برآیند یک پژوهش: 62 درصد دختران بین سنین 13تا15 مکتب را ترک میکنند
برآیند یک پژوهش نهاد تحقیقاتی حقوق زنان و اطفال، نشان میدهد که 62 درصد از دختران بین سنین 13 تا 15 سالگی مکتب را ترک میکنند، این پژوهش در ولایتهای سرپل، بلخ، بدخشان قندهار و ننگرهار صورت گرفته است، اما مسوولان در وزارت معارف این آمار را رد میکنند.
در این پژوهش آمده که 60 درصد از کودکان محروم از مکتب را دختران تشکیل میدهند که آمار دختران باسواد نسبت به پسران در این ولایات 44 درصد است.
زرقا یفتلی مسوول این گروه پژوهشی میگوید، ادامهی این روند تاثیرات منفی را روی دختران، خانوادهها و جامعه دارد.
وی میافزاید، در این پژوهش با 1373 دانشآموز، پدر و مادر، فعال مدنی و مسوولان حقوق بشر گفتگو شده است.
جنگ، فقر، ازدواجهای اجباری، خشونتهای خانوادگی و سنتهای ناپسند از موانع رفتن دختران به مکتب عنوان میشود.
فعالان حقوق زن این روند را نگرانکننده دانسته و تداوم آن را منجر به عقبگرد زنان میدانند.
عارفه پیکار فعال حقوق زن میگوید، در ولایتهای ناامن، فعالیتهای مدنی و فرهنگی کم است.
به باور وی، مردم در این ولایات به شکل سنتی زندگی میکنند و این زندگی سنتی سبب میشود تا سن ازدواج زنان نیز کم باشد و همین دلیل سبب میشود دختران از قبل ورود به دانشگاه یا ختم مکتب ازدواج میکنند.
«برای بهبود وضعیت زنان تلاش شده است اما مهم چگونگی این تلاشهاست.» از نظر خانم پیکار باید برای بهبود وضعیت زنان، کارشیوهی جدید روی دست گرفته شود.
مسوولان در ادارهی معارف اما آمار ارائه شده در برآیند این پژوهش را رد میکنند.
نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف میگوید: «ادارهی معارف این پژوهش را رد میکند به دلیل این که در این پژوهش از تمامی باشندگان محل گفتگو نشده است، این سروی دیدگاهی است و تعداد زیادی از مصاحبه شوندگان آگاهی لازم را در مورد معارف نداشته اند.»
خانم نزهت میافزاید: «در سر تاسر افغانستان، تنها صدهزار دختر قبل از اتمام تعلیم مکتب را ترک میکنند.»
وی اضافه میکند، این اداره برای افزایش حضور دختران در تعلیم و تربیه برنامههایی از جمله افزایش حضور آموزگاران زن، اختصاص برخی مکتبها برای دختران و اختصاص 50 درصد از بستهای آموزگاران را برای زنان دارد.
گزارشگر: سیمین صدف