت به کار زنان خبرنگار سبب محدود کردن فعالیت زنان خبرنگار در هرات شده است.
خانم غفوری در ادامه میافزاید: «ما انتظار داریم که روی افراطیان فشار وارد شود، و افراطیت رو به شد در هرات جلوش گرفته شود.»
هرات از جمله کلان شهرهای افغانستان است که پس از کابل بیشترین رقم رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری دارد اما به رقم رسانههای موجود در هرات تعداد زنان خبرنگار در آن معدود است.
سونم نیکزاد سه سال است که در یکی از تلویزیونهای محلی هرات مجری برنامههای موسیقی است او میگوید، یک سال پس از فعالیتاش در تلویزیون، همواره از آدرسهای مختلف تهدید میشد.تا اینکه چندی پیش هنگام برگشت به خانه از سوی دو تن افراد موتورسایکلسوار مورد حمله قرار گرفت.
خانم نیکزاد در ادامه میگوید، در نتیجه حمله، دست و صورتاش زخم برداشته است و او نمیخواهد این قضیه را به گونهی رسمی در ارگانهای امنیتی ثبت کند.
به باور او با ثبت شکایت امنیتاش به خطر میافتد، بنا ترجیح میدهد که سکوت کند.
براساس آماری که نهادهای خبرنگاری در هرات به دست میدهند، در هرات 60 زن خبرنگار فعالیت داشت که این رقم سیر نزولی را در این اواخر میپیماید.
با این حال برخی از زنا ن خبرنگار در هرات میگویند، دوام وضعیت کنونی آنان را خانهنشین خواهد کرد.
فریبا آرام، خبرنگار میگوید، از اینکه در هرات به عنوان یک زن خبرنگار فعالیت دارد احساس امنیت نمیکند و همواره فعالیتاش با ترس و هراس همراه است.
او در ادامه میافزاید: وضعیت نامناسب کار برای زنان در هرات، و همچنان تهدیدهای که سر راه فعالیت زنان قرار دارد سبب میشود که علاقهمندی زنان به کار در رسانه از بین برود.
از سویی هم به باور شماری از زنان خبرنگار در هرات، تداوم دیدگاههای سنتی در ارتباط با کار زنان در بیرون از خانه با گذشت هر روز، تهدیدها را در برابر زنان افزایش میدهد.
فایزه ابراهیمی، خبرنگار میگوید، نیاز است تا برای مهار وضعیت کنونی اقدامات اساسی صورت بگیرد تاجلو بعضی از سنتهای ناپسند و افراد افراطی گرفته شود در غیر آن شاهد خانهنشین شدن تعداد زیادی از زنان شاغل خواهیم بود.
با این حال به باور آگاههان امور اجتماعی، نگاه سنتی به کار زنان در رسانه ریشه در فرهنگ سنتی دارد که مردان را همهکاره و زنان را هیچکاره میداند.
عصمت الله جعفری، آگاه امور اجتماعی، به این باور است که در جوامع سنتی ساختار اجتماعی مرد سالارانه است و برداشت از کار زنان در بیرون از خانه و به ویژه کار در رسانه کلیشه است، طوریکه این برداشت و دیدگاه، کار زنان در بیرون از خانه را با خیلی از موارد ناپسند در جامعه پیوند میزند.
به باور این آگاه امور اجتماعی برای از میان برداشتن چنین دیدگاهها نیاز است تا زنان با حضور گسترده در حوزههای مختلف و با انجام فعالیتهای تاثیرگذار سبب تغییر چنین دیدگاهها شوند و بدون شک ادامه این راه خالی از چالش و قربانی دادن نخواهد بود.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی