زنان کاپیسا سهمی در ادارههای دولتی ندارند
کاپیسا از جمله ولایتهای شمال شرقی افغانستان است، زندگی زنان در این ولایت همانند سایر ولایات افغانستان خالی از مشکل نیست. عرفوعنعنات ناپسند، ناامنی، حضور کمرنگ زنان در ادارههای دولتی، عدم آگاهی مردان از حقوق اساسی زنان از اساسیترین چالشهای زنان در ولایت کاپیسا عنوان میشود. برای بحث بیشتر پیرامون این موضوعات، خبرگزاری بانوان افغانستان، با سارا سیرت، فعال مدنی و فعال حقوق زن در این ولایت، گفتوگویی ترتیب داده است که در ادامه میخوانید.
معرفی؟
پاسخ: سارا سیرت، در ولایت کاپیسا متولد شدم و تحصیلاتام را در رشتهی ژورنالیزم به پایان رساندم و اکنون دانشجوی دوره ماستری هستم و در کنار آن به عنوان استاد دانشگاه درکاپیسا ایفای وظیفه میکنم.
پرسش: فعالیتهای تان را از چی زمانی آغاز کردید؟
پاسخ: فعالیتهایم را از صنف نهم مکتب آغاز کردم و با ختم دورهی دانشگاهام آن را گستردهتر ساختم، ازآن زمان تاکنون با عضویت در نهادهای مختلف و دادخواهیها به فکر ایجاد تغییر در وضعیت زنان کاپیسا بودم در کنار این فعالیتهای خبرنگاری نیز داشتم.
پرسش: هدف تان از فعالیت برای زنان چه است؟
پاسخ: در انتخابات پارلمانی سال گذشته خود را نامزد کردم تا بتوانم به عنوان یک زن در سطح بالای تصمیمگیری قرار بگیرم و صدای زنان ولایتم شوم و بتوانم برای همنوعان خود فرصتی را مهیا کنم، اما با وجود اینکه نتوانستم به پارلمان راه یابم با آن هم تلاش میکنم تا این راه را ادامه دهم و به مردم خود خدمت کنم.
پرسش: عمدهترین مشکلات زنان در ولایت کاپیسا چیست؟
پاسخ: مشکلات عمدهی زنان در ولایت کاپیسا، عرفوعنعنات ناپسند، ناامنی، حضور کمرنگ در ادارههای دولتی، عدم آگاهی مردان از حقوق اساسی زنان است.
پرسش: چه چیزی سبب حضور کمرنگ زنان در ادارههای دولتی در کاپیسا شده است؟
پاسخ: بزرگترین دلیل حضور کمرنگ زنان در ادارات دولتی مشکلات، تشکیلات ادارات این ولایت است. در این ولایت همه ساله زنان زیادی از دانشگاه فارغ میشوند اما با آن هم ساختار و تشکیلات تغییر نمیکند و بازهم کسانی در ادارات دولتی کار میکنند که بازنشسته شده اند و نبود نظارت بر این عملکردها اوضاع را بدتر کرده است.
از نظر قانون، زنان باید سهم مشخصی در ادرات دولتی داشته باشند، اما در این ولایت زنان به این سهم شان نمیرسند.
پرسش: تا کنون با چی چالشهای در زمینه حل مشکلات روبرو شده اید؟
پاسخ: بارها از سوی شماری از افراد مورد تهدیدهای مختلفی قرار گرفتهام، گروههای مخالف میخواهند صدای ما را خاموش کنند اما با همه اینها، ما زنان سکوت نمیکنیم و به مبارزه خود ادامه میدهیم.
پرسش: اشاره کردید فعالیتهای خبرنگاری هم دارید؛ از نظر شما چالشهای سد راه زنان خبرنگار در ولایت کاپیسا چیست؟
پاسخ: در ولایت کاپیسا زنان خبرنگار تنها در یک رسانهی محلی فعالیت دارند. زنان در محیط سنتی این ولایت بارها مورد تهدیدهای مختلف قرار گرفته اند و اینها همه سبب حضور کمرنگ شان در رسانهها شده است.
پرسش: در مورد برنامههای آینده تان بگویید؟
پاسخ: میخواهم در اولین فرصت، مرکزی را برای آموزش زبان انگلیسی، فن سخنرانی و دیگر مهارتهای لازم برای زنان ایجاد کنم و در قدم دوم میخواهم در قسمت خودکفایی زنان و ارتقای ظرفیت زنان تلاش کنم و با مهیا کردن زمینه کار آنان را کمک کنم.
پرسش: گفتنی آخر؟
پاسخ: زنان باید تواناییها و ظرفیتهای خود را افزایش دهند تا بتوانند از حقوق شان دفاع کنند زیرا جامعه امروزی تفاوتهای زیادی با گذشته دارد و هر فرد باید با درک این موضوع پیش برود تا به آیندهی روشنی دست پیدا کند.
مصاحبه کننده: عارفه مهدوی