” عامل زندانی شدن مجرم، دادستان نیست”
عرف وعنعنات ناپسند، ازدواجهای زیرسن، ازدواجهای اجباری، فقر اقتصادی، ناامنی ، محروم ماندن دختران از تحصیل، عدم دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی، مهریههای گزاف و خشونتهای خانوادهگی از جمله عمدهترین مشکلات زنان در ولایت بادغیس عنوان میشود. برای بحث پیرامون وضعیت زنان در این ولایت خبرگزاری بانوان افغانستان، با فرشته حیدری دادستان منع خشونت علیه زنان گفتوگویی را ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
معرفی؟
پاسخ: فرشته حیدری هستم، در سال ۱۳۷۳ه.ش متولد شدم. تحصیلات ابتدایی را در مکتب مهری هروی در ولایت هرات به پایان رساندم و بعد با تلاش فراوان توانستم به رشتهی دلخواه خود یعنی حقوق وعلوم سیاسی به دانشگاه هرات راه پیدا کنم که در آن زمان هم دانشجو و هم معاون مالی دانشکده شرعیات، دانشگاه هرات بودم و درنهایت در سال ۱۳۹۵ه.ش از این رشته فارغ شدم.
پرسش: از چی زمانی فعالیت خود را به عنوان دادستان منع خشونت در بادغیس آغاز کردید؟
پاسخ: پس از این که از دانشگاه فارغ شدم، در سال 1396ه.ش به حیث دادستان منع خشونت کارم را آغاز کنم و اکنون در سال ۱۳۹۸ه.ش به حیث آمر استیناف مبارزه با خشونت وتخلفات اطفال در بادغیس مقرر شدم.
پرسش: مشکلات عمدهی زنان در ولایت بادغیس چیست؟
پاسخ: عرف وعنعنات ناپسند، ازدواجهای زیرسن، ازدواجهای اجباری، فقر اقتصادی، ناامنی ، محروم ماندن دختران از تحصیل، عدم دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی، مهریههای گزاف و خشونتهای خانوادهگی از جمله عمدهترین مشکلات زنان در ولایت بادغیس است.
پرسش: تا کنون با چی چالشهای در زمینه حل این قضایا روبرو شده اید، آیا تهدید شدهاید؟
پاسخ: بلی، بدون تهدید هم نبوده، ما همه روزه با متهممان ومجرمان زیادی سروکار داریم و همیشه به جلسات محکمه اشتراک میکنیم و از متضرر قضیه دفاع میکنیم، طبعا متهممان در تلاش هستند تا تلافی کنند و به نحوی میخواهند اتهام وارده علیه شان را رد کنند و بارها از سوی افراد مختلف تهدید شدم زیرا به باور آنان دادستان عامل زندانی شدن شان است نه تخلفهای قانون شان.
پرسش: دستاوردهای تان به عنوان دادستان منع خشونت در ولایت بادغیس چه چیزهایی بوده است؟
پاسخ: بیش از دو سال به عنوان دادستان منع خشونت فعالیت کردم و اکنون به عنوان آمراستیناف مبارزه با خشونت وتخلفات اطفال فعالیت میکنم و به قضایای همچون قتل، لتو کوب، آزار و اذیت، ازدواجهای اجباری، تجاوز جنسی، ازدواجهای زیر سن رسیدگی کردم.
در کنار اینها مهم ترین دستاورد هایم این است که از طرف دفتر زنان در حکومتداری لقب قهرمانی را در سطح ولایتهای هرات و کابل گرفتم و مقرر شدنم به عنوان آمر استیناف مبارزه با خشونت و تخلفات اطفال نیز از جمله دستاوردهایم است.
پرسش: در رابطه به دسترسی زنان بادغیس به عدالت بگویید، بهویژه در شهرستانها چگونه است؟
پاسخ: دسترسی زنان به عدالت در مرکز ولایت بادغیس تا حدودی خوب است. در مرکز این ولایت زنان میتوانند به نهادهای عدلی و قضایی مراجعه کنند اما متاسفانه به دلیل ناامنی، زنان در شهرستانهای ولایت بادغیس به عدالت دسترسی ندارند.
متاسفانه در بادغیس عرفو عنعنات ناپسند زیادی وجود دارد واکثریت مشکلات زنان از سوی مویسفیدان وبزرگان اقوام حل میشود و در نتیجه حقوق شان تلف میشود.
پرسش: در بادغیس چند دادستان زن وجود دارد و وجود دادستانهای زن چقدر در حل قضایای خشونت علیه زنان تاثیرگذار است؟
پاسخ: در ولایت بادغیس تا اواخر سال 1397ه.ش دو دادستان زن وجود داشت، اما خوشبختانه اکنون شش دادستان زن فعالیت میکند. جای امیدواری است که بیشتر مردان میخواهند به قضیههای شان یک دادستان زن رسیدگی کند، زیرا آنان میدانند زنان صادقانه کار میکنند.
پرسش: برنامههای آینده تان چیست؟
پاسخ: انسان موفق کسی است که هدف داشته باشد؛ من کسی هستم که از صنف ششم مکتب هدفام را تعیین کردم و در حال رسیدن به اهدافم هستم تا در نهایت به عنوان لوی سارنوال کشور تعیین شوم.
گفتنی آخر؟
پاسخ: به امید روزی که جامعهی عاری از خشونت داشته باشیم و همهی زنان و مردان از حقوق یکدیگر آگاهی کامل داشته وشیرازهی زندگی هیچ هموطن ما بههم نخورد.
مصاحبه کننده: عارفه مهدوی