یک تیر دو نشان؛ زنی در تلاش زنده نگهداشتن هنر قالینبافی و اشتغالزایی
قالینبافی در افغانستان قدمت چند هزار ساله دارد. این صنعت عمدتاً “کاری زنانه” تلقی میشود. حضور زنان در این صنعت از گذشته تاکنون فراز و فرودهای زیادی داشته است اما در گوشهای از هرات زنی با ایجاد کارخانهی کوچک تولید قالین، سعی در زنده نگهداشتن صنعت قالینبافی و اشتغالزایی برای زنانی دارد که به دلیل مشکلات اقتصادی سالهاست هنر شان را کنار گذاشتهاند.
قندی گل سادات، یک سال پیش با سرمایه اندک چند دستگاه قالینبافی خرید و در خانهاش تعدادی از زنانی را که به هنر قالینبافی بلدیت داشتند به کار گرفت.
او میگوید، قالینبافی را از مادر و مادربزرگش آموخته است با اینکه نمیخواست هیچگاهی هنرش را کنار بگذارد اما مشکلات اقتصادی او را چند سال مجبور به این کار کرده بود.
خانم سادات در ادامه میافزاید، همین که فرصت پیدا کرد با خریداری چند دستگاه قالینبافی خواست به علاوهی خودش دیگر زنانی را هم که سالها از این صنعت دور مانده بودند، دو باره به این صنعت برگردند.
شماری از زنانی که زمانی قالینبافی تنها منبع درامد شان بود اما به دلایل مختلف مجبور به ترک آن شده بودند از اینکه دوباره قالیبافی را آغاز کردند خوشحال هستند.
آمنه یکی از این زنان میگوید، بیست سال پیش به علت مشکلات اقتصادی، در حالیکه قالینبافی تنها منبع درامدش بود کارش را متوقف کرد.
او در ادامه میافزاید، اکنون که توانسته است کارش را دوباره آغاز کند خوشحال است و به فکر گسترش و نوآوری در صنعت قالینبافی است.
در کنار این نازنین یکی دیگر از این زنان است که پس از هفت سال دوباره قالینبافی را آغاز کرده است او آغاز مجدد کارش را فرصتی برای بهبود وضعیت اقتصادیاش میداند.
خانم نازنین در ادامه میگود، شوهرش فوت کرده و اکنون قالینبافی تنها منبع درامدش است و او سعی دارد تا از این طریق مصارف فرزندانش را تأمین کند.
این زنان با استفاده از هنر قالینبافی طرحهای را ایجاد کردند که سبب فروش بیشتر تولیدات شان شده است.
شرین گل، یکی دیگر از این زنان میگوید، با استفاده از هنر قالینبافی آنان آیههایی از قران و تصاویر جالبی را بر روی قالین و جای نماز میبافند که مورد پسند مشتریان شان قرار گرفته است. سطح تولیدات آنان را بلند برده و فروشات شان دو چند شده است.
با این همه این زنان از دولت و اتاق تجارت وصنایع زنان میخواهند تا با آنان در فروش تولیدات شان به خارج از کشور کمک کند.
بر اساس اطلاعات تشکیلات صنفی قالینبافان افغانستان، اکنون حداقل یک میلیون نفر که اکثر آنان را زنان و کودکان تشکیل میدهد در افغانستان مشغول بافت قالین هستند.
[cycloneslider id=”a3215″]
گزارشگر: ضیاگل عظیمی