روز جهانی معلولیت و مضاعف شدن چالشهای معلولان در هرات
سه دسامبر (12 قوس) برابر است به روز جهانی معلولیت. از این روز در حالی در هرات تجلیل میشود که اشخاص دارای معلولیت، از بی توجهی دولت به وضعیت تحصیلی، زیستی و شغلی شان شکایت دارند.
براساس آماری که ادارهی شهدا و معلولین هرات، ارائه میکند، بیش از شش هزار معلول در هرات وجود دارد.
شماری از افراد دارای معلولیت میگویند، از روز جهانی معلولیت، همه ساله به گونهی نمادین تجلیل میشود و مسوولان دولتی به هیچ یک از وعدههای که برای حل چالشهای معلولان میدهند، عمل نمیکنند.
عبدالعلی بارکزی، مسوول انجمن پیر هرات، مسوولان دولتی را به بی کفایتی و بی مسوولیتی متهم کرده میگوید، معلولان در هرات با چالشهای فراوانی دستوگریبان هستند.
مسوول انجمن پیر هرات در ادامه میافزاید، عمدهترین چالشهای فراراه معلولان که تاکنون در حل آن دولت کاری نکرده است، نبود زمینهی کار، عدم دسترسی به آموزش و مشکلات ترانسپورتی است.
آقای بارکزی همچنان میگوید، دولت باید به وعدههای که برای معولان میدهد عمل کند.
در سال 1389ه.ش قانون حقوق اشخاص دارای معلولیت که دارای سه فصل و چهال ماده است توشیح شد. از سوی دیگر دولت به میثاق جهانی اشخاص دارای معلولیت پیوسته است، اما با آنهم اشخاص دارای معلولیت میگویند که برای بهبود وضعیت آنان توجهی صورت نگرفته است.
آمنه شهریاری، دانشجوی اقتصاد و مدیریت در یکی از دانشگاههای خصوصی هرات است؛ دغدغهی او یافتن وظیفه پس از ختم دانشگاه است.
خانم شهریاری میگوید، دولت برای فراهم کردن زمینهی کار برای اشخاص دارای معلولیت تلاش و توجهی نکرده است.
او میافزاید، با آنکه بارها مشکلاتشان را از راههای مختلف به گوش مسوولان رساندهاند اما هیچ توجهی از سوی مسوولان دولتی صورت نگرفته است.
در کنار این بهناز زمانی که بیماری پولیو فعالیت پاهایش را از او گرفته میگوید، اشخاص دارای معلولیت به تجلیلهای نمادین از روز جهانی معلولیت نیاز ندارند.
او در ادامه میافزاید، متاسفانه هیچ نهادی برای رفع چالشهای معلولان تلاش نمیکند و مشکلات افراد دارای معلولیت همچنان پابرجاست.
خانم زمانی همچنان میگوید، نبود تسهیلات ترانسپورتی برای اشخاص دارای معلولیت سبب شده که تعداد زیادی از معلولان از آموزش و تحصیل باز بمانند.
طبق مادهی سوم قانون حقوق و امتیازات معلولین افغانستان، وزارت کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین به همکاری ادارات ذیربط، زمینهی حمایت اجتماعی و بازتوانی معلولان را جهت سهمگیری فعال شان در جامعه مطابق احکام این قانون فراهم می کند.
در همین حال مسوولان در ادارهی و شهدا و معلولین از افزایش سه درصدی اشتغالزایی برای معلولان در ادارههای دولتی و برنامههایی برای افزایش ظرفیتهای اشخاص دارای معلولیت خبر میدهند.
عبدالوحید پوپل، مدیر ادارهی شهدا و معلولان هرات، میگوید، شمار زیادی از اشخاص دارای معلولیت به دانشگاهها، بورسیهها و مکتبهای خصوصی برای ادامهی تحصیل از سوی ادارهی شهدا و معلولان معرفی شده اند.
آقای پوپل در ادامه میافزاید، در قسمت تحصیل و در مان اشخاص دارای معلولیت در تلاش فراهم کردن تسهیلات است.
او در ادامه میافزاید، همه روزه در تلاش این هستند که به مشکلات معلولان هرات از راه قانونی آن رسیدگی کنند.
آقای پوپل همچنان اذعان میدارد که ادارهی شهدا و معلولان برای افرادی خدمات ارائه میدهد که دراین ثبت هستند.
یک تحقیق و ارزیابی انجام شده در سال ۲۰۰۵ میلادی نشان می دهد که ۲.۷ در صد جمعیت افغانستان که چیزی حدود ۸۰۰ هزار نفر می شوند، به شدت معلول اند.
از این میان ۴۱ در صد زن هستند و حدود ۲۰۰ هزار کودک واجد شرایط رفتن به مکتب، نیز معلولیت شدید دارند.
گزارشگر: ضیاگل عظیمی