از میان 14 اداره در قندهار زنان تنها در 4 اداره فعالیت دارند
«روند طولانی رسیدگی به شکایتهای زنان آسیب دیده سبب شده تا زنان اعتماد شان را نسبت به نهادهای عدلی وقضایی و حتی نهادهای حامی زنان در قندهار از دست بدهند و ترجیح دهند که شکایتی را درج نکنند.» بخشی از گفتههای صفیه الهامی فعال حقوق زن در قندهار است که در ادامه میخوانید.
معرفی؟
صفیه الهام هستم، در سال 1360ه.ش متولد شدم. تحصیلاتام در رشته حقوق وعلوم سیاسی به پایان رساندم و در حدود 15 سال است که در عرصههای مختلف برای زنان قندهار دادخواهی و اطلاع رسانی میکنم.
پرسش: فعالیتهای تان را برای زنان از چه زمانی آغاز کردهاید؟
پاسخ: فعالیتهایم را از سال 2005 آغاز کردم. در نخست فعالیتهایم با گرفتن پروژههای متعدد جهت ایجاد تغییرات در قندهار شروع کردم و مهمتر از همه اینکه شمار زیادی از پروژهها در حوزهی زنان بود که توانستیم برای زنان زیادی زمینه تحصیل و کار را فراهم کنیم.
ولایت قندهار دارای ۱۷ ولسوالی است و ما با ایجاد مراکز آموزشی برای زنان در برخی از این ولسوالیها خواستیم تا جهت خودکفایی و رسیدن به استقلالیت مالی آنان را کمک کنیم. زنان در قندهار به حرفههای مختلفی بلدیت دارند و باید حمایت شوند تا روزی بتوانند محصولات شان را در بازارهای جهانی به فروش برسانند.
پرسش: از نظر شما عمدهترین مشکلات زنان در قندهار چیست؟
پاسخ: متاسفانه عمدهترین مشکلات زنان قندهار؛ ممانعت دختران از تحصیل، ازدوجهای اجباری، ازدواجهای زیرسن، خشونتهای خانوادهگی، عدم آگاهی زنان از حقوق شان، عرفوعنعنات ناپسند، عدم دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی، حضور کمرنگ زنان در ادارههای دولتی وآزارو اذیتها در محیط های مکتب است.
پرسش: آیا زنان در قندهار به نهادهای عدلی و قضایی دسترسی دارند؟
پاسخ: زنان در قندهار به گونهی مطلق به نهادهای عدلی و قضایی دسترسی ندارند، حتی در موارد اندک شماری از زنانی که مورد خشونتهای شدیدی قرار میگیرند و میخواهند شکایتی را درج کنند بازهم به قضیه آنان به گونهی درست رسیدگی نمیشود و همهی این موضوعات سبب شده است تا زنان در قندهار همواره مورد خشونتهای پنهان قرار بگیرند و بازهم خاموشی اختیار کنند.
در کنار اینها روند طولانی رسیدگی به شکایتهای زنان آسیب دیده نیز سبب شده تا زنان اعتماد شان را نسبت به نهادهای عدلی وقضایی و حتی نهادهای حامی زنان از دست بدهند و ترجیح دهند که شکایتی را درج نکنند.
پرسش: پیشتر به ممانعت دختران از تحصیل اشاره کردید، وضعیت تحصیلی دختران در قندهار چگونه است؟
پاسخ: آموزش در قندهار ارتباط مستقیم با امنیت دارد و متاسفانه از میان ۱۷ ولسوالی در قندهار هفت ولسوالی ناامن است و همین موضوع سبب شده تا دختران در آن ولسوالیها از رفتن به مکتب محروم بمانند.
پرسش: از حضور کمرنگ زنان در ادارههای دولتی یاد کردید، زنان چقدر در ادارههای دولتی این ولایت فعالیت دارند؟
پاسخ: مطابق به قانون زنان حق ۳۰ درصدی در ادارههای دولتی دارند، اما در قندهار از میان ۱۴ ریاست زنان فقط در ۴ ریاست فعالیت دارند که در این صورت زنان توانسته سهم پنج در صد را در ادارههای دولتی این ولایت داشته باشند.
گفتنی آخر
زنان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند ودر صورت حمایت و آموزش میتوانند تغییرات چشمگیری را ایجاد کنند، پس از نهادهای حامی زنان و مسوولان در حکومت میخواهم تا با حمایت زنان از پیشرفت در جامعه حمایت کنند.
ترتیب: عارفه مهدوی