گردهمایی”آسیبشناسی چالشهای فراراه حق دسترسی به اطلاعات” در هرات برگزار شد
گردهمایی “آسیبشناسی چالشهای فراراه حق دسترسی به اطلاعات” امروز شنبه (30 سنبله) با حضور شماری از مسوولان ادارههای دولتی، مسوولان روابط عمومی این ادارهها و شماری از خبرنگاران از سوی انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان برگزار شد.
مسوولان، هدف از برگزاری این برنامه را یافتن راهکار مشخص برای حل چالش خبرنگاران جهت دستیابی به اطلاعات عنوان میکنند.
عذرا عزیز مدیر اجرایی انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانهای افغانستان میگوید، هدف از برگزاری این برنامه، آسیبشناسی چالش حق دسترسی به اطلاعات و یافتن راهکاری مشخص برای حل چالش خبرنگاران و ادارههای دولتی است.
خانم عزیز اما از بیعلاقهگی برخی مسوولان ادارههای دولتی برای ارائهی اطلاعات، سخن میگوید.
او میافزاید: «با این که از سوی ادارهی ولایت به همهی ادارههای دولتی برای اشتراک در این برنامه مکتوب داده شده بود، اما فقط مسوولان شش اداره اشتراک کردند و بسیاری از ادارههایی که خبرنگاران با آنها در دستیابی اطلاعات با مشکل مواجه اند، در برنامه اشتراک نکردند.»
در این برنامه، جهت آسیبشناسی چالشهای سد راه خبرنگاران، پنلی با حضور عاطفه غفوری مسوول بخش زنان کمیتهی امنیت و مصوونیت خبرنگاران، فواد احمدی خبرنگار تلویزیون آریانا، جیلانی فرهاد، سخنگوی ادارهی محلی هرات و آریا رووفیان تشکیل شد.
فواد احمدی گفت؛ بسیاری از ادارههای دولتی چون: گمرک و مستوفیت اطلاعات را در دسترس خبرنگاران قرار نمیدهند.
او در ادامه افزود که بسیاری از مسوولان ادارههای دولتی خود را مکلف به پاسخگویی برای مردم و رسانهها نمیدانند و این طرز دید، مشکل خبرنگاران را برای اطلاعرسانی بیشتر میکند.
عاطفه غفوری به چالشهای زنان خبرنگار در به دست آوردن اطلاعات از ادارهها اشاره کرده، افزود: «در تازهترین موردی که اتفاق افتاده، خبرنگار زن از سوی مسوول ادارهی دولتی مورد خشونت لفظی قرار گرفته است.»
او میافزاید، مسوول ادارهی دولتی برای این که بخواهد خبرنگار زن را از پیگیری موضوع منصرف سازد، از این روش استفاده کرده است.
وی افزود، بسیاری از مسوولان ادارههای دولتی از دادن اطلاعات به خبرنگاران طفره میروند و این برای خبرنگاران مشکلساز است.
مسوولان در ادارهی محلی اما میگویند، قانون از لحاظ ساختاری مشکلی ندارد اما برخی از مسوولان ادارههای دولتی با خبرنگاران سلیقهیی برخورد میکنند.
جیلانی فرهاد، سخنگوی ادارهی محلی هرات میگوید، ادارهی محلی هرات متعهد است تا به شکایات خبرنگاران و رسانهها مبنی بر عدم ارائهی اطلاعات از سوی مسوولان ادارهها رسیدگی کند.
مسوولان در ادارهی اطلاعات و فرهنگ اما میگویند، تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات نیاز به زمان بیشتر و راهکارهای مشخصتری دارد.
آریا رووفیان رییس ادارهی اطلاعات و فرهنگ هرات میگوید، برای حل چالش میان خبرنگاران و مسوولان ادارههای محلی، باید روی سیستم کار شود، نه روی افراد.
او افزود، خبرنگاران و رسانهها باید در اعتراض به عدم همکاری مسوول یک ادارهی دولتی برای ارائهی اطلاعات، گزارش را به گونهی صریح و بدون توازن نشر کنند، تا در گزارشهای بعدی، مسوول ادارهی دولتی حاضر به پاسخگویی شود.
در همین حال محسن کریمی عضو دفتر نی (حمایتکنندهی آزاد افغانستان) میگوید، مسوولان ادارههای دولتی با تدویر کنفرانسهای خبری اطلاعاتی را که خودشان خواسته باشند، در اختیار رسانهها و مردم قرار میدهند اما در قسمت اطلاعات واکنشی برای تهیهی گزارشهای تحقیقی همکاری نمیکنند.
در اخیر این برنامه، نسخهی چاپی از قانون حق دسترسی به اطلاعات، برای مسوولان ادارههای دولتی و خبرنگاران داده شد و بنرهایی حاوی برخی از مادههای این قانون جهت نصب در ادارههای دولتی، به نمایندهی این ادارهها توزیع شد.
گزارشگر: سیمین صدف