فقر، عامل اصلی چالش‌های زنان نیمروز

شاه‌گل گل‌زاده حق‌دوست، مشاور جندر مقام ولایت نیمروز، بیش از دو دهه از فعالیت‌های مدنی و حقوقی‌اش برای زنان در ولایت نیمروز می‌گذرد، برای آشنایی و بحث پیرامون زنان در این ولایت خبرگزاری بانوان افغانستان با او گفت‌وگویی را ترتیب داده است که در ادامه می‌خوانید.

معرفی؟

شاه‌گل گلزاده حق دوست، متولد سال 1348ه.ش هستم. دوره‌ی ابتدایی مکتب را در ولایت فراه به پایان رساندم. از رشته‌ی قابلگی فارغ شدم؛ با آن که از این رشته فارغ شدم اما همواره به کارهای مدنی علاقه‌ی زیادی داشتم و همین موضوع سبب شد تا به حیث فعال حقوق زن و فعال مدنی برای زنان ولایت نیمروز کار کنم.

پرسش: پیشنه‌ی فعالیت‌های تان به چه زمانی بر می‌گردد؟

پاسخ: فعالیت‌هایم را از سال 1374ه.ش شروع کردم. از آن زمان تاکنون توانستم به قضایای زیادی رسیدگی کنم، بیشتر دادخواهی‌هایم برای زنانی بود که مورد خشونت قرار می‌گرفتند، همچنان برای زنان شهدا، فقیر و معتاد نیز کارهای زیادی انجام دادم.

یکی از کارهای تاثیرگذارام ایجاد (انجمن ادبی و فرهنگی زنان افغان) بود، که هدف از ایجاد این انجمن ارتقای ظرفیت زنان نیمروز بود تا هر کدام از آنان بتوانند مستقل شوند. در این انجمن به چاپ مجله‌ها می‌پرداختیم و زنان شاعر را به معرفی می‌گرفتیم.

در کنار این انجمن، انجمن دیگری را نیز با بودجه شخصی خود ایجاد کردم که در آن صنف‌های سواد آموزی، سوزن‌دوزی، قالین‌بافی و دیگر صنایع دستی زنان نیمروز آموزش داده می‌شد تا زنان خودکفا شوند.

پرسش: مشکلات عمده‌ی زنان در نیمروز چیست؟

پاسخ: اصلی‌ترین مشکل زنان در نیمروز فقر است، زیرا بیشتر مردان در نیمروز معتاد به مواد مخدر هستند و زنان‌شان را مجبور به کارهای مختلفی می‌کنند، دختران شان را به فروش می‌رسانند و مانع تحصیل آنان می‌شوند.

در کنار این‌ها ازدواج‌های زیر سن، ازدواج‌های اجباری و آمار فرار از منزل نیز در نیمروز زیاد است.

پرسش: آیا زنان در نیمروز به نهادهای عدلی و قضایی دسترسی دارند؟

پاسخ: زنان در مرکز شهر تا حدودی به نهادهای عدلی و قضایی دسترسی دارند، اما در شهرستان‌های دوردست نه تنها که آنان به عدالت دسترسی ندارند بلکه همواره مورد خشونت‌های پنهان قرار می‌گیرند و حتی در صورت شکایت بازهم زنان به حق شان نمی‌رسند و همواره پرونده به منع مردان بسته می‌شود.

پرسش: حضور زنان در ادارات دولتی ولایت نیمروز چگونه است؟

پاسخ: حضور زنان در ادارات دولتی این ولایت کم‌‌رنگ است، زیرا زنان به دلایل عرف‌و عنعنات ناپسند و فرهنگ مردسالاری همواره در ادارات دولتی حضور کم‌رنگ داشته اند.

در این ولایت تنها یک زن در بست کلیدی وجود دارد و آن هم رییس امور زنان این ولایت است، حتی کارشناس جندر مقام ولایت در نیمروز یک مرد است در حالی‌که باید یک زن باشد.

زنان در این ولایت بیشتر به قالین بلوچی و لباس‌های بلوچی بلدیت دارند، که متاسفانه به دلیل نبود بازار فروش و شهرک خاصی برای کار زنان، صنایع دستی آنان از سوی افراد غیر مسوول به ایران قاچاق می‌شود و به قیمت کمتر به فروش می‌رسد.

اگر برای زنان نیمروز شرایط کار فراهم شود، آنان می‌توانند دستاوردهای زیادی داشته باشند.

مصاحبه کننده: عارفه مهدوی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا