معلمی رسالت مقدس است
پنجم اکتبر برابر با سیزدهم میزان، در سال ۱۹۹۴ میلادی از سوی سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل ـ یونسکو ـ بهعنوان روز معلم نامگذاری شد، هر ساله در شماری از کشورها از جمله افغانستان از این روز تجلیل میشود به مناسبت این روز خبرگزاری بانوان افغانستان پای صحبتهای نجیبه صالحی نشسته است آموزگاری که حدود دو دهه از عمرش را صرف آموزش کرده است.
در نخست امروز، روز معلم یا روز شما است دوست دارم احساس شما را در برابر این روز بدانم؟
باید بگویم که احساس خوشی دارم از اینکه روزی بهنام معلم درج تقویم افغانستان شده و همه در این روز از زحمتهای معلمان قدردانی میکنند و برای مان میگویند، که شما را به یاد داریم و برای ادای احترام به مقام معلم از این روز تجلیل میکنند.
همه ساله از روز معلم طی مراسم مختلفی تجلیل میشود از دید شما از این روز چقدر به گونهی باید آن تجلیل شده است؟
از روز معلم به گونهی باید آن تجلیل نشده است، از دید من، چه خوب است که در این روز از معلمان نخبهی که شایسته تقدیر هستند تقدیر شود و در کنار این، برنامههای مشخص همهپرسی در قسمت بهبود وضعیت تدریس استادان صورت گیرد تا به این ترتیب معلمان بتوانند نتیجهی مطلوبی از شیوهی تدریس شان بدست آورند.
گفتید از این روز به گونهی باید آن تجلیل نمیشود با این حساب، تجلیل از این روز به همین منوال لازم است؟
باید از این روز تجلیل شود. با اینکه از روز معلم به گونهی باید آن تجلیل نمیشود اما همین روش تجلیل هم میتواند ارجگذاری به مقام معلم و زحمتهای آن باشد زیرا معلمان هستند که جامعه را میسازند و برای دلگرمی و پاسداری از این قشر نیاز است تا به همین تجلیلها در حال حاضر اکتفا کنیم.
گفته میشود روز معلم بهخاطر شنیدن صدای معلمان برای بیان چالشها و خواستههای آنان درج تقویم شد از دید شما چقدر صدای معلمان در این روز شنیده میشود؟
پاسخ این پرسش تان را میخواهم با این جمله آغاز کنم، من به وظیفهی معلمی به عنوان یک شغل نمینگرم بل، معلمی عشق است عاشقانه وظیفهام را انجام میدهم؛ اما معلمان در قبال کار و زحمات زیاد مزد کمی دریافت میکنند مشکلات زندگی معلمان به مراتب بیشتر از دیگر افراد شاغل است با آنکه روز معلم فرصتی است برای فریاد حرفها و مشکلات، اما بیشتر اوقات صدای ما شنیده نمیشود و یا اگر شنیده شود به مسوولانی که در رأس قرار دارند نمیرسد.
بیشتر چه چالشهایی گریبانگیر معلمان است؟
آنچه به عنوان عمدهترین چالشهای فراراه معلمان عنوان میشود، معاش کم در برابر زحمت زیاد، انتخابهای سلیقهای در بیشتر مکتبها، نبود گوش شنوا برای حل مشکلات از جمله عمدهترین چالشهای معلمان است.
همواره در مراسمهای که برای بزرگداشت از روز معلم برگزار میشود؛ از طرف مقامهای دولتی برای حل مشکلات معلمان وعدههایی داده میشود از دید شما تاکنون چقدر این وعدهها جامهی عمل پوشیده است؟
دولت و مسوولان دولتی تاکنون به هیچ یک از وعدههای که برای معلمان در این روز دادهاند به گونهی درست، عمل نکردهاند به گونهی مثال توزیع نمرههای زمین برای معلمان با گذشت چند سال هنوز هم تعداد زیادی از معلمان نتوانستهاند زمینهای شان را بهدست آورند افزایش معاش که خواست دایمی معلمان است و دولت برای افزایش آن همیشه وعده است با وجود اعتصابهای پی در پی هنوز نتیجه نداده است.
خیلی ممنون که وقت گذاشتید روز تان مبارک و در پایان میخواهم پیام تان را داشته باشم.
از خانوادههای عزیز خواستار همکاری بیشتر با معلمان هستم تا در تدریس بهترمان سهیم شوند و پل ارتباطی میان ما و فرزندان شان باشند و همچنان از دولت، خواستار رسیدگی به حل مشکلات معلمان هستم.
مصاحبه کننده: ضیاگل عظیمی