آمادگیهای شب عید؛ از حنا بستن دستان تا پختن غذاهای متنوع
شهروندان هرات در هر گوشهی این شهر برای پذیرای از عید سعید فطر آماده شدهاند. بدون در نظرداشت تمام مشکلات این شب و روزها همه از عید سخن میگویند، اما زنان با پختن غذاهای مختلف، حنا بستن دستان و چیدن سفرهی عید نخستین شب عید را تجلیل کرده و به استقبال عید میروند.
شماری از زنان شبهای عید را به یادماندنی و خاص میدانند.
خدیجه زن 30 سالهای است که از آمادگی شب عید چنین میگوید: «همه ساله در شب عید غذاهای نذری را به پاس آرامش روح مردگان میپزیم و آن را در میان افراد نیازمند پخش میکنیم، تا از این طریق آنها نیز سهمی از عید داشته باشند.»
نرگس زن دیگری است او نیز از آمادگیهای شب عید چنین میگوید: «در شب عید با چهار خواهرم دور هم جمع میشویم و هر کدام که در نقشنگار وحنا کردن مهارت داشته باشیم دستهای یکدیگر را با حنا مزین میکنیم.»
او در ادامه میگوید، حنا بستن دستان از رسمو رواجهای اصیل کشور بوده و نمادی از شادی و خوشحالی است به همین دلیل آنان شب عید را با استفاده از حنا میخواهند رنگین کنند.
با این حال برخی از زنان بدون در نظرداشت خستگی، شب اول عید را تا دیر وقت بیدار میمانند تا که برای استقبال از روز نخست عید آمادگی کامل داشته باشند.
کبری میگوید: «من عادت دارم، در شب عید سفرهی عیدی را با انواع مختلف میوههای خشک، شیرینی، چاکلت و میوهی تازه تزیین کنم.»
با این حال برخی از خانوادهها برای اینکه شب نخست عید را هر چی با شکوهتر تجلیل کنند برخیها میزبان و برخیها مهمان میشوند.
زینب میگوید، مادران مسوولیتهای زیادی در شب عید دارند او چون مادران دیگر با آراستن بچههایش و پختن غذاهای مختلف، در شب عید لبخند را به فرزندانش هدیه میدهد.
او در ادامه میگوید: «درشب عید خانواده پدر و همسرم را دعوت میکنم و با پختن غذاهای مختلف تا صبح با همدیگر قصه میکنیم.»
عید فطر بزرگترین جشن مذهبی – فرهنگی افغانستان است و مردم، عید فطر را سه روز جشن میگیرند و در این ایام با انجام دادن سنت حسنه صله ارحام به دید و بازدید اقوام و دوستان میروند.
گزارشگر: عارفه مهدوی