عوامل و تاثیرات منفی کمخوابی در زنان
«انسانها در یک شبانهروزنیاز مبرم به هفت تا 9 ساعت خواب دارند، اما برخی از زنان به دلیل مشکلات خانوادگی و یا کار نمیتوانند این مقدار معین را بخوابند که این بیخوابی، عوارض صحی زیادی را برای زنان در پی دارد.» اینها گوشهیی از گفتههای احمدشاه مشفق متخصص داخلهی عمومی است، برای صحبت بیشتر در این مورد با وی گفتگویی داریم که در ادامه میخوانید.
پرسش: تاثیرات منفی خواب ناکافی بر زنان چیست؟
پاسخ: خواب ناکافی در مجموع عوارض متفاوت دارد که یکی از آنها پوکی استخوان است. به طور معمول یک زن کاهل یا میانسال، روزانه به هفت تا 9 ساعت خواب نیاز دارد که متاسفانه امروزه به سبب مشکلات خانوادگی، کار زیاد و ناهنجاریهای که در اجتماع ایجاد شده این میزان خواب کاهش یافته است. بنا به پژوهشی که در سال 1942در ایالات متحده آمریکا صورت گرفت مشخص شد که در آنزمان، همهی افراد کمتر از هفت تا 9 ساعت نمیخوابیدند اما امروزه بسیاری افراد مقدار خواب شان از هفت ساعت کمتر شده است که این مقدار، از حالت طبیعی کمتر است.
کار و مشغلههای فکری و عادتهای غیرصحی چون شبکههای اجتماعی، رسانههای دیداری، شنیداری و گوشیهای هوشمند باعث اختلال در سیستم خواب شده است.
پرسش: بیخوابی در روابط عاطفی نیز اثر دارد؟
پاسخ: بیخوابی تاثیرات منفی زیادی را بر صحت و همچنان روابط عاطفی انسان میگذارد که به عنوان مثال به تغییر خلق و خوی میتوانم اشاره کنم. فردی که کم میخوابد به مرور زمان اخلاقاش تغییر میکند، تحملاش کم میشود، زود عصبانی میشود و عوارض دیگرش سردردی است که بین 34 تا 38 درصد سردردیها از کمخوابی است.
پرسش: بیخوابی مسبب چه بیماری میشود؟
پاسخ: خواب ناکافی باعث آسیبپذیری در مقابل انواع بیماریهاست چون مقاومت بدن کاهش میابد و باعث امراض زیادی میشود که برخی از این امراض چون: چاقی، افسردگی، مشکلات گوارشی و دیابت طولانی مدت است. برخی از این امراض هم زودگذر است که میتوان به عدم تمرکز، حواسپرتی، اختلال در تکلم اشاره کرد.
پرسش: دلایلی که زنان بیشتر از مردان دچار بیخوابی میشوند چی است؟
پاسخ: یکی ازعوامل تغییرات هورمونی است. برخی از زنان که در زمان قاعدگی درد دارند، بیخوابی را تجربه میکنند.
زنان بین سنین 50 یا 55 زمانیکه دوران قاعدگی آنها قطع میشود، ازدیاد حرارت بدن آنها هم سبب بیخوابی میشود. زنان در دوران بار داری به علت سنگین بودن جنین بازهم خواب کافی ندارند و همچنان زنان شیرده درشب خواب کافی ندارند. اینها مجموع عواملی است که زنان بیش از مردان در معرض کمخوابی اند.
پرسش: روشهای درمان برای بیخوابیهای مزمن چیست؟
پاسخ: کسانیکه دچار بیخوابی مزمن هستند، باید در سبک زندگی خود تغییر ایجاد کنند، ورزش کنند و رژیم غذایی مناسب اختیار کنند، به گونهی مثال: از غذاهای کمچرب و سبک استفاده کنند، میوه را در رژیم غذایی خود جای دهند و از نوشیدن چای سیاه و قهوه در شب و قبل از خواب جلوگیری کنند و زنانی که در شب کمتر میخوابند، یک تا 3 ساعت خواب در روز، بیخوابی شب آنها را جبران میکند.
ترتیب: شکیبا حیدری