سوسن بهبودزاده؛ نخستین شهردار زن در شهرستان انجیل

سوسن احسان بهبودزاده لیسانس زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه هرات و لیسانس حقوق و علوم سیاسی دانشگاه خصوصی از دیپارتمنت اداره و دیپلوماسی با سابقه‌ی۲۰ سال کار در اداره‌های دولتی و خصوصی است. در نتیجه‌ی دادخواهی‌های زنان فعال مبنی بر گماشتن زنان در بست‌های کلیدی شهرستان‌ها، سوسن بهبودزاده به عنوان شهردار شهرستان انجیل تعیین شد. برای بحث بیشتر در این مورد، با وی گفت‌گویی ترتیب دادم که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: بانو بهبودزاده، مردم شما را در نقش‌های فعال مدنی و فعال حقوق زن دیده اند، این نقش‌ها تا عهده‌داری شهرداری یک ولسوالی  متفاوت به‌نظر می‌رسد، چه شد که مسیر فعالیت‌های شما تغییر کرد؟

پاسخ: در نخست، فعالیت مدنی یعنی آشنایی با تمام سیستم‌ها، اداره‌ها و افراد تصمیم‌گیر در سطوح دادخواهی است که در هرات متاسفانه بیشترین تمرکز دادخواهی روی برنامه‌های مبارزه با فساد اداری و به ویژه در امور شهرداری‌ها که اداره عایداتی بوده است، جهت یافته و با تمام امور در مدت چندین سال آشنا شدم. مدتی نیز به عنوان عضو شورای شهر در شهرداری کار کردم که ازهمان طریق سفر10 روزه‌یی به استانبول، انقره و ترکیه با جمعی از شهرداران ولایت‌های مختلف داشتیم و شهرداری‌های آن کشور را به عنوان نمونه بررسی کردیم که خود شاید بتواند در ساحه‌ی تطبیق پلان‌های توسعه‌وی مفید واقع شود.

ضمن این‌که من باور دارم که ما زنان باید خود را به عنوان عضو فعال جامعه در قالب‌های متعددی بگنجانیم تا این را به اثبات برسانیم که زن هم توانایی پیش‌برد فعالیت‌های بی‌شمار در ساحات متفاوت را دارد.

پرسش: چه برنامه‌هایی برای این شهرستان دارید؟

پاسخ: با تهیه‌ی یک طرح دقیق و همه جانبه انجیل را بررسی کردم، نیازها تا حدی سنجش شده ولی کار زیاد و پلان منظم می‌طلبد تا در قسمت مبارزه‌ی جدی با فساد، حکومت‌داری خوب، انکشاف عواید، خدمات رسانی موثر به مردم و به ویژه تبدیل شهرستان انجیل به شهر انجیل که از جمله شهرستان‌های شهری محسوب می‌شود و کمربند شهرهرات است.

 تنظیم مارکیت‌های فروش محصولات تولیدی انجیل جهت خودکفایی و همچنان ساختن پارک صنعتی برای زنان انجیل جز برنامه‌های اساسی من است.

پرسش: ظریفه غفاری، دومین شهردار زن در افغانستان برای آغاز رسمی کارش هشت ماه انتظار کشید، چون فضای مردسالارانه، آماده‌ی پذیرش یک زن به عنوان شهردار در میدان‌وردک نبود، فکر می‌کنید فضای شهرستان‌ انجیل چقدر برای پذیرش شما آماده است؟

پاسخ: هرات شهر تمدن، علم و فرهنگ است و از غنای علمی ۵۰۰۰ ساله برخوردار است. پس می‌توان به آن نگاهی متفاوت از سایر ولایت‌ها داشته باشیم. البته تا حدی هم نیاز است تا مبارزه کنیم و نسل نو را برای همدیگر پذیری بیشتر، جدا از مسایل جنسی و جنسیتی آماده سازیم. من باور دارم که باید از جایی شروع کنیم و از نظر من این فرصت خوبی برای آغاز است.

پرسش: شهرداری یکی از سمت‌هایی است که همیشه در اختیار مردان بوده است و شما نخستین زنی هستید که به‌عنوان شهردار یک شهرستان گزینش شده اید، چه آمادگی‌هایی برای کار در این سمت دارید؟

پاسخ: اگر بخواهم واضح‌تر بگویم، باید بگویم که مبارزه، جنسیت‌پذیر نیست پس باید پیش برویم و خود را در قالب‌های متفاوت پیدا کنیم. باید برای مردم جامعه و جهان ثابت سازیم که زن امروز زن دیروز نیست. با این اقدام می‌توان به زنانی که به توانایی خود بی‌باور و بی‌انگیزه اند را نیز انگیزه بدهیم تا به پای خیزند و برای آینده‌ی بهتر تلاش کنند.

از نظر من، باید برای بهبود وضعیت زنان، روی ذهنیت افراد جامعه کار شود، سهولت تحصیل برای دختران ایجاد شود و همچنین باید برخی عرف و عنعناتی که به ضرر زنان تمام می‌شود، از بین برود.

ترتیب: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا