اشتغالزایی برای 70 زن توسط یک زن
از 6 سال به اینسو در کنار کسب درامد در تلاش اشتغالزایی برای زنان بی سواد است. نام او زهرا است و با ایجاد مرکز تولید و فروش صنایع دستی در منطقهی جبرییل زمینۀ کاری را برای بیش از 70 زن فراهم کرده است.
خامکدوزی گاچ شیشهی، گاچ ابریشم، تاج ترکمنی، تاج عروس، گلشندوزی، دوخت لباسهای محلی، کلاه، کیف، یخن از جمله صنایع دستی است که زهرا به کمک زنان آن را تولید و به فروش میرساند.
زهرا علیزاده، میگوید، مواد خام را در اختیار زنان قرار میدهد و آنان در بدل مزد انواعی از صنایع دستی را آماده میکنند.
او در ادامه میگوید: «برای زنانی که بیسواد هستند فرصتی مهیا میشود تا در کنار مصروفیت کسب درامد کنند.»
درهمین حال شماری از زنانی که زهرا برای آنان کارآفرینی کرده است، اشتغالزایی برای زنان را اقدامی نیک برای تغییر وضعیت اقتصادی زنان میدانند.
صالحه که از پنج سال است با زهرا کار میکند میگوید: «درگذشته صنایع دستیام فروش نداشت اما حالا گاچهای را که میدوزم در دکان زهرا بیشتر به فروش میرسد.»
او میافزاید، کار صنایع دستی سبب شده که در مصارف خانواده با همسرش همکاری کند.
در همین حال شماری دیگر ی از زنان ایجاد فرصتهای شغلی را روی بهبود وضعیت زندگی شان تاثیرگذار میخوانند.
سقرا نجفی، میگوید: «داشتن شغل سبب شده تا بر علاوه اینکه مصارف روزمره را بپردازم مقداری برای آینده نیز پس انداز کنم.»
وی میافزاید، قبل از این که صاحب شغل شود به آینده تحصیلیاش امیدوار نبود، اما حالا در تلاش است تا تحصیلاتش را مجدداً آغاز کند.
در کنار این بختاور نیز، میگوید، تنها نانآور خانوادهاش است و با کار در این مرکز مشکلات اقتصادیاش حل شده است.
با این حال شماری از زنانیکه از ساختههای دستی زنان خریداری میکنند، وجود چنین مراکز در زمینۀ خودکفا شدن زنان تاثیرگذار میدانند.
سکینه طاهری، میگوید، کار و فعالیت زنان در این مرکز برایش انگیز بخش است به همین دلیل مدام از صنایع دستی زنان خریداری میکند.
او در ادامه میگوید: «علاقهی زیادی به هنرهای دستی مخصوصاً گاچ دارم وهمیشه از مرکز تولیدی زهرا گاچ، لباس محلی و کیف میخرم.»
این در حالیست که در چند سال پسین، زنان زیادی در افغانستان با فعالیت در بخشهای مختلف در تلاش اشتغالزایی برای همنوعانشان هستند.
گزارشگر: عارفه مهدوی