دعوت به آموزش عاری از تبعیض

دعوت به آموزش عاری از تبعیض، عنوان برنامه‌یی جهت صحبت پیرامون بازنگری در نصاب آموزشی معارف است که امروز پنج‌شنبه از سوی اداره‌ی امور زنان، برگزار شد.

در این برنامه، از پژوهشی رونمایی شد که شماری از جامعه‌شناسان روی کتاب‌های مکتب از صنف اول تا ششم  انجام داده اند. برآیند این تحقیق نشان می‌دهد، که کلیشه‌های تبعیض جنسیتی در نصاب آموزشی به پیمانه‌ی زیاد وجود دارد.

عصمت‌الله جعفری مسوول این گروه پژوهش، به درس‌ها و نقاشی‌های این کتاب‌ها اشاره کرده می‌گوید، در بسیاری از درس‌ها مردان در نقش اول اند و زنان سهم کم‌رنگی دارند.

به گفته‌ی آقای جعفری: «در این کتاب‌ها تقریبا هجده شخصیت معرفی شده اند که از این میان دو یا سه شخصیت زنان اند که بیشتر در نقش مادر و معلم اند، در حالی‌که ما زنان موفقی در بخش سیاست، دین و غیره هم داشتیم.»

وی می‌افزاید، این نتایج در جلسه‌های خصوصی با مسوولان در وزارت معارف نیز مطرح شده و مسوولان از این تحقیق استقبال کرده اند و قرار است تغییرات جدی در حوزه‌ی کتاب‌های درسی و کلیشه‌های تبعیض جنسیتی ایجاد شود.

«در تصویر ارائه شده از خانواده، پدر در راس است، سپس فرزندان پسر هست و بعد از آن مادر و دختران اند.»

آقای جعفری می‌افزاید، یکی دیگر از چالش‌ها این است که در کمیته‌های نظارتی هیچ زنی وجود ندارد و در بخش دیزاین نیز مردان کار کرده اند که در تمام نقاشی‌ها و طرح‌ها، نگاه مردانه وجود دارد.

«صفت‌های ضعیف برای زنان استفاده شده در حالی‌که برای مردان صفت‌های قوی و پر صلابت استفاده شده است.»

در همین حال، مسوولان در اداره‌ی امور زنان می‌گویند، وجود کلیشه‌های تبعیض جنسیتی در نصاب آموزشی، تبعیض را در جامعه تداوم می‌دهد.

انیسه سروری، رییس اداره‌ی امور زنان در ولایت هرات می‌گوید، برای رسیدن به جامعه‌ی عاری از تبعیض، باید از معارف آغاز کرد و نیاز است تا این اصلاحات در نصاب آموزشی آورده شود.

آگاهان اموراجتماعی نیز وجود کلیشه‌های جنسیتی را تهدیدی برای فعالیت‌های موجود جهت برابری جنسیتی  در جامعه می‌دانند

علی کاوه، استاد دانشکده‌ی جامعه‌شناسی دانشگاه هرات می‌گوید، کلیشه‌ها جهان‌بینی و آینده‌ی کودکان را می‌سازد. او می‌افزاید: «مثل این که برخی واقعات چون جرایم را در منابع درستی نمودار نمی‌سازیم، کیشه‌های جنسیتی نیز نباید در منابع درسی راه یابند، چون در روند اجتماعی‌شدن کودکان تاثیر منفی دارد.»

او باور دارد که بازتولید مناسبات حاکم جنسیتی موجود به گونه‌ی خودآگاه یا قصدی تاثیر منفی روی شخصیت کودکان دارد.

مسوولان در اداره‌ی معارف نیز از این تحقیق استقبال می‌کنند.

رومینا غفوری، مسوول آب و حفظ‌الصحه‌ی مکتب‌های زون غرب می‌گوید، اداره‌ی معارف مصمم است تا تبعیض‌ جنسیتی موجود در نصاب آموزشی را اصلاح سازد.

به باور وی، بازنگری نصاب آموزشی جریان دارد و هم‌اکنون نیز تغییرات زیادی در نصاب آموزشی آمده است.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا