نگرانی مدافعان حقوق زن از دوچند شدن آمار خشونت در برابر زنان
خشونت در برابر زنان افغانستان پدیدهیی است که هر از گاهی با آمار متفاوت گزارش میشود، در سه ماه نخست سال روان خورشیدی اما این آمار دو برابر مدت مشابه در سال گذشته بوده است.
بر اساس آماری که دادستانی کل در افغانستان منتشر کرده است، در سه ماه نخست سال جاری هزار و 106 پروندهی خشونت در برابر زنان در 34 ولایت افغانستان ثبت شده است در حالیکه این آمار در سه ماه نخست سال گذشته به 561 مورد میرسید.
تجاوز جنسی، مجبور نمودن به فحشا، آتش زدن، اسیدپاشی، لت و کوب، ازدواج اجباری، ازدواج زیر سن و آزار و اذیت از جمله خشونتهای ثبت شده در این مدت زمان است.
هر چند مسوولان در دادستانی، دلیل افزایش آمار خشونت را ارتقای دسترسی زنان به عدالت و دستگاه قضایی عنوان میکنند اما شماری از فعالان حقوق زن این وضعیت را ناشی از عدم حاکمیت قانون در کشور میدانند.
فاطمه جعفری فعال حقوق زن از هرات نگرانی خود را از عدم ثبت و همگانی شدن بسیاری از خشونتهایی که ممکن اصلا ثبت نشده، ابراز میکند.
او میگوید، «من نگرانم که آمار واقعی چندین برابر بیشتر از آن چیزی است که گزارش داده میشود.»
خانم جعفری میافزاید، ناامنیها و عدم حاکمیت قانون در برخی نقاط سبب تشدید و افزایش این خشونتها شده است.
وی میافزاید، فسادی که در دستگاه قضایی وجود دارد نیز سبب شده تا این خشونتها تشدید و افزایش یابد.
به باور خانم جعفری، برای حل چالش خشونت در برابر زنان قوانین ویژهی زنان باید جدی گرفته شود تا گرهی از مشکلات آنان باز شود.
شماری دیگر از فعالان حقوق زن اما نظام مردسالاری در کشور را یکی دیگر از عوامل افزایش خشونت عنوان میکنند.
عارفه پیکار فعال حقوق زن در ولایت غزنی میگوید، عرف و عنعنات و نظام مردسالاری در افغانستان سبب شده تا دسترسی زنان به عدالت دشوار شود.
این در حالیست که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز چندی قبل با نشر گزارشی اعلام کرد که در سال ۱۳۹۷ خورشیدی، ۱۱۲ مورد فرار زنان و دختران از خانه در ۱۶ ولایت افغانستان ثبت شده که عامل عمدهی آن خشونتهای خانواده عنوان میشود.
گزارشگر: سیمین صدف