تکرار تبعیض؛ افراط‌گرایی دینی مانع کار زنان خبرنگار

محدودیت حضور زنان خبرنگار در مکان‌های مذهبی هرات چالشی عمده سد راه بانوان خبرنگار در این ولایت است چنان‌که دو سال پیش، یک خبرنگار زن از مراسم مذهبی در استدیوم هرات به اجبار بیرون رانده شد. او به دلیل زن بودن‌اش از اشتراک و پوشش خبری برنامه محروم شد؛ با توجه به تلاش‌های نهادهای حامی خبرنگاران اما این برخورد امسال نیز با یکی دیگر از زنان خبرنگار صورت گرفت و شماری زیادی زنان روزنامه‌نگار نیز تجربه‌ی مشابهی دارند.

ستوری کریمی، خبرنگار خبرگزاری پژواک دو سال پیش از یک برنامه‌ی مذهبی بیرون رانده شد. این اتفاق نخستین و آخرین نبود بلکه وی سال گذشته نیز زمانی که برای پوشش خبری برنامه‌ی “میلادالنبی” به مسجد جامع هرات رفته بود، با ممانعت عالمان دین مواجه شد.

وی می‌گوید؛ بالآخره با پادرمیانی والی پیشین هرات توانست آن برنامه را پوشش دهد.

او تنها زنی نیست که با این چالش روبرو شده، بلکه شماری دیگر از خبرنگاران زن نیز تجربه‌های مشابهی دارند.

سمیه ولی‌زاده، خبرنگار کلیدگروپ می‌گوید، یک‌و نیم سال پیش زمانی که یک فرد تروریست در دارالعلوم هرات دستگیر شده بود، علما پیرامون این موضوع نشست خبری داشتند اما تنها مردان خبرنگار اجازه‌ی رفتن به این مکان را یافتند.

او می‌افزاید؛ با این که از سوی رسانه‌اش مکلف به پوشش خبری آن نشست بود، به دلیل زن بودن‌اش نتوانست در آن نشست اشتراک کند.

وی افزود، چندین بار از اشتراک و پوشش خبری برنامه‌هایی که در مکان‌های مذهبی برگزار شده، محروم مانده‌است.

این سلسله تا امسال نیز ادامه پیدا کرده است، در سال جاری فریبا آرام خبرنگار طلوع‌نیوز اجازه‌ی حضور در مراسم جشن دانش‌آموختگی دختران از مکتب غیاثیه، نیافت.

او می‌گوید؛ زمانی که برای هماهنگی پوشش خبری برنامه به این مرکز تماس گرفت، از وی خواسته شد تا همکار مرد خود را برای پوشش این برنامه بفرستد.

او می‌افزاید، مسوولان برنامه به او گفته بودند: «چون شما خانم هستید، ملا صاحب‌ها از ورود شما ممانعت می‌کنند و بهتر است همکار مرد خود را بفرستید.»

وی از این مسئله نگران است و آن را چالشی سد راه خود و دیگر زنان خبرنگار عنوان می‌کند.

این زنان می‌گویند، با این که چالش‌ها را با اداره‌ی محلی هرات و نهادهای حامی رسانه‌ها درمیان گذاشته اند، با آن‌هم تغییری در وضعیت نیامده است.

مسوولان در نهادهای حامی رسانه‌ها اما از تفکر عمومی افراطی در هرات نسبت به رسانه‌ها سخن می‌گویند.

حامد مومن مسوول ساحوی نهاد نی (حامی رسانه‌های آزاد افغانستان) می‌گوید، تفکر عمومی افراطی نسبت به کار رسانه‌یی وجود دارد این مسئله هر از گاهی مشکل‌ساز شده است.

او می‌افزاید: «اتفاقی که دو سال پیش برای یک زن خبرنگار در یک مکان مذهبی افتاده بود، از سوی این نهاد پی‌گیری شده است.»

به باور آقای مومن، نیاز است که نهادهای حامی رسانه‌ها، گفتمانی را با شورای علمای هرات برگزار کنند تا این مشکل حل شود.

مسوولان در اداره‌ی محلی هرات اما می‌گویند، برای حل این چالش نیاز است تا این خبرنگاران به گونه‌ی کتبی شکایت درج کنند.

موونسه حسن‌زاده، معاون اجتماعی ولایت هرات و مسوول کمیته‌ی امنیت و مصوونیت خبرنگاران در هرات می‌گوید: «از این موضوع بی‌خبر نیستیم و به گونه‌ی شفاهی از برخی زنان خبرنگار شنیدیم، اما چون این شکایت کتبی نبوده، اقدامی نمی‌توانیم بکنیم.»

دارالعلوم هرات اما از چنین برخوردهایی با زنان خبرنگار ابراز بی‌خبری می‌کند.

مولوی خدای‌داد صالح رییس شورای علمای هرات و مسوول مرکز تعلیمی غیاثیه می‌گوید؛ دارالعلوم غیاثیه‌ هیچ‌زمانی مانع زنان خبرنگار نشده است.

وی می‌افزاید؛ در صورتی که زنان خبرنگار با حجاب اسلامی به این مراکز بیایند هیچ مانعی در برابر آن‌ها وجود ندارد.

افراط گرایی دینی، تبعیض جنسیتی و ترویج خشونت علیه زنان در مکان‌های مذهبی حرف تازه‌یی نیست و گزارش‌های تحقیقی که در گذشته انجام شده، نشان می‌دهد که در برخی از این مکان‌ها افراط‌گرایی دینی ترویج می‌شود.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا