زنانیکه حقی در دسترنج شان ندارند
امروزه زنان چون مردان از راههای مختلف با کار و فعالیت، در تلاش کسب استقلال مالی هستند، اما در این میان، شماری از زنان شاغلی هم هستند که حقی در دسترنج شان ندارند. این زنان میگویند، معاش شان از سوی شوهران آنان به بهانههای مختلف گرفته میشود.
به باور برخی از زنان نداشتن صلاحیت در مصرف و یا اندوختن معاش شان سبب شده تا آنان انگیزه خود را از کار و فعالیت در اجتماع از دست دهند.
رقیه، زن 35 سالهای که از چند سال به اینطرف به خامکدوزی مصروف است، او میگوید: «بعد از شش ماه زحمت و بیخوابی، یخن دوخته شده را به فروش میرسانم، اما پول آن را شوهرم به زور میگیرد و من هیچ چارهای جز سکوت ندارم.»
او در ادامه میگوید، میخواست با پسانداز کردن پول خامکدوزی وسایل مورد نیاز خودش و خانواده را بخرد، اما شوهرش این اجازه را به او نداد.
در همین حال شمار دیگری از زنان میگویند، گرفتن دستمزد آنان از سوی شوهرانشان سبب شده تا هیچگاه استقلال مالی نداشته باشند.
بیگم یکی دیگر از این زنان میگوید، با پسانداز کردن پولش میخواهد وسایل مورد نیاز کودکانش را فراهم کند و در کنار آن برای آینده پولی ذخیره داشته باشد، اما میگوید: «شوهرم به بهانههای مختلف پولی را که از خیاطی بدست میآورم، از من میگیرد.»
او در ادامه میگوید، این موضوع سبب شده تا او از وضعیت نامناسب اقتصادی دارد رنج ببرد ونتواند نیازهایش را تامین کند.
زلیخا زن دیگری است که او نیز چون بیگم و رقیه از نداشتن استقلال مالی شکایت دارد.
او میگوید، در یکی از مکتبها صفاکار است و پول اندکی را که از آن بدست میآورد خرج درمان مادر بیمارش میکند، اما به گفته او چیزی که او را بیشتر از بیماری مادرش رنج میدهد، این است که شوهر او ماهانه معاش او را می گیرد و خرج زن دومش میکند و فقط گاهی یک هزار از معاش اش را به او میدهد.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن میگویند، به دلیل آگاهی نداشتن زنان از حقوق دینی ومادی شان، دستمزد آنان از سوی شوهرانشان گرفته میشود.
سکینه حسینی، فعال حقوق زن میگوید: «نداشتن استقلال مالی زنان، سبب افزایش خشونتها علیه زنان در جامعه میشود.»
خانم حسینی در ادامه میافزاید، زنان باید از حقوق اقتصادی و دینی خود آگاه باشند تا بتوانند استقلال مالی داشته باشند.
این در حالی است که به باور آگاهان امور اجتماعی، اینگونه مشکلات برخواسته از رسم و رواجهای چون، مصارف زیاد در مراسم عروسی و پرداخت طویانه از سوی مردان در هنگام ازدواج است.
عصمتالله جعفری جامعهشناس میگوید، پس از مصارف زیادی که مرد برای ازدواج پرداخت میکند خودش را مالک همه چیزهای میداند که به زن تعلق دارد و در نهایت سبب به وجود آمدن چنین مشکلات میشود.
او در ادامه میگوید: «راهحل چین مشکلات در کوتاه مدت از طریق آگاهی دهی دینی میتواند نتیجه بخش باشد و در طولانی مدت با وضع قوانین مورد نیاز این مشکلات حل میشود.»
گزارشگر: عارفه مهدوی