روحینا غفوری: دختران هنوز هم در برخی مکاتب به آب پاک دستری ندارند

بسیاری از مکتب‌های حوزه‌ی غرب، با کم‌بود تجهیزات صحی چون آب صحی، اتاق صحت و توالت‌های صحی مواجه اند و این یکی از چالش‌هایی است که برخی از دختران را مجبور به ترک مکتب کرده و برای برخی دیگر نیز مشکلات زیادی به بار می‌آورد. برای صحبت بیشتر در این مورد، با مسوول بخش صحی مکتب‌های حوزه‌ی غرب گفت‌گویی داریم که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: از چه مدت به این سو، به عنوان مسوول بخش صحت و آب مکتب‌های حوزه‌ی غرب فعالیت دارید؟

روحیناغفوری: از چهار به این‌سو به عنوان مسوول بخش صحی و آب مکتب‌های حوزه‌ی غرب کار می‌کنم. در این مدت مشکلات زیادی در مکتب‌های حوزه‌ی غرب وجود داشته است که برخی از آن‌ها با کمک برخی دونرها تا حدودی کم‌تر شده است.

پرسش: نبود توالت‌های صحی در برخی از مکتب‌ها به ویژه شهرستان‌ها دختران را با مشکلات زیادی به ویژه در زمان قاعدگی روبرو می‌کند، فعالیت‌های شما در این زمینه چه بوده است؟

روحینا غفوری: دختران ما هنوز هم در برخی مکاتب دسترسی به آب پاک ندارند و هم‌چنان در قسمت توالت‌ها مشکلات زیادی وجود دارد. برنامه‌ی فعلی ما این است که توالت‌ها در مکتب‌ها دسته‌بندی شود. به این ترتیب دختران صنف ابتدایی از یک بخش، دختران صنف‌های متوسطه یک بخش و دختران لیسه از مکان مشخصی استفاده کنند و تا زمان ایجاد واش‌روم‌ها «توالت مشخص برای دختران در زمان قاعدگی» مدیر مکتب، یکی از توالت‌ها را برای دختران در زمان قاعدگی مشخص کند که این مکان با سطل آشغال، آب کافی و جایی که دختران بتوانند کیف خود را با خود داشته باشد تا از نوار بهداشتی داخل آن استفاده کنند، مجهز خواهد شد.

 در قسمت رعایت بهداشت نیز خوشبختانه وزارت معارف به همکاری یونیسیف رهنمودهای صحی را آماده ساخته است تا دختران آگاه شوند که در دوران قاعدگی چطور بهداشت خود را رعایت کنند.

پرسش: عمده‌ترین مشکلات مکتب‌های حوزه‌ی غرب چیست؟

روحینا غفوری: نبود روان‌شناس در مکتب‌های دخترانه یکی دیگر از مشکلاتی است که در مکاتب وجود دارد. عدم آگاهی آموزگاران و دانش‌آموزان در مورد تغییرات هورمونی در زمان قاعدگی و بلوغ، سبب افسردگی، گوشه‌‌گیری و یا هم منجر به تصامیمی می‌شود که منتج به اشتباهات جبران ناپذیر می‌شود. نیاز است تا آموزگاران با این تغییرات هورمونی آشنا باشند و بتوانند با آن‌ها صحبت کنند. در نتیجه‌ی تلاش ما رهنمودهای صحی آماده شده و به دسترس دختران و آموزگاران قرار داده شده است.

پرسش: یکی دیگر از عمده‌ترین چالش‌ها نبود اتاق‌های صحت در مکتب‌های دخترانه است در این قسمت اقدام شما چه بوده است؟

روحینا غفوری: متاسفانه وجود این مشکل ناشی از کمبود جای است و هنوز هم در برخی از مکاتب، دانش‌آموزان در فضای باز درس می‌خوانند و اتاقی در بخش صحت وجود ندارد که آموزگار و دانش‌آموز در زمان قاعدگی در آن‌جا استراحتی کوتاه‌مدت داشته باشند و یا از دیگر امکانات آن استفاده کنند. تلاش ما به کمک نهادهای همکار، برای ایجاد اتاق‌های صحت در مکتب‌های محروم، جریان دارد.

پرسش: هنوز هم شایعاتی مبنی بر خطر عقیم شدن دخترانی که از فولیک اسید استفاده می‌کنند، وجود دارد، برای رفع این شایعات چه فعالیت‌های داشته اید؟

روحینا غفوری: با وجود اطلاع‌رسانی که از طریق رسانه‌ها کردیم، متاسفانه هنوز هم این شایعات وجود دارد و برای از بین بردن این شایعات ما به همکاری بیشتر رسانه‌ها نیازمندیم. زمانی که مردم به مکتب و معارف اعتماد دارند و اجازه می‌دهند از دوران کودکی روی تربیت و اخلاق آن از سوی معارف کار شود، باید در این زمینه هم این اعتماد به معارف وجود داشته باشد. تابلیت‌های فولیک اسید، فقط جهت رفع کم‌خونی که مشکلی شایع در بین زنان در افغانستان است، برای دختران توزیع می‌شود.

پرسش: برنامه‌های شما برای سال جدید مالی چیست؟

روحینا غفوری: برای سال آینده‌ی میلادی برنامه‌های زیادی را جهت مجهز ساختن مکتب‌های هرات در بخش آب و صحت داریم اما در حال حاضر تمرکز ما روی جذب همکاری‌های بیشتر همکاران بین‌المللی است.

ترتیب: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا