ازدواج سنتی یا مدرن؟
از چندی به این سو، ازدواجها از شکل کلیشهیی و تنظیمشده تغییر کرده است، به گونهیی که اکنون دختران و پسران ترجیح میدهند به گونهی خودآگاه و با انتخاب خود، همسر برگزینند.
رفته رفته، نقش خانواده در انتخاب همسر برای فرزندان دختر و پسر کمرنگ شده و اکنون بسیاری از ازدواجها میان جوانان هم از دختر و پسر، با شناخت قبلی صورت میگیرد.
برخی از این جوانان باور دارند که اگر دختر و پسر به گونهی خودآگاه و به خواست خود ازدواج کنند، زندگی آنان عاشقانهتر و پایدارتر خواهد بود.
کریمه سه سال پیش با نامزدش در دانشگاه آشنا شد. او میگوید پس از آشنایی با وی، میان آنان علاقهیی به وجود آمد و در نهایت آنها با هم ازدواج کردند.
سیر همسر کریمه نیز میگوید، از این که با انتخاب خودش ازدواج کرده، خوشحال است.
او باور دارد که چون او و همسرش از قبل با یکدیگر شناخت داشته اند، بهتر حرف همدیگر را میفهمند.
ستاره یکی دیگر از دخترانی است که قبل از ازدواج با همسرش همکار بوده است.
او میگوید، این شناخت به او کمک کرده تا زندگی بهتری به همراه همسر اش داشته باشد. به باور وی، شناخت قبل از ازدواج به او کمک کرده، تا شناخت دقیقی از همسر ش حاصل کند.
در این میان اما فریحه از طریق شبکهها اجتماعی با همسر ش آشنا شده است.
او میگوید، از طریق رسانههای اجتماعی با همسر ش آشنا شده است و این آشنایی، مقدمهیی برای ازدواج آنان بود.
فریحه میگوید، برخلاف باورهای منفی در مورد آشنایی دختر و پسر در فضای مجازی، او از ازدواجاش راضی است.
این در حالیست که آگاهان امور اجتماعی، ازدواجهایی که قبل از آن شناخت وجود دارد را پایدارتر عنوان میکنند.
عصمتالله جعفری، آگاه امور اجتماعی میگوید، پژوهشها نشان میدهد که تحولات گستردهیی در نحوهی ازدواجها در افغانستان به ویژه هرات به وجود آمده است.
به باور آقای جعفری، در شکل جدید ازدواجها چون میان دختر و پسر یک توافق وجود دارد، فراتر از فرزند فکر میکنند، بنابر این، ازدواجهای جدید از ثبات بیشتری برخوردار است چون ضرورتهای دوطرف ارضا میشود.
آقای جعفری معتقد است، چون ازدواجهای تنظیمشده بیشتر به هدف فرزندپروری و رابطهی جنسی انجام میشود و در ازدواجهای مدرن هدف تشکیل زندگی مشترک و با اهداف مشترک است، شکل جدید ازدواجها پایدار تر است و فرزندان آنها از سلامت شخصیت بیشتری برخوردار اند.
گزارشگر: سیمین صدف