«نقش زنان در شوراهای نواحی هرات 50 درصد است»

بخش جندر میثاق شهروندی در ولایت هرات، بیش از یک سال است که به منظور افزایش حضور زنان در شورا‌ها فعالیت‌اش را آغاز کرده است. برای بحث بیشتر پیرامون فعالیت‌ها و دستاورد‌های اداره‌ی جندر میثاق شهروندی در هرات، خبرگزاری بانوان افغانستان با شیرین نورزی، مسوول جندر میثاق شهروندی در هرات، گفت‌وگویی را ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید.

برنامه‌ی میثاق شهروندی (هم‌بستگی ملی شهری) یک برنامه ملی حکومت افغانستان و چند وزارتی  است. با تطبیق این برنامه در حیطه معینیت امور شهرداری‌ها انکشاف شهرها سرعت می‌یابد و عرضه خدمات شهری بهتر می‌شود.

در نخست روی این موضوع صحبت کنید که هدف از ایجاد بخش جندر برنامه‌ی میثاق شهروندی چیست؟

پاسخ: بهبود عرضه خدمات زیربنایی و خدمات معیاری اساسی بصورت متوازن از طریق تقویت شوراهای انکشافی محل تا بحیث تهداب فعالیت‌های انکشافی به منظور توسعه و انکشاف محلات و در نتیجه درهم شکستن حلقه خشونت و بی ثباتی و تقویت پایه های مشروعیت نظام گردند.

پرسش: از چه زمانی‌ست که به‌عنوان مسوول جندر در برنامه‌ی میثاق شهروندی انجام وظیفه می‌کنید؟

پاسخ: از یک‌و نیم سال قبل بدین سو، من در این سمت گماشته شده‌ام.

پرسش:بخش جندر برنامه میثاق شهروندی چه دست‌آوردی برای بانوان داشته است؟

پاسخ: میثاق شهروندی یک برنامه ملی است که مبین تعهد دولت با ملت است. نقش بانوان در این برنامه بصورت گسترده است. طوریکه، در این برنامه شوراهایی تشکیل می‌شوند که بیشتر از 50 درصد بانوان در آن‌ها سهم دارند. رییس، معاون، خزانه دار و منشی این شوراها بصورت مطلق بانوان هستند و نقش بارزی را در تصمیم‌گیری‌های مهم برنامه میثاق شهروندی بازی کنند. فعال‌بودن و پشت‌کار بانوان از آغاز این پروسه از جمله دست‌آوردهای برنامه میثاق شهروندی است. هم‌چنان تخصیص 10 درصد بودجه برای افزایش توامندی‌های زنان در سطح گذرها و افزایش مهارت‌های بانوان نیز از جمله دست‌آوردهای دیگر این برنامه است که برای این قشر داشته است.

پرسش: به‌عنوان مسوول جندر در برنامه میثاق شهروندی، چه برنامه‌هایی را برای بانوان داشته اید؟

پاسخ: فعالیت‌های من در سطح نواحی شهر است. در آغاز برنامه هیچ علاقه‌مندی بانوان برای سهم‌گیری  نداشتند اما از زمانیکه ما با برگزاری برنامه‌های مختلف از امتیازات و نتایج سهم‌گیری این برنامه در زندگی آینده بانوان اطلاع رسانی نمودیم، امروز بانوان در هسته‌ی مرکزی این برنامه به‌عنوان رییس، معاون و منشی شوراهای مختلف سهم گرفته اند و برای رشد خود تلاش می‌کنند. با آنکه هنوز پروژه‌ها ما آغاز نشده اند، ولی با آن‌هم بانوان ابتکارات بی‌شماری در راستای فن و حرفه داشته اند که هر کدام به نوبه خود ناشی از برنامه‌ریزی دقیق و انگیزه‌دهی مثمر بوده اند.

پرسش: تا به حال چند شورا در نواحی که شما انجام وظیفه می‌کنید، تشکیل شده است و به چه تعداد از بانوان در آن شوراها فعالیت می‌کنند؟

پاسخ: از زمانی که من به‌عنوان مسوول جندر شروع به فعالیت کرده ام، در 7 ناحیه، 200 شورا تشکیل شده است و نقش بانوان در هر شورا به اندازه 50 درصد است.

پرسش: بانوان در اطراف هرات، چالش‌های بیش‌تری نسبت به بانوان در مرکز شهر دارند. چه برنامه‌هایی برای جذب آن بانوان در این شوراها انجام داده اید؟

پاسخ: حیطه‌ی فعالیت‌های ما تنها در بعضی از نواحی شهر است که در آن تنها بانوان از مرکز شهر شامل هستند. اما تلاش ما همیشه این بوده است تا بتوانیم بانوان را نقاط مختلف کنار خود جمع کنیم و با استفاده از امکاناتی که داریم، به خواسته‌ها، نیازها (در قسمت صحی، تحصیلی و …) و مشکلات شان رسیده‌گی کنیم.

پرسش: بخش جندربرنامه‌‌ی میثاق شهروندی برای بانوان، کدام مشکلات را مورد تمرکز قرار داده است؟

پاسخ: افزایش توان‌مندی‌های اجتماعی و اقتصادی بانوان از جمله موضوعات مهمی‌ست که این برنامه بر آن‌ها تمرکز دارد. افزایش تحصیلات بانوان و برطرف کردن دیدگاه‌های سنتی نسبت به تحصیل بانوان از کارهای دیگری‌ست که ما انجام می‌دهیم. مساعد ساختن زمینه برای رشد اقتصادی بانوان نیز از جمله برنامه‌های دیگری‌ست که ما برای بانوان طرح کرده ایم. در طول این برنامه تلاش ما این خواهد بود تا بتوانیم نقش زنان را در تمام عرصه‌ها برجسته‌تر بسازیم و آن‌ها را در تصمیم‌گیری های بزرگ سهیم کنیم.

پرسش: به طور مشخص چند فیصد از بانوان در شوراهایی که از سوی شما تشکیل شده اند، سهم دارند؟

پاسخ: تعداد بانوان در شوراها به اساس نفوس مناطق متفاوت است. اما بصورت کل در تمامی شوراها سهم حضور بانوان به اندازه 50 درصد است.

پرسش: از دید شما، چقدر نیاز بود تا در راس جندر برنامه میثاق شهروندی، یک بانو قرار داشته باشد؟

پاسخ: قرار داشتن یک بانو در راس بخش جندر این برنامه، کمک خواهد کرد تا بانوان با خیالت راحت بتوانند هر آن مشکلی که دارند را برای یک فرد مسئول برسانند و همچنان بتوانند به آسانی به تمام ایده‌ها و طرح‌های اقتصادی و اجتماعی که دارند (با در نظرداشت شرایط حاکم در جامعه) به آن‌ها جامه عمل بپوشانند و یک زندگی موفقی داشته باشند. حتی در جلساتی که ما برگزار می‌کنیم، اگر بانوان علاقه‌مند نباشد تا با مردان یکجا در این جلسه حضور داشته باشند، ما برای شان جلسات جداگانه‌ای دایر می‌کنیم تا اینگونه بتوانیم شرایط را برای درد دل کردن خانم‌های رنج دیده آماده کنیم.

پرسش: برنامه های تان برای بانوان در آینده چه است؟

پاسخ: 10 درصد بودجه بک گذر که برابر است با 1340000 افغانی، برای پروژه‌های انکشافی بانوان اختصاص داده شده است که قرار است این مقدار در آینده‌ی نزدیک بر روی 40 پروژه‌ی متفاوت که هر کدام به نوبه خود بر زندگی بانوان تأثیر قابل ملاحظه‌ای را خواهد گذاشت، به مصرف برسد. این پروژه‌ها بعد از ارزیابی نیازها و خواسته‌های بانوان طراحی شده اند که بعد از اجرا شدن، مسیر رشد را برای بانوان هموار خواهند کرد.

مصاحبه کننده:  ضیاگل عظیمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا