کمبود کتاب؛ چالش عمدۀ دانشآموزان هرات
حدود یک ماه از آغاز سال تعلیمی جدید میگذرد؛ هنوزهم دانشآموزان در مکتبهای هرات، با کمبود کتاب روبرو هستند آنها میگویند، کمبود کتاب، چالشهای جدی را در قسمت یادگیری برای شان ایجاد کرده است.
دانشآموزان میگویند، همه ساله مشکل کمبود کتاب در مکتبهای شان وجود دارد و آنها بیشتری از کتابهای توزیع شده را با همصنفیان شان به طور مشترک استفاده میکنند.
.شماری از دانشآموزان میگویند، کمبود کتابهای درسی خللی را در روند یادگیری آنان ایجاد کرده است
سمیه، دانشآموز صنف یازدهم میگوید:«14 مضمون داریم اما هفت تا کتاب به ما دادند. استادان ما میگویند کتابهای دیگر را خودتان از بازار بخرید.»
او در ادامه میگوید، توان خریدن کتاب را ندارد و مجبور است بعضی از کتابها را از همصنفیانش قرض بگیرد.
این در حالیست که برخی از دانشآموزان میگویند، همه ساله با مشکل کمبود کتاب مواجه هستند و کمبود کتاب سبب ناکام شدن از بعضی مضمونهای درسی شان نیز شده است.
شکریه، دانشآموز صنف نهم میگوید، هر سال تعداد محدودی از کتاب درسی به آنها داده میشود و مجبوراند بقیه کتابها را از بازار خریداری کنند.
او در ادامه میگوید: «سال گذشته به دلیل اینکه کتاب نداشتم از چند مضمون مشروط شدم.»
این در حالیست که به باور برخی از دانشآموزان کمبود کتاب، سبب بی تفاوتی آنها در برابر برخی از مضمونهای درسی میشود.
ربابه، دانشآموز صنف هفتم میگوید، مضمونهای که کتاب آن را نداشته باشد علاقهای به خواندن زیاد گرفتن آن ندارد.
او همچنان میگوید: «امسال صنف هفت مکتب شدم از کل مضامین فقط سه کتاب به ما دادند، باقی کتابها ره نمیدانم از کجا تهیه کنم.»
با این حال دانشآموزان کمبود کتاب را از چالشهای عمدۀ شان عنوان میکنند و از مسوولان معارف هرات میخواهند تا به این مشکل رسیدگی کنند.
واحده، دانشآموز صنف نهم میگوید:« از 16 مضمون درسی فقط سه کتاب به ما دادند و متباقی کتابها را با دوستانم شریکی از بازار خریدم.»
در همین حال شماری از خانوادهها نیز از مشکل کمبود کتاب در مکتبهای دولتی شاکیاند و میگویند، بیشتر آنها به دلیل مشکلات اقتصادی توان خریداری کتاب را برای فرزندان شان ندارند.
قاسم، پدر یکی از دانشآموزان، میگوید: «دخترم صنف نهم است تنها 3 کتاب به او از طرف مکتب داده شده، خریدن 16 کتاب دیگر در توان مه نیست نمیدانم چی کنم نگران هستم.»
او در ادامه میگوید، معارف باید کتابها را تکمیل، دراختیار شاگردان قرار دهد تا آنها بتوانند درسهای شان را بدون دغدغهای بخوانند.
این در حالی است که مسوولان در ریاست معارف هرات، کمبود کتاب در مکتبهای هرات را تایید میکنند و میگویند، اقداماتی را جهت فراهم کردن کتاب، روی دست دارند.
ذبیح الله جامی، مسوول مطبوعاتی ادارۀ معارف هرات در رابطه، میگوید: «تا چند روز آینده مشکل کتاب در بخش متوسطه حل خواهد شد، دو میلیون کتاب برای بخش متوسطه در نظر گرفته شده است.اما برای بخش عالی به دلیل کمبود بودجه کتاب کافی در اخیتار نداریم.»
او در ادامه میگوید، وزارت معارف کشور به 85 میلیون دالر برای تهیه 120 میلیون کتاب در کل کشور نیاز دارد، نبود بودجه کافی سبب شده تا شمار زیادی از دانشآموزان به دلیل کمبود کتاب به مشکل مواجه شوند.
این در حالیست که ولایت هرات با داشتن هزار و ۸۰۰ مکتب و ۱۸ هزار دانشآموز پس از کابل بیشترین رقم دانشآموزان را در کشور دارد.
گزارشگر: عارفه مهدوی