در سمنگان خبرنگار مسلکی زن وجود ندارد

شمیناز علی‌زاده، مدیر مسوول رادیو تلویزیون شهروند در ولایت سمنگان است، او در رشته‌ی زبان و ادبیات انگلیسی درس خوانده و از سه سال به این سو، کار رسانه‌ای را آغاز کرده است. برای معرفی بیشتر، با وی گفت‌گویی ترتیب دادم که در ادامه می‌خوانید.

پرسش: کار رسانه‌ای برای شما به عنوان یک بانو، چه فرصت‌های را به ارمغان آورده؟

شمیناز علی‌زاده: اشتراک در سیمینارهای متفاوت ظرفیت‌سازی و آموزشی، شناخت حاصل کردن با مردم محیط و اجتماع از جمله فرصت‌هایی است که از این آدرس کار رسانه‌ای برای من مهیا شده است و همچنین به سبب همین کارهای رسانه‌ای در داخل ولایت سمنگان و بیرون از این ولایت مورد تقدیر قرار گرفتم. مهم‌تر از همه این‌که از طریق کار در رسانه‌، دانش و فن بیان‌ام رشد کرده است و من برای این که خواسته باشم در کنار کار رسانه‌ای برای همجنسانم کاری کرده باشم، برای زنان کارگاه‌های آموزشی در مورد حقوق زنان برگزار کردم و زنانی را که تا هنوز صدای شان شنیده نشده است را گرد هم آوردم و با آن‌ها در مورد حقوق شان صحبت کردم.

 ضمن این فعالیت‌ها، در قسمت معلولان برنامه‌ها و مصاحبه‌هایی داشتم و برای اعاده‌ی حقوق شان برنامه‌های متفاوتی را راه‌اندازی کردم.

پرسش: از دید شما کارکرد رسانه‌ها در افغانستان، برای انعکاس چالش‌های زنان تاکنون چگونه بوده است؟

پاسخ: از نظر من کار رسانه‌ای برای انعکاس و حل چالش‌های سد راه زنان تاکنون بسیار موثر عمل کرده است چون از نظر من رسانه پل ارتباطی میان مردم و حکومت است و هر صدایی که از سوی رسانه‌ها بلند می‌شود به احتمال قوی شنیده می‌شود.

رسانه‌ها برای افزایش آگاهی مردم در مورد فرهنگ شهرنشینی، نزاکت‌های اجتماعی مسایل سیاسی، حقوق بشری و حقوق زنان موثر عمل کرده اند و اگر در قسمت زنان، به گونه‌ی هدف‌مند از سوی رسانه‌ها کار شود، می‌توان تغییرات خاصی را در وضعیت زنان به وجود آورد.

پرسش: چه انگیزه‌یی سبب شد به کار رسانه‌ای روی بیاورید؟

پاسخ: نخستین دلیل، شوق و علاقه‌یی بود که من برای کار در رسانه‌ها داشتم و دوم این که این می‌خواستم از طریق رسانه‌ صداهای ناشنیده را به گوش مردم و حکومت برسانم.

پرسش: کار رسانه‌ای برای زنان در سمنگان چه چالش‌هایی را به همراه دارد؟

شمیناز علی‌زاده: کار کردن در اجتماع افغانستان برای زنان همواره چالش‌زا بوده است اما کار رسانه‌یی چالش‌های خاص خود را دارد. هنوز هم از رسانه‌ تصویر نادرستی در ذهن مردم وجود دارد و این تصویر منصفانه نیست.

هنوز هم بسیاری از مردم فکر می‌کنند محیط رسانه‌ها برای کار زنان مناسب نیست. و هنوز هم چالش‌های اجتماعی در برابر زنان خبرنگار به ویژه گزارشگران وجود دارد.

پرسش: از وضعیت زنان خبرنگار در سمنگان برای مان بگویید.

شمیناز علی‌زاده: نفوذ طالبان در شهرستان‌های سمنگان و قریه‌ها سبب ایجاد محدودیت‌های بیشتر برای زنان شده و این نفوذ فعالیت‌های زنان را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار داده است. از نظر من اما اگر گفت‌وگوهای صلح به خیر خاتمه یابد و در آن همه‌ی دست‌آوردها و حقوق زنان حفظ شود، ممکن وضعیت بهبود یابد.

در سمنگان اما این محدودیت‌ها سبب شده که هیچ خبرنگار مسلکی وجود نداشته باشد و دانشکده‌ی روزنامه‌نگاری نیز در دانشگاه سمنگان وجود ندارد. به همین دلیل تعداد زنان در رسانه‌های این ولایت بسیار کم است و تعداد اندکی هم که وجود دارند، در برنامه‌های تفریحی سهم دارند.

پرسش: جدا از کار رسانه‌یی، دیگر چه فعالیت‌هایی دارید؟

شمیناز علی‌زاده: بر علاوه‌ی کار رسانه‌ای در فعالیت‌های مدنی نیز اشتراک دارم و همچنان گاهی از چالش‌های زنان در قریه‌ها و شهرستان‌های سمنگان نیز دید وبازدید می‌کنم و مشکلات شان را انعکاس می‌دهم.

پیام آخر:

پیام من برای زنان این است که آن‎چه که در نتیجه‌ی علاقه به دست می‌آید خوش‌بختی است، رسانه، از نظر من بهترین گزینه برای دادخواهی است.

مصاحبه کننده: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا