شایع‌ترین بیماری‌های نسائی زنان چیست؟

ملکه پیغام، تجربه‌ی سی سال کار در زمینه‌ی  طبابت دارد و یکی از پزشکان شناخته شده‌ در شهر هرات است. خبرگزاری بانوان افغانستان برای صحبت در مورد مشکلات باروری زنان و این که اخیرا زایمان طبیعی کمتر شده است، با وی گفت‌گویی ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: شایع‌ترین بیماری‌های نسائی میان زنان چیست؟

پاسخ: بیشتر مریضانی که مراجعه می‌کنند برای ترس از آمار مرگ و میر مادران است که زنان به دلیل همین پیام‌هایی که برای زنان می رسد، ترجیح می‌دهند که دوران بارداری خود را زیر نظر یک متخصص بگذرانند. به توصیه‌هایی که از پزشک می‌گیرند، ارج می‌گذارند. اما مریضانی که از اطراف مراجعه می‌کنند، به دلیل خون‌ریزی زیاد و کم‌خونی و بیشتر به دلیل عفونتی بودن دستگاه تناسلی خود که به دلیل عدم رعایت بهداشت است، مراجعه می‌کنند.

پرسش: عامل عفونتی شدن دستگاه تناسلی چیست؟

پاسخ: زنانی که در روستاها زندگی می‌کنند عفونتی شدن دستگاه تناسلی آنان به دلیل استفاده از پارچه‌هایی که از نگاه بهداشتی مناسب نیست به وجود می‌آید و اخیرا شایعاتی در میان مردم به وجود آمده که گویا استفاده از نوارهای بهداشتی، زنان را مبتلا به نازایی می‌کند که این یک باور غلط است و زنان باید برای رعایت بهداشت خود در زمان عادت ماه‌وار از نوارهای بهداشتی استفاده کنند.

استفاده از پارچه‌ها باعث انتقال میکروب می‌شود، همچنان چند همسری در مردان سبب انتقال میکروب از یک زن به زن دیگر می‌شود که در این موارد نیاز است تا هم مرد و هم همسران‌اش تداوی شوند چون تداوی یک زن، کارساز نیست.

پرسش: در مورد مراقبت‌های بارداری بگویید، استراحت مطلق تجویز می‌شود یا ورزش؟

پاسخ: استراحت مطلق به هیچ‌عنوان برای زنان تجویز نمی‌شود، به جز زنانی که چند سقط پی هم داشته اند و برای آن زنان هم استراحت مطلق تجویز نمی‌شود استراحت مطلق فقط برای زنانی تجویز می شود که چهار یا پنج سقط متواتر داشته باشند. حتی در ماه‌های چهار و پنج به بعد برخی ورزش‌ها هم تجویز می‌شود.

در بقیه موارد هم زنان می‌توانند کارهای خود را پیش ببرند و پیاده روی کنند.

پرسش: در چند سال اخیر دیده می‌شود که زایمان‌ها به گونه‌ی طبیعی کم شده و اکثرا سزارین می‌شوند، دلیل این چیست؟

پاسخ: سزارین‌ها از خود شاخصی دارد، در افغانستان متاسفانه هنوز هم آمار مرگ و میر مادران زیاد است، در شفاخانه‌ی حوزوی هرات معمولا کسانی مراجعه می‌کنند که ولادت شان در اطراف به مشکل می‌خورد و برای سزارین به شفاخانه مراجعه می‌کنند به همین دلیل آمار سزارین بیشتر معلوم می‌شود هرچند تعداد ولادت‌ها هم زیاد است. این یک شاخص است که از هر صد ولادت اگر 85 ولادت طبیعی است، 15 تن دیگر سزارین است.  این شاخصی است که از سوی وزارت صحت تعیین شده است.

اما در شفاخانه‌های شخصی، دلیل بیشتر شدن آمار سزارین‌ها این است که مادران نمی‌خواهند درد زایمان را تجربه کنند، به همین دلیل خودشان تن به سزارین می‌دهند.

پرسش: فرزند زیاد چه مشکلاتی را برای مادران به وجود می‌آورد؟

پاسخ: متاسفانه در جامعه‌ی ما مردها تاکید دارند که تعداد فرزندان بیشتری داشته باشند و نظر به اجتماع زنان نیز مجبور اند عمل کنند. در حالی‌که فرزند زیاد و زایمان‌های پی هم، زنان را با مشکلات صحی زیادی مواجه می‌کند بسیاری از زنان با مشکلاتی چون کم‌خونی و کمبود کلسیم مواجه اند و اگر بفهمند با به دنیا آوردن و شیردادن هر کودک، چه تغییراتی در بدن آن‌ها می‌آید و چقدر از مواد ضروری بدن آن‌ها را کودک می‌گیرد، هیچ‌گاهی تن نمی‌دهندکه چند فرزند به دنیا آوردند.

بسیاری از زنانی که چندین کودک دارند، با مشکلاتی کمبود آهن، کلسیم و دیابت  و یا هم مشکلات جنسی روبرو اند.

پرسش: یکی دیگر از بیماری‌های شایع میان زنان فیستول ولادی است، این مریضی چه عاملی دارد و ناشی از چه است؟

پاسخ: فیستول ولادی زمانی به وجود می‌آید که زن در جریان انتقال تا شفاخانه و یا دردی که در یک یا دو روز پیش از زایمان دارد و به گونه‌ی طبیعی زایمان نمی‌کند، سر طفل روی مثانه‌ی مادر فشار می‌آورد، وقتی روی مثانه‌ی فشار آورد، ولادت انسدادی است و زن زایمان کرده نمی‌تواند و فشار روی مثانه سبب می‌شود به مثانه خون نرسد و زمانی که به نسج خون نمی‌رسد، نسج می‌میرد و آنجا یک سوراخ به نام فیستول ایجاد می‌شود. زمانی که ادرار به مثانه می‌آید، چون سوراخ است، کنترل نمی‌شود و این وضعیت برای زنان بسیار گران تمام می‌شود.

البته برخی مشکلات دیگر هم هست. مثل استفاده از تکه‌ پس از ولادت سبب انتقال میکروب به رحم و نفیرها و حوصله می‌شود و حالتی را به نام “پی، آی، دی” می‌سازد که پس از تداوی‌های زیاد اگر نتیجه ندهد، مجبور می‌شویم رحم زن را برداریم.

ولادت‌های پی در پی هم‌چنان می‌تواند سبب شود که زنان در زمان حمل بار سنگین و یا حالت‌های خاص روانی مبتلا به عدم کنترل ادرار شوند.

ترتیب: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا