“دولت باید در تطبیق قانون حمایت از کودکان متعهد باشد”
فرمان تقنینی رییسجمهور تحت نام قانون حمایت از حقوق کودکان، چندی پیش از سوی مجلس نمایندهگان تصویب شد. برخی از فعالان حقوق زن از تصمیم مجلس نمایندهگان مبنی بر تصویب این قانون استقبال میکنند و میگویند، تطبیق این قانون میتواند به کاهش ازدواجهای زیر سن در افغانستان کمک کند.
قانون حمایت از کودکان، 16 فصل و 108 ماده دارد. این قانون از چند سال به اینسو به دلیل اختلاف نظر در مورد سن کودک، تاکنون تصویب نشده بود.
بربنیاد یک ماده این قانون، کودک به کسی گفته میشود که سن هژده سالهگی را تکمیل نکرده باشد.
فعالان حقوق زن به این باوراند که برای جلوگیری از ازدوجهای زیر سن و اجباری تصویب قانون حمایت از کودکان گام موثری در این راستا است.
انیسه سروری، رییس ادارهی امور زنان هرات به اجرایی شدن این قانون تاکید دارد. خانم سروری میگوید، در صورتی که این قانون اجرا شود میتواند به کاهش مشکلات کودکان کمک کند.
رییس ادارهی امور زنان هرات، در ادامه میافزاید، این قانون در صورتی میتواند به کاهش ازدواجهای زیر سن تاثیرگذار باشد که روی کاغذ باقی نماند و در قسمت اجرایی شدن آن گامهای اساسی برداشته شود.
به گفتهی خانم سروری دولت باید نهادهای ادلی و قضایی را مکلف به تطبیق این قانون کند.
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در گزارشی اعلام کرد که ازدواج کودکان در افغانستان در پنج سال گذشته ده درصد کاهش یافته است در این گزارش آمده که با وجود کاهش میزان ازدواج کودکان در افغانستان، هنوز هم رقم این ازدواجها بالا است و “برای ختم این پدیده، نیاز به کارهای بیشتر است.
شماری از فعالان حقوق زن، در کنار استقبال از تصویب این قانون، به عملی شدن و اجرایی شدن این قانون تاکید دارند.
کبرا رضایی، فعال حقوق زن به این باور است، که مسوولیت دولت با تصویب این قانون به پایان نمیرسد دولت ملزم است تا برای اجرایی شدن این قانون برنامههایی را روی دست بگیرد.
خانم رضایی میگوید، شرایط نامناسب کودکان در افغانستان نیازمند چنین قوانین است و این قانون میتواند به بهبود وضعیت کودکان در کشور کمک کند.
از سویی برخی از زنان فعال، تصویب قانون حمایت از کودک را در راستای کاهش خشونت در برابر کودکان موثر دانسته، میگویند، دولت باید در تطبیق آن متهد باشد..
عطیه الهی، فعال حقوق بشر میگوید، دولت باید مطابق به قانون با ناقضان حقوق کودک برخورد کند، تا میزان جرم و جنایات علیه کودکان کاهش یاید.
فرمان تقنینی حمایت از حقوق کودکان که از تصویب مجلس نمایندهگان گذشته، برای تبدیل شدن به قانون، باید به تصویب مجلس سنای افغانستان هم برسد. پس از تصویب این قانون از سوی مجلس نمایندهگان، رایزنیها بر سر تغییر یکی از مادههای این فرمان که سن قانونی را هژده تعیین کرده است جریان دارد دید شود که این قانون به توشیح مجلس سنای افغانستان خواهد رسید و یا به سرنوشت قانون منع خشونت علیه زنان در بلاتکلیفی بسر خواهد برد.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی