گنجانیدن مضمون جندر در نصاب تعلیمی خواست آموزگاران زن
رسیدن به برابری جنسیتی در جامعهی افغانستانی، یکی از آرمانهای زنان و نهادهای مدافع حقوق بانوان است. در چندین سال گذشته، اقشار مختلفی از اجتماع برای رسیدن به این آرمان، طریقههای متفاوتی را پیش گرفته اند، شماری از آموزگاران اما گنجانیدن مضمونی را با نام جندر به وزارت معارف پیشنهاد میکنند.
آنان معتقد اند که گنجانیدن مضمونی با نام جندر، یکی از راههای حل چالش تبعیض جنسیتی در جامعه است.
بصیره طاهری آمر مکتب دخترانهی سپین ادی، گنجانیدن این مضمون در نصاب تعلیمی معارف را به فال نیک میگیرد.
وی میگوید، اگر چه او اکنون در قالب دیگر مضمونها صحبتهایی برای تحقق برابری جنسیتی در صنفهای درسی اش دارد، اما اگر این مسئله در قالب یک مضمون گنجانیده شود، نتیجهی بهتری خواهد داشت.
خانم طاهری میافزاید، گنجانیدن مضمونی به نام جندر به مراتب موثرتر از ایجاد کمیتههای منع آزار و اذیت زنان در ادارههای دولتی خواهد بود.
به باور وی، اگر برابری جنسیتی در قالب یک مضمون در مکاتب دخترانه و پسرانه تدریس شود، نسل بعدی زنان کمتر شاهد تبعیض جنسیتی خواهند بود.
وی میافزاید: «این که دختر و یا پسری از صنف دوازه فارغ میشوند و هیچ آگاهی در مورد حقوق خود و جنس مخالف خود ندارند، نگران کننده است و مشکلاتی را به بار آورده است».
مریم یوسف، استاد مکتب دخترانهی سیفی، میگوید، ایجاد مضمونی با عنوان برابری جنسیتی در مکتبهای هرات میتواند به تحقق برابری جنسیتی در جامعه کمک کند.
خانم یوسف باور دارد که تبعیض جنسیتی موجود در جامعه، ناشی از عدم آگاهی مردان و زنان در مورد حقوق یکدیگر است و زمانی که این مسایل از دوران دانشآموزی به کودکان آموختانده شود، چالش تبعیض جنسیتی خود به خود حل میشود.
این در حالیست که مسوولان در وزارت معارف کشور نیز از گنجانیدن مضمونی با محتوای برابری جنسیتی خبر میدهند.
نوریه نزهت سخنگوی وزارت معارف افغانستان میگوید، وزارت معارف افغانستان در نظر دارد تا در نصاب تعلیمی جدید که تا نیمههای سال ۱۳۹۹ یا آغاز سال ۱۴۰۰ نصاب تجدید شود، تمامی مسایل مربوط به حقوق بشر و حقوق زن در برنامهی تعلیمی گنجانیده شود.
او میافزاید، این مسئله به صورت یک مضمون کمکی یا مضمون اصلی در نصاب تعلیمی در دو سال آینده در نظر گرفته خواهد شد.
گزارشگر: سیمین صدف