“گراف” و قبطومار” هنری با پیشنۀ نیم قرن
“گراف” و “قبطومار” نوعی از هنرهای دستی است که برخی از زنان غزنی (منطقهی جاغوری) با فروش لوازم ساخته شده از این صنعت در پی رشد و زنده نگهداشتن آن هستند.
پشتی (بالشت) واسکت، کلاه، کیف، پیراهن و حوله از جمله لوازمی است که با استفاده از هنر “گراف” و قبطومار” به وسیلهی دست ساخته میشود.
مملکت یکی از زنانی است که هفت سال پیش با ایجاد مرکزی در منطقهی جبرییل در کنار ایجاد شغل برای گروهی از زنان، خواست تا ساختههای دستی زنان منطقهی جاغوری را به اقشار مختلفی از مردم معرفی کند.
مملکت میگوید، مواد لازم ( نخ کانوا و نوع پارچهای مخصوص) برای ساختههای دستی گراف و قبطومار، از بازار تهیه میکند و آن را برای برخی از زنانی که به این هنر بلدیت دارند میدهد تا لوازم مختلفی را بسازند.
او در ادامه میگوید، این نوع صنایع دستی قدمت” پنجاه ساله” دارد اما بنابر دلایلی این هنر نشناخته باقی مانده است و او در سالهای پسین سعی دارد تا آن را معرفی کند.
مملکت همچنان میافزاید، یکی دیگر از اهدافش در کنار رشد این صنعت، اشتغالزایی برای زنان نیز است او میگوید؛ برای زنانیکه لوازمی را با استفاده از این هنر میسازند؛ پول کافی داده میشود که میتواند به بهبود وضعیت اقتصادی آنها کمک کند.
این در حالیست که برخی از زنان بازرگان، ایجاد تولیدیهای کوچک را به منظور رشد صنایع و کسب درامد عاملی برای بهبود وضعیت اقتصادی زنان و رشد تجارت آنها عنوان میکنند.
لینا شفق، بازرگان، در رابطه میگوید: «وقتی یک زن همت میکند و میخواهد برای کمک به همنوعانش کارآفرینی کند طبیعی است که تاثیرات مثبتی در بهبود وضعیت زنان در جامعه خواهد گذاشت و همچنان رشد صنعت به وسیله زنان میتواند سریعتر اتفاق بیفتد چرا که زنان بهتر میتواند بازار کار و فروش را بشناسند.»
و اما مملکت در پایان صحبتهایش از اینکه این صنعت به حد لازم معرفی نشده و بازار فروش مناسبی وجود ندارد از اتاق تجارت و صنایع زنان هرات گلایه دارد.
او میگوید؛ بیشتر فروشات شان در بعضی مناطق مشخص است و او نمیتواند به سطح شهر لوازم تولیدیاش را به فروش برساند او میگوید: «هیچکس توجه و کمکی به مه نکرده.»
این در حالیست که مسوولان در اتاق تجارت وصنایع زنان هرات، از راهاندازی برنامههایی برای کمک و توسعه تجارت زنانیکه تولیدیهای کوچکی دارند خبر میدهند.
سوسن بهبودزاده، معاون اتاق تجارت وصنایع زنان هرات میگوید: «برنامههایی از قبیل نمایشگاهها و تبلیغی، برای زنان بازرگان روی دست داریم اما این زنان در صورتی میتوانند از این امتیازات بهرهمند شوند که عضویت اتاق تجارت و صنایع زنان را بگیرند.»
گزارشگر: عارفه مهدوی